Ma már nemcsak a leginkább környezettudatos vásárlók figyelhetnek fel a szakáruházak, barkács- és ezermesterboltok kínálatában a környezetbarát módon és etikusan termelt faárukra, hiszen egyre több helyen látható az FSC címke.

 

Az erdőgazdaságok minősítésére 1993-ban a környezetvédelmi szervezetek (többek között a WWF, Greenpeace, NABU, BUND) által létrehozott Forest Stewardship Council (FSC) ezidáig több mint 140 millió hektár erdőt jelölt meg és több mint 22 ezer fatermékre és termelési láncra tette fel a címkéjét 79 országban. Magyarországon több mint 250 ezer hektár erdőt és 55 termékláncot minősítettek már így.

Lényeges tehát, hogy nemcsak a fakitermelést és erdőtelepítést minősítik a szervezet szakemberei, hanem a teljes termékláncot, azaz az erdőtől a polcokig terjedő spektrumot. Nemcsak a környezetre gyakorolt hatást vizsgálják ugyanis: azt is nézik, hogy a gazdálkodásnak milyen hatása van a helyi gazdaságra, az ott élő őslakosok szociális viszonyaira (különösen az őserdei indián népeknél), vagy, hogy a munkaerővel hogyan bánik a cég. Éppen azért a környezetvédők mellett a szakszervezetek vagy az őslakosok képviselői is szavaznak a termékek minősítésekor, és csak a demokratikus többséggel jóváhagyott áruk és erdők érdemlik ki az FSC címkét.

Aki tehát FSC címkés papírt, polcot, ajtót vagy lécet vesz, az biztos lehet benne, hogy nem tartalmaz génmanipulált vagy kémiailag kezelt fát, nem tarvágásból származik, megtartja a természetes erdőket, védi a veszélyeztetett fajokat, nem telepít vissza tájidegen fajtákat, és a gyártója tiszteletben tartja a dolgozók és az őslakosok jogait.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!