Az előző generációk talán még megtehették, mi azonban már nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy unokáinkra hárítjuk energiapazarló, környezetromboló életmódunk következményeinek elhárítását. A zöld attitűdöt kisebb-nagyobb befektetésekkel otthonunkban is megvalósíthatjuk. Nézzünk ehhez néhány példát!

Zöldebb otthon, kisebb költségek

Nagyobb anyagi befektetést igényel ugyan, de a pozitív környezeti hozadékok mellett hosszabb távon pénztárcakímélőnek is bizonyul, ha lakásunk, házunk energiaigényét ésszerűsítjük. Új otthon vásárlásánál vagy felújításnál a megfelelő szigetelés, a fűtésrendszer korszerűsítése, a nyílászárók cseréje mind olyan szempont, ami csökkenti a környezetterhelést, és a közüzemi számlákon szereplő összeget is mérsékli.


A nagy volumenű munkálatok elvégzése mellett apróságokkal is javíthatjuk otthonunk energia felhasználását. Például, ha csak egy fokkal lejjebb állítjuk a fűtést, máris érezhető lesz a változás a fűtésszámlánkon. Ha nyáron annyira melegünk van, hogy azon már csak a klíma segíthet, mindenképpen minimum „A” energiaosztályú berendezést válasszunk a gazdaságosság és a környezettudatosság érdekében. Vízfelhasználásunkat víztakarékos WC tartályokkal, víztakarékos csap- és zuhanyfej felszerelésével mérsékelhetjük. Áramfogyasztás tekintetében sokat hangoztatott, de valóban működő megoldás, ha nem hagyjuk stand-by üzemmódban készülékeinket, lekapcsolható elosztókra kötjük a berendezéseket, és gondosan le is nyomjuk a gombot, ha nincs szükség az áramellátásra.

Régi helyett újat, új helyett régit

Szintén nagyobb beruházás, ha háztartási gépeink szorulnak cserére. Új mosógép, hűtőszekrény, televízió kiválasztása során azonban ügyeljünk ezek energiaigényére, hiszen a környezet védelme mellett pénztárcánkat is érinti a kérdés. Vásárlás előtt nézzünk utána, hogy az új készülék mennyi áramot vagy vizet fogyasztana, és ha már újat kell venni, érdemes a legenergiatakarékosabb megoldásra beruházni.

Ahhoz, hogy otthonunk tényleg otthon legyen nem mindegy, milyen berendezési tárgyakkal, bútorokkal vesszük körbe magunkat. Egyes bútorgyártók és bútorlap gyártók például vállalják, hogy a faanyagot újratelepítéssel pótolják, vagyis minden kivágott fa helyett újat ültetnek. Faanyag, bútor (vagy más faalapú termék) vásárlásánál keressük az FSC tanúsítványt, ami jelzi, hogy a termék felelősségteljes és fenntartható erdőgazdálkodást támogató cégtől származik. Lehetőségünk van arra is, hogy újrahasznosított anyagokból készült bútorokat vásároljuk, ha úgy tetszik. Ha mégsem ilyeneket választanánk, két szempontot tartsunk szem előtt: 1) az ágy, a szekrénysor tartós fogyasztási cikk legyen, és ne félévente kicserélt, gyorsan megunt bútordarab, és 2) ami régi, lehet új is. Régi bútordarabokkal is berendezhetjük lakásunkat: a megkopott festésen egy kis csiszolással, festéssel, lakkozással segíthetünk, ugyanígy a felfeslett huzatot is újra cseréltethetjük.

Ha a nagyobb bútordarabokat beszereztük, jöhetnek azok a kiegészítők, amikkel színessé, hangulatossá varázsolhatjuk otthonunkat. Ennek nagyon fontos eleme a világítás. Áramigényű lámpáknál válasszunk energiatakarékos izzókat: ezek a kisebb fogyasztás mellett jóval hosszabb élettartamúak is mint, a hagyományos fénytestek, ezért ne ijedjünk meg attól, ha picit többe kerülnek, hiszen ezekkel nem hónapokra, hanem hosszú évekre számolunk. Fényforrásként, de hangulatvilágításként is kiválóan használhatóak a szolárlámpák. A lehető legtisztább energiát, a nap fényét felhasználó lámpákból változatos formában, kül- és beltéri is kapható, ráadásul megvásárlásukat követően használatuk már nem jár további költséggel. Így szépek is, zöldek is és olcsók is.

Kis lépés, nagy lépés

Miután energiafogyasztásunkat lehetőségeinkhez mérten mérsékeltük, már csak az apróságnak látszó nagy dolgok vannak hátra. Ne elégedjünk meg azzal, hogy keveset fűtünk, vagy kevés vízzel mosunk, egészében éljünk zölden!

Vásároljunk átgondoltan – gondoljuk végig, tényleg szükségünk van-e az adott termékre, és, hogy van-e annak zöldebb alternatívája. Ne feledjük, hogy az ökoboltok egyre bővülő termékkínálatának köszönhetően ma már főzhetünk, takaríthatunk, testápolhatunk környezetbarát módon is. Az sem mindegy, hol vásárolunk! Olyan üzletet válasszunk, amely a forgalmazott termékeit környezetvédelmi szempontból bevizsgáltatja, és szem előtt tartja, hogy minél közelebbről hozatja az árut, annál kevésbé szennyező a szállítás!


Hasznosítsunk újra – nem minden szemét, amire már nincs szükségünk. Mielőtt kidobnánk valamit, gondoljuk át, hogy némi barkácsolással tudjuk-e használni az eredeti funkcióján kívül másra is, továbbá ne feledjük, hogy ami nekünk nem kell, lehet, hogy másnak kincs.

Gyűjtsük szelektíven otthon – ha már muszáj kidobni, szelektáljunk, hogy újra legyen hasznosítva. Otthonra is vehetünk háztartási méretű szelektív szemetest, és közvetlenül ebbe pakolhatjuk a hulladékot.

Zöld az otthonotok? Segítsetek másoknak is, és írjátok meg tapasztalataitokat, tippjeiteket arról, hogyan éljünk zöldebben!


Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!