A hűsebb hétvégét követően a közeljövőben ismét forró napokra számíthatunk. Nézzük, mit tehetünk, ha legalább az otthonunkban szeretnénk egy kis menedéket teremteni a forróság ellen.


Kezdjük a kültéri árnyékolókkal. Ezekből mindenki megtalálja a saját otthonának megfelelőt, legyen az lakótelepi lakás vagy egy nagyobb kertes ház. A redőnyök, reluxák, zsaluk és napfényrolók különböző színben, kivitelben kaphatók. Ízlés és pénztárca dolga alapvetően a választás. A redőnyök, reluxák bármely lakásban, a zsaluk többnyire a kertes házakon mutatnak jól. A napfényrolók erkélyek és teraszok esetében a legpraktikusabbak.

Mindegyikre igaz azonban, hogy a nyári melegben ezeket nappal, még a reggeli, vagy a kora délelőtti órákban engedjük le. Ha reggel, még munkába indulás előtt leengedjük, akkor kevésbé melegszik át napközben a lakás, és relatív hűvösnek érzett otthonunkba érhetünk haza. Az árnyékolókat este húzzuk csak fel, és ha nem kell, hogy zajszűrőként is funkcionáljanak, nyitott ablak mellett hagyjuk is felhúzva éjszaka. Így a szellőztetés is megoldott, és az éjszakai frissebb levegő mellett kellemesebb lesz az alvás is.


Érezhető enyhülést jelenthet a ventilátor használata is, ami a levegő keringtetésével segít a hőség elviselésében. Választhatunk asztali, álló vagy padló kivitelben, klasszikus vagy oszlop szerkezetűt, esetleg csillárra szerelhetőt. A különböző méretek és formák kínálatának köszönhetően bármilyen kis vagy nagy lakáshoz találunk ideálisat. Ha forgófejjel rendelkező készüléket választunk, akkor az a szoba nagyobb részében megmozgatja az állott levegőt, míg a több sebességfokozattal rendelkező ventilátorok fúvóhatását igényeink szerint állíthatjuk. Az már csak hab a tortán, ha távirányítással is szabályozhatjuk a berendezést.

Ha már nem bírjuk a hőséget, és úgy gondoljuk, hogy csak a klíma segíthet, vásárlás előtt gondoljuk át, mire van szükségünk. A választék a légkondicionálók esetében is széles: választhatunk mobilklímát, ablakklímát, hűtésre, fűtésre egyaránt alkalmas berendezést is. Bármelyiket is választjuk, fontos, hogy minimum „A” energiaosztályú készüléket vegyünk, mert így a kisebb fogyasztás mellett a pénztárcánkat és a környezetet is kíméljünk. Ha már be van építve a rendszer, akkor ne feledkezzünk meg annak karbantartásáról sem, hogy elkerüljük a készülékben lerakodó porok, pollenek okozta egészségügyi problémákat.


A hosszútávra tervező, kertesház-tulajdonosoknak javasoljuk, hogy az épület megfelelő oldalaira – főleg a déli oldalra – ültessenek fákat. Ha ezek megnőnek, nyáron kellemes árnyékot biztosítanak, míg télen, lombjukat lehullajtva, átengedik a napfényt. Szintén természetes és esztétikus megoldás lehet a zöld homlokzat. A növénnyel befutatott falak a bent tartózkodóknak kellemesen hűvöset biztosítanak, míg kívülről hangulatos, otthonos látványt nyújtanak.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!