Egyre többen vágnak bele házilag a padlóburkolat lerakásába. Nem csoda, hiszen egy kis ügyességgel rengeteget spórolhatunk: a teljesen kezdők által is lerakható burkolatok már akár 990 Ft-tól is elérhetőek a szakáruházakban, de természetesen ebben a kategóriában is találunk minőségi, akár 12.000 Ft/nm-t is meghaladó árú termékeket. Lássunk is hozzá a lerakáshoz öt egyszerű lépésben!



1. Az előkészítés
Szakemberek szerint az előkészítésen legalább annyi múlik, mint a pontos illesztésen. Lényeges, hogy a lerakni kívánt burkolat akklimatizálódjon: tároljuk a burkolni kívánt helyiségben a parkettát legalább 48 óráig a lerakás előtt „szobahőmérsékleten” azaz kb. 18-22 fokon. Gondoskodjunk a megfelelő aljzatról: szerencsére a laminált padlót többféle burkolatra is le lehet fektetni, így korábbi PVC-, kerámia- vagy faburkolatra is építhető. Ha a felület nem egyenletes, nagyok a szintkülönbségek, aljzatkiegyenlítőt kell használni.

2. Lényeges rétegek
Szükségünk lesz párazáró fóliára, amit átfedéssel egymáshoz rögzítve (pl. ragasztószalag) és a falon is ráhagyva kell lefektetni, illetve a hő- és hangszigetelő alátétlemezre (általában 6-7nm-es csomagokban kapható 3-5mm-es polifoam). Léteznek előre összeragasztott párazáró és szigetelő kombinációk is, sőt hőtükröző fóliát is alkalmazhatunk a még jobb szigetelés érdekében.


 
3. Mi az az úsztatás?
Az úsztatás lényege, hogy a padlónk közvetlenül nem érintkezik a szegélyét jelentő elemekkel: fallal, beépített bútorokkal, fűtéselemekkel, csövekkel. Ugye mindenki látott már felpúposodott parkettát? Nos, azt biztosan nem szakszerűen rakták le, nem gondoskodtak a kb. 15mm-es ún. dilatációs (hőtágulási) hézag következetes megtartásáról.

4. Lerakás: nem varázslat!
Fektessük le az első panelt a kiindulási pontunkhoz. Már itt tartsuk meg a dilatációs rést! Ehhez egyébként kiváló segítséget nyújtanak az előre csomagolt lerakó-készletek, amelyek tartalmazzák a faltól való eltartást segítő ékeket, a beütő fát és a behúzó vasat. A következő rétegnél már alkalmazzuk az eltolást: a padló mintázata segít abban, hogy a megfelelő mértékben toljuk el egymáshoz a rétegeket a helyes kötés érdekében. Látni fogjuk, az összeillesztés az egyik legegyszerűbb eleme a padló lerakásának. A teljes padlózat lerakását követően telepítsük – ragasztással vagy pattintással – a szegélyléceket. Ma már a laminált padlókhoz is kaphatóak olyan lécezetek, amelyek a lényeges elektromos és távközlési kábelek elrejtésében segítenek! Egyetlen problémát a sarkok jelenthetnek, de ezekre is kaphatóak kész sarokelemek.


5. Ápolás nélkül nem megy
A laminált burkolatok esetében két dologra kell ügyelni. Nagyon fontos a karcolódás elkerülése például a porszívózáskor, hiszen esetünkben több rétegből készült elemmel van dolgunk amelyek felső rétegének sérülése a védelem elvesztését jelenti. A másik lényeges lépés a megfelelő felmosó-ápolószer kiválasztása, ezügyben a háztartási vagy vegyi anyag szaküzletben vagy a szakáruházak megfelelő osztályán bátran kérjünk tanácsot.

Akik részletes szakmai ismeretkre vágynak a lerakással kapcsolatban, azoknak ez a videó segít eligazodni a laminált burkolatok világában.