Sokan hisznek benne, mások vitatják, hogy direkt hatással lehet sorsunkra, családi életünkre a lakberendezés ősi művészete. Pontosítsuk: a Feng-shui jelentése szél és víz, és az elrendezés, a harmonikus mesterséges környezet kialakításának közel 3000 éves kínai hagyománya. Néhány bejegyzés erejéig elmélyedünk a témában, megmutatjuk, a lakás és a kert mely pontjain hogyan állíthatjuk a hagyományt a harmónia szolgálatába. Kezdjünk egy kis alapozással.


A Feng-shui egy olyan holisztikus szemléleten alapul, amely az embert a természet szerves részének tekinti, összeköti a környezeti adottságokat, a csillagászati jelenségeket, az ember lelki történéseivel. A Feng-shui hisz abban, hogy a chi áramlását befolyásolásával megváltoztathatjuk az életünket, azaz, ha valaki megváltoztatja, harmonikussá, kiegyensúlyozottá, szebbé teszi környezetét, az élete is jobbá válik.

1. A Feng-shui a taoizmus gondolatmenetére épít.
2. A létezés örök mozgás. A yin és a yang a két alapvető erő, ami az univerzumot mozgásban tartja. Az ellentétek egyesülése a harmónia, vagyis a Tao. Cél tehát az egyensúly megteremtése.
3. A chi a Feng-shui alapfogalma. A chi az életenergia, amely körülvesz bennünket. Cél a kedvező és kedvezőtlen  chi áramlásokat felderíteni, és szabályozni, úgy hogy javítsa a terület adottságait és ezzel az emberek chijét is, hiszen a chi áramlása a testben meghatározza viselkedésünket, vagy éppen egészségünket is.
4. Bár a harmónia a Feng-shui szabályok alkalmazásával rövid úton megteremthető, a chi áramlása mindig változik, és az egyensúly fenntartására folyamatosan ügyelni kell.
5. A természetben öt elem, helyesebben öt átmenet, avagy öt változó állapot ismert, amely a chi ötféle minőségét (fa, tűz, föld, fém, víz) is jelképezi. Lehet yin és yang jelleg szerint osztályozni az egyes állapotokat (fa, tűz, föld: yang; fém, víz: yin).
6. Ha a Feng-shui elvei szerint kívánunk eljárni, elsődleges és elengedhetetlen az épületet körülvevő domborzati formák pontos vizsgálata: a tágabb, a szűkebb környezet, illetve az épület külső és belső felépítése viszonylatában.
7. Fontos hogy merre nézzen a ház homlokzata, hol legyenek a bejárati ajtók, kapuk, az utak merre vezessenek, hol legyen a kert, a konyha, a szobák, a vizesblokk, a lépcső.
8. A kert helyes kialakításával javíthatjuk a kedvező energiák áramlását. Ha például medencét szeretnénk nem mindegy, hogy milyen irányban tájoljuk vagy milyen lesz az alakja.
9. A Feng-shuiban nagy jelentősége van a rendnek: azokon a helyeken, ahol rendetlenség van, „démonok” gyülekeznek, először kisebbek, aztán egyre nagyobbak.
10. Végül, ahogy a szakértők tartják: a lakberendezés nem Feng-shui, a Feng-shui nem lakberendezés.

A ház és a kert egyes részleteit elemző Feng-shui sorozatunkban hamarosan folyt. köv.!