Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5 hollywoodi celeb, aki zöld otthonra vágyott

Egyre több hollywoodi híresség választja otthona fenntartására a zöld technológiákat. Nem csak szemléletformáló hatásuk fontos: tekintve, hogy több száz hektáros kertekről, gyakran több ezer négyzetméteres házakról beszélünk, jelentősen csökkenthetik saját szén-dioxid lábnyomukat is.

Johnny Depp
A több otthont, köztük egy saját karibi szigetet a sajátjai között tudó színész teljességgel igyekszik áttérni a zöld technológiákra, ezért két éve átépíttette állandó rezidenciáját a napenergiát a hidrogén technológiákkal kombináló „zérókibocsátású” házzá.


Julia Roberts
A férjével és 3 gyermekével egy 6000 négyzetlábas (teniszpályával, uszodával stb. felszerelt) malibui otthont birtokló színésznő két éve vágott bele egy 20 millió dolláros zöldítésbe, ahol nemcsak a ház kibocsátását csökkentették napenergia felhasználásával, de az építkezés során is számos esetben újrahasznosított anyagot alkalmaztak.


(térképen itt)

Orlando Bloom
A Karib-tenger kalózai sztárja 2007-ben látott hozzá londoni háza építéséhez, ahol környezetbarát technológiákat, energiatakarékos megoldásokat választott. Később a Global Green mozgalom aktivistája bevallotta: a projekt kétszer annyiba került, mint tervezte, de számára megéri! A színész egyébként is híres a házakkal kapcsolatos döntéseiről, hiszen négy éve feketére festette Hollywood Hills-i otthonát.


Daryl Hannah
A Magyarországon is járt színésznő évek óta köztudottan a zöld gondolat harcos elkötelezettje. A Sziklás Hegységbeli pihenőházát nemcsak biodízel- és napenergia technológiával tette fenntarthatóbbá, de a régi postakocsi állomásból lassan tíz éve átalakított otthon egyébként is energiatakarékos, és döntően újrahasznosított anyagokból épült (a kanapé például egy mohával borított hatalmas kő). Farmján egyébként biogazdaságot működtet, és gyakori repülőútjai miatt növekvő szén-dioxid lábnyomát igyekszik a mindennapokban csökkenteni.

Hannah zöld tippeket ad


Adrian Grenier
A Törtetők tinibálvány sztárja számára sem új PR-fogás a zöld elkötelezettség. Édesanyja mellett tanulta ki, hogyan kell újrahasznosított anyagokkal és energiatakarékosan élni, elkötelezett organikus táplálkozás aktivista, egy korábban itthon is sugárzott lakászöldítő sorozat (Alter Eco) házigazdája.

Két évvel ezelőtt 14 hét alatt építették fel neki azt a luxusvillát, amely nemcsak teljességgel újrahasznosított anyagokból (ne csak a régi padlók, egyéb építőanyagok újrafelhasználására gondoljunk itt, hanem például a vizes palackokból kinyert műanyag szálakból szőtt szőnyegekre is!), de az Egyesült Államok zöld építési tanácsa is platina fokozattal díjazta. A kis videóturné betekintést ad a kapuk mögé:

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Spórolj az energiával – 6 alaptipp

Most, a nyár kellős közepén talán keveset foglalkozunk az energiatakarékossággal, pedig éppen ilyenkor tudjuk azokat a beavatkozásokat elvégezni lakásunkon, amelyek az őszi-téli hónapokban megóvnak bennünket a súlyos gáz- és villanyszámláktól. Nem csak a környezetünket óvjuk tehát, ha az energiával spórolunk, de a pénztárcánk is rögtön megérzi az odafigyelést.


1. Keresd a rést!
Rajzoljuk le a lakás alaprajzát, majd jelöljük be a leginkább huzatos helyeket. Fogjunk egy vékony, könnyű papírcsíkot, és tartsuk a nyílászárók elé, illetve, ha egyéb rések is vannak a lakásban, oda is – jó esetben ezzel nem kell számolni és jegyezzük fel, hogy hol észlelünk mozgást. Ha ezzel megvagyunk, akkor gondoskodjunk a rések időleges szigeteléséről, vagy a nyílászárók cseréjéről.

2. Szigetelj!
A magyar építkezéseken az uniós átlag kb. negyedét használják szigetelőanyagokból évente. Az ablakok cseréjével, a falak és a padlástér teljeskörű szigetelésével egyes számítások szerint akár 35-40%-os energia-megtakarítás is elérhető – , ekkor évi 4 millió lakás kifűtésére elegendő gázt spórolnának meg!

3. Cserélj nyílászárót!
Ez nem a legolcsóbb és legegyszerűbb módja a spórolásnak. Az ablakok méretétől, számától, a kívánt technológiától (2-3 rétegű üvegek) és a beszerelő szakemberek áraitól függően több tízezertől néhány százezerig terjedő költségei lehetnek egy teljes vagy részleges, csak a legkritikusabb pontokra kiterjedő cserének. Nagyon széles a különféle thermoüvegek, és az ezekhez tartozó profilok választéka, forduljunk szakeladókhoz a tájékozódás érdekében. Ha nincs pénzünk ablakcserére, akkor jöhet szóba a pótlólagos szigetelés (pl. a keretek mentén betörő huzatot feltartó bemarásos szigetelés, vagy az üvegek utólagos borítása duplo-duplex felülettel. Ezekhez a munkákhoz kizárólag referenciával rendelkező alvállalkozókat válasszunk. Végső megoldás lehet, ha függönyeinket hővédő, thermal anyagokkal váltjuk le. 

 

4. Készíts energialeltárt!
Járjuk végig a lakást, és nézzük meg milyen elektromos-energia fogyasztóink vannak. Azokról sem feledkezzünk meg, amelyeket csak ritkán veszünk használatba! Nézzük végig, hogy melyek használatát lehetne racionalizálni: ne menjen a tv, ha a család a konyhában vacsorázik, a mosógépet kapcsoljuk ki, ha lejárt, csak a gép teljes kihasználása mellett mossunk és mosogassunk, hosszú távollét esetén minden áramtalanítsunk (tehát ne stand-by üzemmódban hagyjunk, inkább húzzuk ki!), kád helyett a zuhanyt válasszuk stb.. Állítsunk fel egyszerű, követhető szabályokat az egész családnak!

5. Cseréld, amit lehet!
Ne csak a nagygépek esetén törekedjünk az A-s címke figyelembe vételére. Kisebb tételeket jelent egy-egy apróbb energiatakarékos eszköz beszerzése: takarékos izzók, víztakarékos zuhanyfej, okoselosztó (amely a főfogyasztó, pl. a számítógép kikapcsolásakor a perifériákat pl. a nyomtatót is lekapcsolja). Elég lehet egy világító főkapcsolós elosztó is, amelyet egy mozdulattal áramtalanítunk elutazáskor, így a tv-vel együtt a DVD vagy a médiabox sem kap áramot a hétvégi kiruccanás idején.


6. Javíts!
Javítsuk vagy javíttassuk meg csöpögő csapjainkat, elsősorban WC-nket. Óriási költséget jelenthet egy családnak a feleslegesen kifizetett vízszámla! Ugyanígy gondoljuk meg, mely elektromos eszközeinket kell javítani, vagy esetleg értelmesebb egy hasonló árú, de takarékosabb modellre cserélni. Ellenőrizzük a hűtő és a fagyasztó hőmérsékletét: felesleges a fagyasztott holmit -1 celsius fok alatt tartani. Ha a hűtő hőmérője, kapcsolója elromlott, inkább javíttassunk, mint túlfizessünk!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

FSC – mit is jelent?

Ma már nemcsak a leginkább környezettudatos vásárlók figyelhetnek fel a szakáruházak, barkács- és ezermesterboltok kínálatában a környezetbarát módon és etikusan termelt faárukra, hiszen egyre több helyen látható az FSC címke.

 

Az erdőgazdaságok minősítésére 1993-ban a környezetvédelmi szervezetek (többek között a WWF, Greenpeace, NABU, BUND) által létrehozott Forest Stewardship Council (FSC) ezidáig több mint 140 millió hektár erdőt jelölt meg és több mint 22 ezer fatermékre és termelési láncra tette fel a címkéjét 79 országban. Magyarországon több mint 250 ezer hektár erdőt és 55 termékláncot minősítettek már így.

Lényeges tehát, hogy nemcsak a fakitermelést és erdőtelepítést minősítik a szervezet szakemberei, hanem a teljes termékláncot, azaz az erdőtől a polcokig terjedő spektrumot. Nemcsak a környezetre gyakorolt hatást vizsgálják ugyanis: azt is nézik, hogy a gazdálkodásnak milyen hatása van a helyi gazdaságra, az ott élő őslakosok szociális viszonyaira (különösen az őserdei indián népeknél), vagy, hogy a munkaerővel hogyan bánik a cég. Éppen azért a környezetvédők mellett a szakszervezetek vagy az őslakosok képviselői is szavaznak a termékek minősítésekor, és csak a demokratikus többséggel jóváhagyott áruk és erdők érdemlik ki az FSC címkét.

Aki tehát FSC címkés papírt, polcot, ajtót vagy lécet vesz, az biztos lehet benne, hogy nem tartalmaz génmanipulált vagy kémiailag kezelt fát, nem tarvágásból származik, megtartja a természetes erdőket, védi a veszélyeztetett fajokat, nem telepít vissza tájidegen fajtákat, és a gyártója tiszteletben tartja a dolgozók és az őslakosok jogait.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

 

 

 

0 Tovább

Zöld otthon: tedd meg az első lépéseket!

Az előző generációk talán még megtehették, mi azonban már nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy unokáinkra hárítjuk energiapazarló, környezetromboló életmódunk következményeinek elhárítását. A zöld attitűdöt kisebb-nagyobb befektetésekkel otthonunkban is megvalósíthatjuk. Nézzünk ehhez néhány példát!

Zöldebb otthon, kisebb költségek

Nagyobb anyagi befektetést igényel ugyan, de a pozitív környezeti hozadékok mellett hosszabb távon pénztárcakímélőnek is bizonyul, ha lakásunk, házunk energiaigényét ésszerűsítjük. Új otthon vásárlásánál vagy felújításnál a megfelelő szigetelés, a fűtésrendszer korszerűsítése, a nyílászárók cseréje mind olyan szempont, ami csökkenti a környezetterhelést, és a közüzemi számlákon szereplő összeget is mérsékli.


A nagy volumenű munkálatok elvégzése mellett apróságokkal is javíthatjuk otthonunk energia felhasználását. Például, ha csak egy fokkal lejjebb állítjuk a fűtést, máris érezhető lesz a változás a fűtésszámlánkon. Ha nyáron annyira melegünk van, hogy azon már csak a klíma segíthet, mindenképpen minimum „A” energiaosztályú berendezést válasszunk a gazdaságosság és a környezettudatosság érdekében. Vízfelhasználásunkat víztakarékos WC tartályokkal, víztakarékos csap- és zuhanyfej felszerelésével mérsékelhetjük. Áramfogyasztás tekintetében sokat hangoztatott, de valóban működő megoldás, ha nem hagyjuk stand-by üzemmódban készülékeinket, lekapcsolható elosztókra kötjük a berendezéseket, és gondosan le is nyomjuk a gombot, ha nincs szükség az áramellátásra.

Régi helyett újat, új helyett régit

Szintén nagyobb beruházás, ha háztartási gépeink szorulnak cserére. Új mosógép, hűtőszekrény, televízió kiválasztása során azonban ügyeljünk ezek energiaigényére, hiszen a környezet védelme mellett pénztárcánkat is érinti a kérdés. Vásárlás előtt nézzünk utána, hogy az új készülék mennyi áramot vagy vizet fogyasztana, és ha már újat kell venni, érdemes a legenergiatakarékosabb megoldásra beruházni.

Ahhoz, hogy otthonunk tényleg otthon legyen nem mindegy, milyen berendezési tárgyakkal, bútorokkal vesszük körbe magunkat. Egyes bútorgyártók és bútorlap gyártók például vállalják, hogy a faanyagot újratelepítéssel pótolják, vagyis minden kivágott fa helyett újat ültetnek. Faanyag, bútor (vagy más faalapú termék) vásárlásánál keressük az FSC tanúsítványt, ami jelzi, hogy a termék felelősségteljes és fenntartható erdőgazdálkodást támogató cégtől származik. Lehetőségünk van arra is, hogy újrahasznosított anyagokból készült bútorokat vásároljuk, ha úgy tetszik. Ha mégsem ilyeneket választanánk, két szempontot tartsunk szem előtt: 1) az ágy, a szekrénysor tartós fogyasztási cikk legyen, és ne félévente kicserélt, gyorsan megunt bútordarab, és 2) ami régi, lehet új is. Régi bútordarabokkal is berendezhetjük lakásunkat: a megkopott festésen egy kis csiszolással, festéssel, lakkozással segíthetünk, ugyanígy a felfeslett huzatot is újra cseréltethetjük.

Ha a nagyobb bútordarabokat beszereztük, jöhetnek azok a kiegészítők, amikkel színessé, hangulatossá varázsolhatjuk otthonunkat. Ennek nagyon fontos eleme a világítás. Áramigényű lámpáknál válasszunk energiatakarékos izzókat: ezek a kisebb fogyasztás mellett jóval hosszabb élettartamúak is mint, a hagyományos fénytestek, ezért ne ijedjünk meg attól, ha picit többe kerülnek, hiszen ezekkel nem hónapokra, hanem hosszú évekre számolunk. Fényforrásként, de hangulatvilágításként is kiválóan használhatóak a szolárlámpák. A lehető legtisztább energiát, a nap fényét felhasználó lámpákból változatos formában, kül- és beltéri is kapható, ráadásul megvásárlásukat követően használatuk már nem jár további költséggel. Így szépek is, zöldek is és olcsók is.

Kis lépés, nagy lépés

Miután energiafogyasztásunkat lehetőségeinkhez mérten mérsékeltük, már csak az apróságnak látszó nagy dolgok vannak hátra. Ne elégedjünk meg azzal, hogy keveset fűtünk, vagy kevés vízzel mosunk, egészében éljünk zölden!

Vásároljunk átgondoltan – gondoljuk végig, tényleg szükségünk van-e az adott termékre, és, hogy van-e annak zöldebb alternatívája. Ne feledjük, hogy az ökoboltok egyre bővülő termékkínálatának köszönhetően ma már főzhetünk, takaríthatunk, testápolhatunk környezetbarát módon is. Az sem mindegy, hol vásárolunk! Olyan üzletet válasszunk, amely a forgalmazott termékeit környezetvédelmi szempontból bevizsgáltatja, és szem előtt tartja, hogy minél közelebbről hozatja az árut, annál kevésbé szennyező a szállítás!


Hasznosítsunk újra – nem minden szemét, amire már nincs szükségünk. Mielőtt kidobnánk valamit, gondoljuk át, hogy némi barkácsolással tudjuk-e használni az eredeti funkcióján kívül másra is, továbbá ne feledjük, hogy ami nekünk nem kell, lehet, hogy másnak kincs.

Gyűjtsük szelektíven otthon – ha már muszáj kidobni, szelektáljunk, hogy újra legyen hasznosítva. Otthonra is vehetünk háztartási méretű szelektív szemetest, és közvetlenül ebbe pakolhatjuk a hulladékot.

Zöld az otthonotok? Segítsetek másoknak is, és írjátok meg tapasztalataitokat, tippjeiteket arról, hogyan éljünk zöldebben!


Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek