Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kerti fényár – telihold nélkül is!

Ha valaki rendelkezik terasszal, az tudja, nincs is kellemesebb mint egy forró nyári estén, de pokrócba bugyolálva akár tavasszal és kora ősszel is, odakint ücsörögni egy pohár borral a kezünkben. Az efféle élményt még szebbé teheti, ha kertünk jól megválasztott helyeken van megvilágítva. Lássuk milyen fénytechnikákkal varázsolhatunk éjjel csodavilágot otthonunkba!

 

Utunkat kísérje fény!

Nem csak hangulatos de sötétben nélkülözhetetlen is, hogy a kertkaputól vagy a garázstól a házig vezető utat megvilágítsuk. Erre tökéletes eszközök a földbe szúrható szolárlámpák. Ezek telepítése utólag is roppant egyszerű, hiszen energiájukat a napból nyerik, így nem kell a vezetékekkel bajlódnunk. Amellett, hogy környezetbarát technológiáról van szó, ez a módszer még kényelmes is: a lámpák fényszenzoraiknak köszönhetően automatikusan kapcsolnak be sötétedéskor, hogy a nappal magukba szívott energiát a hajnal beköszöntéig bocsássák ki. Persze ezeket sem lehet hónapokig elhanyagolni, napelemeket érdemes rendszeresen tisztítani, hogy ne csökkenjen a lámpák energiafelvevő képessége.

 

Díszfák a reflektorfényben

Ha utunk a kapuig már biztosítva van, fokozhatjuk tovább az éjjeli élményt. Kertünk fáinak és bokrainak megvilágítása biztos sikert arat, ha sötétedés után várunk vendéget. Nem kell hozzá különösebben erős lámpa és szakértelem sem, hogy növényeink sztárnak érezzék magukat. Elég egyetlen jól elhelyezett izzó, ami alulról árasztja el fénnyel a lombkoronát és növény máris egy hatalmas, szél-lengette lampionná válik. Ha a lámpákat a földön kívánjuk elhelyezni különösen fontos, hogy azok teljesen vízhatlanok legyenek. Óvakodjunk a túl erős reflektoroktól is. Ezek ősszel akár a száraz avart is begyújthatják!

 

Tündérország fényei

A gyerekek kedvencei lehetnek a különböző állatokat, virágokat mintázó fénytestek. Ezek szintén a napból nyerik energiájukat, így nem csak környezetbarát termékek, de kihelyezésük is roppant egyszerű. Kellemes fényük remek hangulatot teremt már a szürkület beálltától. Akár naponta változtathatjuk, hogy a kert melyik pontján csaljon mosolyt arcunkra.

 

Rejtőzködő fényforrások

Ha nem akarjuk kertünk természetes hangulatát lámpatestekkel megbontani sem kell lemondanunk a világítás nyújtotta előnyökről. Számos álcázott lámpa van a piacon, amik élethű kőszerű burkolatot kaptak, vagy épp egy kisebb bukszusfélének tűnő műnövény levelei közül bújnak elő a fénysugarak.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Növényekkel az egészségért! - Otthon is!

Kapar a torka? Száraz a levegő? Lehet, hogy nincs elég növény az otthonában vagy otthona körül?

Tudományosan alátámasztott tény, hogy a jól megválasztott növényzet jótékonyan hat testre és lélekre. A növények egészségmegőrző hatása kimutatott. Nem csak az emberi pszichét befolyásolják kedvezően, s nem csupán esztétikai élvezetet szerez látványuk, de közelségük fontos élettani következményekkel bír.

 

 

Az élő zöld növényzet természetes légpárásító hatásának ugyanis egyre nagyobb fontosságot tulajdonít az orvostudomány is. Olyannyira, hogy Ausztriában egy egész ismeretterjesztő könyvecskét is szerkesztettek az „Egészséges Ausztria” nevű szervezet gondozásában. Kutatók szerint a növényzet tehát nem csupán párásítja a levegőt, de kiszűri a levegőből a kártékony anyagokat, beszívja a port, s ily módon kedvezően hat egészségünkre, sokkal jobb lesz a közérzetünk. A száraz levegőtől kaparhat a torkunk, köhöghetünk, kiszáradnak a nyálkahártyáink, csíphet a szemünk, megfájdulhat a fejünk, s hosszan sorolhatók a levegő elégtelen páratartalmának közérzet- és egészségromboló következményei.

A legtöbb káros anyaggal elbánó szobanövények közé tartozik a sötét lakásokat is jól viselő vitorlavirág (Spathiphyllum) és az Aloe Vera. Ezek számos kísérletben bizonyították, hogy rengeteg káros anyagot, így benzolt és formaldehideket is képesek kiszűrni a levegőből. Utóbbi növény ráadásul kozmetikumként is remekül alkalmazható.

 

 

Környezettudatosabb szakemberek egészen odáig is elmennek, hogy szerintük a dús szobanövényzet bizony az elektromos légnedvesítő készülékek használatát is feleslegessé teszi. A növények nem igényelnek áramot, ily módon fenntartásuk olcsóbb, esztétikusabbak. Az elektromos párásítóknál fennállhat a gombaképződés veszélye, ami a szobanövények esetében ugyancsak nem jellemző.

A megfelelő mennyiségű és jól megválasztott növényzet tehát nem csupán esztétikai élmény, hanem olcsóbb, s egészségesebb is, mint egyéb módszerek, s segítségükkel biztosítható a levegő optimálisnak tartott 45-55%-os páratartalma.

 Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Medencegondozás A-Z-ig

A nyári melegben ki ne szeretne egy medencét a kertjébe. Vegyük számba, hogy mit is kell annak rendszeresen megtennie, aki medencetelepítésre adja a fejét. Kis odafigyeléssel medencék nemcsak a családunk kiváló kedvtelésévé válik, de hosszú távon kertünk ékessége marad.

1. Szükséges eszközök

Vegyszerek, vízforgató, szűrők, szivattyú – ezeket mind érdemes már a medence kiválasztásakor beszerezni. Kérjünk tanácsot, hogy mindenből a legjobb ár/érték arányú termék kerüljön a kosárba. Ha nem vagyunk profik, törekedjünk a kompakt rendszerek beszerzésére, ezzel sok bosszúságot elkerülhetünk. Pénztárcánkat is kímélhetjük ha nem épített medencét választunk. Ma már a puhafalú medencék közt is akadnak kiváló minőségűek, amik enyhülést nyújtanak a forró nyári napokon.

A merev, acélfalú medencék is kiváló alternatívát szolgálnak azoknak, akik nem szeretnék drága földmunkára áldozni idejüket és pénzüket. A remek tulajdonságú galvanizált medencék belső falát PVC fóliával bélelik, így azok egy csepp vizet sem hagynak elfolyni. A földbesüllyesztés és így szakemberek közreműködése nélkül, egyszerűen üzembe helyezhető medencék vize is hamarabb felmelegszik, ugyanakkor a beépített vízforgatónak köszönhetően sosem túl meleg.


2. Gondoskodjunk a biztonságról!

Mindegy, hogy a legegyszerűbb felfújható kerti medencével vagy épített medencével rendelkezünk a kertben, elsőként a gyermekbiztonság szempontjait gondoljuk végig. Legyen a medence jól belátható helyen, ne engedje, hogy a gyermekek kiessenek a látószögünkből. A medence környéki utakat tartsuk tisztán, rendszeresen pakoljuk el a játékokat mellőle. Soha ne hagyjuk, hogy a gyerekek a medencében vagy a medence környékén felügyelet nélkül játszanak! A nem földbe süllyesztett medencék megóvhatják gyermekeinket a véletlen vízbepottyanástól, ha legalább 60 centis faluk van. Ugyanakkor fontos, hogy a létrát vagy egyéb fellépőket távolítsuk el, ha nem kívánjuk használni. Ügyeljünk az alapszabályra: sem mi, sem a gyermekek ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. Gyakran ellenőrizzük a medence burkolatát, a kapcsolók szigetelését az esetleges elektromos vezetékek és eszközök (pl. világítás, szivattyú) működését! Takarjuk le a medencét, ha nem használjuk!

3. Tartsuk tisztán!

Nem épített medencék esetében is gondoskodjunk a vízminőség rendszeres felügyeletéről. A vízbe eső szennyeződést azonnal halásszuk ki! Rendszeres időközönként a porszívózzuk ki a medence alját a megfelelő eszközzel. Figyeljünk, nehogy elszaporodjanak az algák a vízben! A medence kémiai egyensúlya kényes dolog. Egy 3 méter átmérőjű merevfalú medence vízminősége is karbantartható állandó vízcsere nélkül. Érdemes házi labort kialakítani és hetente tesztelni a vízminőséget. Ügyeljünk, hogy a pH érték 7,2 - 7,8 között legyen, ha ennél magasabb, adjunk hozzá pH csökkentőt előírás szerint. A legelterjedtebb fertőtlenítőszer a klór, melynek mennyiségét is pontosan kell kalibrálni és rendszeresen ellenőrizni. A helyes mérték a 0,6-1 mg/l, de az első nyári használatbavétel, vagy sok fürdőzővel járó medence-party esetén érdemes 1mg fölé lépni ideiglenesen. Ehhez érdemes gyors-klórgranulátumot tartani otthon, de a hosszú távú egyensúlyhoz a lassan oldódó készítmények is megteszik.

Lényeges a medencék időszakos – legalább szezonális – nagytakarítása, a vízkő eltávolítása, a peremekről a baktériumok lúgos vagy savas leoldása. Ugyanígy lényeges, hogy a szivattyúk, forgatók, szűrők alkatrészeit is áztassuk be fertőtlenítős oldatba időnként.

4. Óvatosan a vegyszerekkel!

Gyermekmedencénél elsődleges, hogy legyen klórmentes tisztítószerünk, míg a környezetükre figyelőknek is érdemes körbenéznie a klórmentes készítmények között. A legegyszerűbb választás az olyan granulátum, amely egyszerre tartalmazza az algaölőt és a tisztítószereket is. Ha a pénztárcánk engedi, akkor építsünk ki automata rendszert, amely egyszerre gondoskodik a víz forgatásáról, tisztán tartásáról stb. intenzív igénybevétel esetén akár napi 8-10 órát is érdemes működtetni a szűrő/forgató berendezést. Az egyszerűbb, a szilárd falú medencékbe befüggeszthető vízforgató néhány tízezer forintos tétel, és nem igényel telepítési segítséget.

5. Téliesítsd!

A nyári fürdőzés végeztével gondoskodni kell a téliesítésről. Ha helyes takarást alkalmazunk, nemcsak a medence állja ki a tél próbáját, de még a víz is „megmenthető" a következő szezonra. Mérjük le a medencét, és keressük meg a hozzá illő medencetakarót. Takarjuk le a medencét ponyvával, és a szegélyeknél gondoskodjunk a fólia megfeszítéséről.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Civilizációs vívmány a fürdőszobában


Arról megoszlanak a történészi vélemények, hogy a vízöblítéses WC-k elődje az ókori Rómában (pontosabban Britanniában) bukkant-e fel vagy az időszámítás előtti Indiában kötötték-e szennyvízhálózatra a toaletteket. Az biztos, hogy a kontinentális Európában a 19. század közepén-végén bukkantak fel az első, széles körű gyártásra is alkalmas konstrukciók. Mára a WC-ellátottság, a vízöblítéses alkalmatosság megléte civilizációs mérőfok. Bár messze még november 19-e, a WC világnapja, azért nézzünk körbe, milyen alapvető típusok közül választhatunk, hátha ihletet kapunk a fürdőszoba felújításhoz.


Egy fürdőszoba-felújítás során rengeteg lehetőség áll előttünk a kívánatos WC (water closet – a név Angliából származik) típus megválasztásakor. Kezünket azonban megköti, hogy: mik az anyagi lehetőségeink, mennyi tér áll a rendelkezésre, mik a ház (pl. soklakásos bérház) adottságai, végül, hogy esetleg környezetbarát, víztakarékos megoldást preferálunk-e. A nagyobb típusok kiválasztása után is számos döntés áll előttünk (pl. alsó- vagy hátsókifolyású-e a csésze, mély-, vagy laposöblítésűt  szeretnénk stb.) ezekről minden esetben egyeztessünk a szakemberekkel vásárlás előtt.

Hagyományos
A jól látható víztartállyal szerelt hagyományos fajtáknak is van két szerelvénytípusa, az alsó- és hátsó kifolyású WC-csésze, utóbbi hátránya, hogy látszik a bekötés. A tartály elhelyezkedésétől függően lehet a lehúzó láncos (ha magasan van) vagy gombos, ma már általában egy kisebb és egy nagyobb öblítő vízsugár lehetőségével.

Monoblokkos
Ennek a típusnak jobb a helykihasználása, mint az előzőnek, hiszen a tartályt rögzítik a csészéhez, tehát esztétikusabb is.


Beépített víztartályos, fali
Ebben az esetben a fali konzolhoz csatlakozik a WC, a tartályt a kagyló mögötti falba építették, és csak a nyomógombok látszanak. Előnye a jó helykihasználás és a visszafogottság, hátránya a nehezebb javíthatóság.


 

Vegyszeres
Egyes típusok lehetővé teszik, hogy ne kelljen külső eszközöket használnunk a szagmentesítéshez és fertőtlenítéshez, hanem a víztartály automatikusan bekeveri a kívánt anyagokat az öblítéskor. Ezzel takarékoskodhatunk a vegyszerekkel, de ügyeljünk az utántöltésre. Kaphatóak a WC tartályba helyezhető, kb. 800 öblítésre alkalmas tisztítók, de vásárlás előtt győződjünk meg arról, készülékünk alkalmas-e a befogadásukra.

Darálós – átemelős
Egyes speciális helyzetekben, pl. szuterén lakásoknál szükséges, hogy a WC-ből kifolyó anyagot daráljuk, és szivattyúval emeljük a szennyvízrendszerbe. Arra is alkalmas, hogy komfort nélküli lakásokat gyorsan komfortosítsanak.
A darálós vécének két alapváltozata van, a kagylóhoz illeszthető őrlő-szivattyú egység, valamint a vécével egybeépített. Az őrlő egységet a rendeltetés szerint kell megválasztani: a) alkalmas lehet a teljes vizesblokk kiszolgálására; b) a vécé és a kézmosó ürítésére, illetve C) kizárólag a konyhai blokk szennyvízmentesítésére.

Környezetbarát
Civilizáció ide vagy oda, a WC a háztartás egyik leginkább vízpazarló rendszere, a napi kb. 140 literes családi vízfogyasztás kéthatoda innen származik. Éppen ezért számos kísérlet történt megújítására. Elsősorban középületekben találkozhatunk már mai is olyan piszoárokkal, amelyek egyáltalán nem használnak vizet, és biológiai és mechanikai eszközökkel gondoskodnak a szagmentesítésről. Ebbe a sorba tartozik a Norvégiában elterjedt elektromos WC, az ökofarmokon kedvelt, teljességgel higiénikus fűrészporos-komposztálós alkalmatosság, vagy az USA-ban az 1992-es környezetvédelmi törvény által minden háztartásba szorgalmazott alacsony vízhasználatú („nagy hatékonyságú”) csésze. A WC-ből távozó úgynevezett feketevíz hasznosításán is dolgoznak (pl. tisztítva, vagy vízleválasztós formában öntözésre használható), illetve arra is születtek már megoldások, hogy a háztartásban keletkező sárga (kézmosás) vagy szürke (mosás, mosogatás) vizet hogyan lehet a WC tartályba terelni, hiszen ez az öblítésre kiválóan alkalmas.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Egyszerű lépések a rusztikus otthonhoz

Nemcsak egyre többen költöznek vidékre – akár kertes-, akár parasztházba – de egyre több lehetőségünk van arra is, hogy otthonunkat a provence-i, mediterrán vagy német területen elterjedt rusztikus, vidékies stílusban képzeljük el.


Mi is ez a stílus?
Amiről beszélünk, az a visszatérés a természetes anyaghasználathoz, az egyszerűséghez, a szimpla, naturális színekhez. Alapvető alkotóelemei a nyerskő, a fa és más természetes anyagok. Színei a bézs, fehér, a fa különféle árnyalatai sötéttől a világosig, és a természet színei, melyek a festésben, anyagválasztásban köszönnek vissza. A kivitelezés elképzelhető színtiszta új holmikból, és kizárólag „talált tárgyakból” is, de elérhetjük azt is, hogy korokat kössön össze: felhasználhatunk egy régi, a padláson talált, szakszerűen felújított bútordarabot, és beépíthetjük azt egy korszerű, minimalista kőfalba. Előnye, hogy nem kell egyszerre belevágnunk a koncepció megvalósításához, hanem apránként is haladhatunk. További előnye, hogy mai anyagokkal, termékekkel is megvalósítható, nem feltétlenül kell az ócskapiacon vadásznunk!


Falak
Falaink vagy faborítást kapnak, vagy a kövek egyszerűségével hatnak a nézőre. Leszedhetjük a vakolatot a ház egy hangsúlyos kő- vagy téglafaláról (pl. a konyhában vagy a nappaliban), hogy természetes szépségében mutassa meg mintázatát. Ha a fa mellett döntünk, választhatunk alaposan lekezelt, idővel beérő színű natúrfát, vagy lefesthetjük a természet valamely színével, zölddel, erős barnával vagy bézzsel. Faburkolat esetén kerüljük a sablonos függőleges lambériázást! Alkalmazzunk keresztirányú vagy egyedileg tervezett mintázatot. Attól, hogy hétvégi házunkat „farmházzá” alakítjuk, ne rettenjünk vissza a színek bátor, ám stílusos használatától.


Bútorzat
Ez is legyen természetes, fa, bőr és vászon. Válasszunk egy egyszerű fa szófát a természet színeire hajazó (zöld, vörös, narancs, rozsda) színű vászonkárpittal, illetve sötét-, vagy világosbarna bőrrel. Ügyeljünk, hogy a ház egészének harmóniáját ne bontsa meg stílus kavalkád. Ügyeljünk a funkciókra is: dohányzóasztalunk lehet kecses, de a konyhában/étkezőben elhelyezhetünk egy természetes színű, robosztus, kezelt fa asztalt.


Padló
Kardinális kérdés a padló megválasztása. Vagy maradjunk a fánál (például klasszikus mintázatú vagy akár bátrabb erezetű hajópadló), vagy követ rakjunk le. Nem muszáj a nehezen feldolgozható természetes követ választanunk. A szakáruházak polcai tele vannak természetes külsejű betonkövekkel, amelyek – észak-olasz stílusban – akár a teljes ház, így a fürdőszoba leburkolására is alkalmasak. Ha a fa mellett döntünk, akkor megfelelő kezelés mellett ezt is használhatjuk a lakás vagy a ház egészére! Teraszunkat burkolhatjuk téglával, padlástéglával, vagy az áruházakban kapható, ezekhez hasonló térkövekkel.


Használjuk fel, amink van
Ha régi ház vásárlására adjuk a fejünket, ne dobjunk ki automatikusan mindent! Szerezzük be a renováláshoz, rozsdamentesítéséhez, alapozáshoz vagy akár újrafestéshez szükséges anyagokat és eszközöket, és napok alatt felújíthatjuk otthonunkat. A hatalmas régi faajtó például értékes darabja lehet lakásunknak. Ellenőrizzük, hogy vasalása, zárja biztonságos-e, javítsuk, cseréljük, ha kell, aztán szabadítsuk meg drótkefével és speciális oldószerekkel a festéstől. Ápoljuk le, majd hagyjuk  meg  természetes – akár karcos, antikolt – színében, vagy lefestjük. Ugyanígy egy régi kandalló vagy beépített tűzhely is megmenthető, legfeljebb a tárolásnál lesz segítségünkre. Csak a burkolat megtisztításáról kell gondoskodni, vagy ha sérült, el kell döntenünk, hogy milyen párkányt szeretnénk. Lehet kő, tégla, fa (antik fa, vagy akár hasábfa is, lehetőleg tölgy vagy bükk). Ha nem használjuk fűtésre, ajtók beszerelésével akár a felesleges konyhai edények tárolásában segíthet.


Nyitott szemmel a környéken
A házunk apróbb használati tárgyai kiválasztásánál is maradjunk a stílus keretein belül, persze a modern technika vívmányairól nem kell lemondanunk, de válasszuk az egyszerű formákat. Kellemes, meleg hangulatot áraszthat, ha már ugyan eredeti funkciója szerint nem használt, de szépen rendbe hozott tárgyakat veszünk használatba, pl. egy régi kávéfőzőt használunk kávétárolásra stb. Járjuk be a környéket, ismerjük meg az építési stílusokat, eszközöket, növényvilágot. Ha mégis toszkán stílusú házat szeretnénk kivitelezni például a Balaton felvidéken, akkor használjuk szerényen a tájidegen növényeket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek