Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Otthon - biztonságban

Rendőrségi statisztikák szerint megszaporodtak Magyarországon azok a betörések, ahol a behatolók nem különösebben szofisztikált módszereket alkalmazva törnek be otthonainkba. Egyszerűen csak felkapkodják a kint hagyott értékes tárgyakat, például laptopokat, pénztárcákat és mobiltelefonokat. Sokszor hiába van a ház riasztóval ellátva, az sem érdekli a betörőket, ha fegyveres kivonuló szolgálathoz van bekötve a riasztó. Mivel akciójuk általában csak 3-5 percig tart, mire a biztonságiak kiérnek, már bottal üthetik a nyomukat.

A másik rendkívül elterjedt betörési forma a besurranás. Ebben az esetben a módszer hasonló, csak itt a nyitva hagyott ajtók, ablakok, kertkapuk kínálta lehetőségeket használják ki a „vállalkozó szelleműek”.

Mindkét esetben hatékony védekezési forma lehet, ha értékeinket megfelelő módon beszerelt széfben tároljuk.

Milyen széfek közül válogathatunk?

Jó, ha a megvásárolandó széfnek van MABISZ minősítése. A minősítés biztosítási értékhatárt jelöl, az összeg riasztóval, illetve riasztó nélkül kerül meghatározásra. Jó tudni, hogy hiába rendelkezik a legtöbb egyszerű lemezszéf 500.000 forintos MABISZ minősítéssel, a magyarországi biztosítótársaságok a legtöbb esetben csak maximum 300.000 forint értékhatárig vállalnak felelősséget.

Méret szempontjából egyéni szükségleteink a meghatározók: elférjen benne a laptopunk, de legalább az értékesebb tárgyaink, irataink, a fényképezőgépünk és videó kameránk.

Hogy a széf kulcsos vagy számkódos, azt döntsük el önismereti alapon: meg tudunk-e jegyezni egy újabb kódot (itt segíthet a mesterkód), vagy megfelelő helyre tudunk-e rejteni egy kéttollú (!) kulcsot.

Beépíthető – fali és padlószéf

A szerkezet hátulján egy szoknya megakadályozza, hogy a széfet a falból, illetve a padlóból kihúzzák.

Ennél a széftípusnál lehetőleg előre gondolkodjunk, ezt ugyanis ajánlott még az építkezés alatt beépíteni. Ebben az esetben figyeljünk a beépítők személyére! Csak olyan szakembert alkalmazzunk, akiben száz százalékig megbízunk, vagy saját magunk építsük be a szerkezetet. Ez a típus rendkívül biztonságos, mert csak hosszas bontási munkálatok árán lehet hozzáférni a tartalmához.

A fali széfek elhelyezésénél nem érdemes a filmekből ismert kép mögé rejtés módszerét alkalmazni, hiszen a betörők is itt keresik először. Rejtsük a falburkolat egy kiemelhető eleme mögé, vagy vágjuk ki a szekrény hátlapját – ezek sokkal biztonságosabb rejtekhelyek. 

Bútorszéf

Tévedés azt feltételezni, hogy a bútorszéf nagyságrendekkel kevésbé biztonságos, mint a beépíthető széf. Alacsonyabb biztonsága főként a felhasználók lustaságából adódik. Elfelejtik ugyanis a bútorhoz, vagy a falhoz rögzíteni az eszközt, jelentősen megkönnyítve ezzel a behatolók dolgát, akik az ilyen, nem rögzített acéldobozt egyszerűen magukkal viszik.

Tovább fokozható a bútorszéf biztonsága, ha egy minimális összeggel többet költünk rá, és a belsejében tartozékként elhelyezett kisebb rögzítő csavarok helyett jóval hosszabb, vastagabb, masszívabb rögzítő csavarokat vásárolunk, mondjuk vasbeton falban is alkalmazható fém tiplivel.

Tűzbiztos tárolók

Fontos iratainkat a legnagyobb biztonságban akkor tudhatjuk, ha az általunk használt széf tűzbiztos (illetve egy meghatározott ideig ellenáll a tűznek). Olcsóbb, de hatékonyabb megoldás lehet, ha vásárolunk egy kisebb tűzbiztos kazettát, amit a megfelelő méretű nem tűzbiztos széfünkben tárolunk. Az egyszerűbb, 9 - 10.000 forint körüli összegért kapható tűzbiztos dokumentum kazettákban 30 percig védi a kazetta speciális szigetelése a benne tárolt iratokat.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Burkolj a hozzád illővel!

Ha rászánjuk magunkat, hogy akár kültérre, akár beltérre új burkolatot álmodjunk otthonunkba, és ezt a gyakorlatban is meg akarjuk valósítani, válasszunk olyan falburkolókat, amelyeket akár mi magunk is felrakhatunk. Ma már a kül- és beltérre egyaránt találunk olyan kész burkolólapokat, amelyek tökéletesen utánozzák a természetes kövek, téglák mintázatát, de kezelésük, felrakásuk egyszerűbb, miközben áruk lényegesen barátságosabb az eredeti anyagokénál.

A mediterrán vidéket idéző cottage-stílusú burkolat megtévesztésig hasonlít a klinkertéglás felületekre. A fagyálló, kül- és beltérre egyaránt felvihető, négyzetméterenként kb. ötezer forintért beszerezhető burkoló jól kombinálható más burkolatokkal és lakberendezési elemekkel, modern és klasszikus stílusú otthonokba egyaránt kiválóan illik.

A kizárólag beltérre használható, hasonló áron elérhető, mészkőhatású burkolatok világos tónusuk miatt rendkívül barátságos, napfénybarát belsőt hoznak lakásunkba. Nemcsak a mediterrán jellegű otthonokban hatnak természetesen, de kiválóan kombinálhatóak erősebb színű, sötétbarna bútorokkal, kiegészítőkkel, dekorelemekkel.


Kül- és beltéri felületeinket egyaránt feldobhatjuk a hálóra ragasztott törtmárvány darabokból készült 30X30cm-es lapokkal, amelyeket azonban felhelyezés után impregnálni kell.


Változatos módon variálható az a klasszikus terméskő-hatású burkolólap, amelyben a meleg, bézs-sárgás tónusok, vagy a szürke és fehér összetevők egyaránt kiveszik a részüket az összhatásból.


Ha szeretnénk a természetes kövek még egyenetlenebb, durvább formavilágát visszakapni, akkor - az eddigieknél egy kicsit drágábban - választhatunk cementbázisú vagy natúrkő alapanyagú lapokat, amelyek színvilágukban tökéletesen visszaadják a terméskövek hangulatát, akár kint, akár bent.



Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hasznos érdekességek a ház körül - 1. rész

A fűnyíró, a szegélyvágó vagy a sövényigazító ma már minden háztartás alapkelléke. Van azonban számos, kevéssé elterjedt eszköz a szakáruházak kínálatában, amely mégoly hasznos kelléke lehet a háztartásnak.

Tűzre a fával
Nemrég beszéltünk arról, hogy a kandalló nemcsak impozáns eleme a nappalinak, de helyesen alkalmazva a fűtés költséghatékony módja lehet. Az energiaárak folyamatos emelkedésével egyre többen döntenek a fatüzelés legalább részbeni visszaállítása mellett - legyen szó kandallóról, cserép vagy vaskályháról. Hasított tűzifa zsákos vagy kalodás kiszerelésben már számos helyen elérhető, nem beszélve a fabrikettről vagy a pelletről, de az őszi kertrendezés során felhalmozott fatörmeléket is hasznosíthatjuk.



A 10-20.000 Ft között elérhető korszerű, üvegszálas nyelű hasító vagy rönkhasító fejszék évekre hasznos társaink lehetnek, de adódnak helyzetek, amikor saját fizikai erőnk már nem elegendő. Egyre inkább terjed az elektromos rönkhasítók használata, amelyek akár 9 tonna hasítóerővel sújtanak le a fatörzsekre. A már 55.000 forinttól elérhető készülékek hasznosak lehetnek azoknak, akik egész évben tüzelnek fával, és nagy mennyiségben áll rendelkezésükre a faáru, de házközösségek számára is ésszerű beruházás lehet egy olcsóbb készülék. Nézzük meg mekkora a teljesítménye, hány tonnás a hasítóereje, és mekkora hosszúságú, szélességű rönk fér bele. Az 5 tonnás erőt és az 50cm-es rönkhosszúságot már az alacsonyabb árfekvésű, de megbízható készülékek is tudják.



Az ily módon előhasított faanyag további darabolását segítik a különféle tűzifa aprítók és körfűrészek. Ezek a speciálisan kialakított szerkezetetek a vályús fatovábbító megoldás, illetve a billenő fűrésztárcsa miatt kényelmes és biztonságos darabolást tesznek lehetővé. Vásárlás előtt vegyük figyelembe a teljesítményt (2000W felett érdemes választani), a tárcsaátmérőt (kb. 40-45cm az ideális) és a faátmérőt (20cm körül).



A kicsi is számít
Ha végeztünk a nagyjával, akkor fel kell dolgoznunk az ágakat is. Az őszi kertrendezés során rengeteg lemetszett faág marad, amely aprítva gyújtós, vagy szecskaként a komposzt fontos alkotóeleme lehet (csak úgy a kertben eltüzelni felesleges pocséklása az értékes faanyagnak!). Ha ágaprító/szecskázógépet keresünk akkor rendkívül széles ár/minőség palettáról válogathatunk a 10 ezer forintostól a több mint százezres gépekig. Tudnunk kell, hogy mit várhatunk a pénzünkért, tehát ne várjunk egy 12.000 forintos géptől a drágábbhoz hasonló teljesítményt és tartósságot.

Nézzük meg a gép teljesítményét, a kések minőségét, az azokhoz való hozzáférés egyszerűségét (az esetleges élezés, csere, vagy megfordítás könnyebbsége miatt), és elsősorban a javasolt maximális ágátmérőt. Leginkább elterjedtek a 2000-2800W teljesítményű, 4-5cm vastag ágakat darabolni képes modellek, de még itt is nagy a szórás. Néhány tízezerért olyan extrákat is kapunk, mint a csendes (90dB alatti) működés, vagy a magas fordulatszámú, tehát ultragyors darabolást biztosító technológia. A gép használatakor mindig ügyeljünk a biztonsági előírások maximális figyelembevételére. A kényelmetlenségek elkerülése végett ne próbálkozzunk a javasoltnál vastagabb ágak darabolásával.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Romantikus esték a kandalló mellett!

A kandalló mellett ücsörögni, érezni, ahogy árad felénk a meleg és a fa pattogását hallgatni immár nem elérhetetlen álom. Az eddig szinte csak az amerikai filmekből ismert életérzés könnyebben megvalósítható, mint azt a legtöbben gondolnák. Ma a szakáruházakban kapható kész kandallókályhák és épített kandallókhoz kapható tűzterek könnyű, gyors beépíthetőséget és mindennapi kezelést tesznek lehetővé. Mielőtt azonban belevágunk az építkezésbe, alaposan tájékozódjunk, hogy mit várhatunk egy kandallótól és hogyan kell azt biztonságosan működtetni. Segítünk!

 

A lakás dísze

A kandalló bármennyire is dísze a lakásnak, és a tűz közelsége és látványa bármely mértékben is javítja a hőérzetünket, vegyük figyelembe, hogy 1. csak kiegészítő fűtésként érdemes gondolni rá; 2. a nyitott tűztér és a szellőzést biztosító kémény közvetlen elérése miatt a hagyományos kandalló nem a leghatékonyabb módja a tüzelésnek. Elsősorban ott érdemes kandallót telepíteni, ahol időszakosan van szükség viszonylag nagy hő leadására. Mindezek figyelembevételével azonban a nagy alapterületű nappaliban vagy akár a hétvégi házban elhelyezett kandalló kiváló kiegészítése lehet a hagyományos fűtési rendszernek.

 

 

Nagy előnye, hogy hatalmas tereket be tud fűteni, hiszen a nagy tűztérben komoly méretű tüzet tudunk rakni, amely a levegő folyamatos forgásával kedvező hőérzetet biztosít. Bár nem tárolja olyan jól a hőt, mint a cserépkályha, a kandallókályha mellett szól, hogy gyorsan képes magas hőt biztosítani, így könnyebben illeszthető a család napirendjébe a tűzgyújtás (pl. a munka után hazaérve a vacsorát már ropogó tűz mellett költhetjük el)!

 

Hőt akarunk!

A piacon elérhető kandallók hatásfoka változatos képet mutat. Fontos, hogy ne várjuk el azt egy néhány tízezer forintos készüléktől, amelyet egy milliós bekerülési árú, egyedileg tervezett, korszerű betéttel szerelt cserépkályha tud nyújtani. Sajnos az egyszerű, nyílt tűzterű kandallónk 10% körüli hatásfokkal dolgoznak (az energia 90%-a bizony hasznosítatlanul távozik), de egy átlagos kandallónál 50-70% körüli, egy jól megépített cserépkályhánál 65-75%, míg a legmodernebb kandallóknál 80% feletti a hatásfok!

 

 

Egy lakás fűtésigények kiszámítására egy elsőre bonyolultnak tűnő, ám valójában könnyen alkalmazható képlet áll rendelkezésünkre. Eszerint egy légköbméter kifűtéséhez 50W fűtési teljesítményre van szükségünk. Eszerint egy átlagos, 2,5 méteres belmagasságú, 10 négyzetméteres helyiség fűtési igénye 2,5 x 10 x 50 = 1250 W, azaz 1,25 kW. A modern fűtőberendezések manapság már minden esetben fel van tüntetve, hogy az adott eszköz hány kilowatt leadására képes. A fenti számítást saját lakásunk méreteire alkalmazva minden esetben végezzük el, és a kapott eredményt vessük össze a gyártó által megadott értékkel. A szükségesnél kisebb kandallót semmiképp se válasszunk, hiszen ez képtelen lesz biztosítani a kellő meleget. Egy a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kandallókályha fűtési teljesítménye ma mérettől/ártól függően 5-10 kW között mozog, így akár egy 180-200 köbméteres légteret is kényelmesen ki lehet fűteni velük.

 

Milyet is válasszak?

Fontos, hogy legyünk tisztában az alaptípusokkal. Válasszunk zárt tűzteres kandallót, mert biztonságosabb és takarékosabb, de az üveglap mögött ugyanúgy élvezhető a tűz látványa! Ezen túlmenően döntsük el, hogy hagyományos kandallót akarunk vagy légfűtésest. Ez utóbbi nem a szoba levegőjét használja, ellenben a kivitelezése bonyolultabb és drágább is. Jó befektetés lehet – bár némi plusz munkával jár a vízteres kandallókályha, amely ötvözi a hagyományos kandalló, és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit. Ha nem tudunk, akarunk önállóan terveztetni, akkor válasszunk olyan azonnal beépíthető modellt (ezek jellemzően 250 ezer forint körül már elérhetőek), amelyek néhány óra alatt összeszerelhetőek, de többféle burkolat közül választhatunk a megrendelés során.

 

 

Amire ügyelni kell!

1. A kandalló működése során nagyon sok levegőt használ el, ezért gyakori, alapos szellőztetést igényel!

2. A nagy tűztér miatt fontos a nagy belső átmérőjű kémény használata: ne kössük 150mm alatti átmérőjű kéménybe kandallókályhánkat. Nagyobb betétekhez érdemes nagyobb kéményt építeni!

3. A betét kiválasztása után lássunk a tervezéshez, méretezéshez.

4. A fűtőalkalmatosság 1-1,5 méteres környezetében ne legyen éghető, gyúlékony anyag, amely a nagy hőtől vagy a tűzrakás közben kipattanó szikráktól lángra lobbanhat.

5. Kisgyermek vagy háziállat esetén gondoskodjunk a kandallónk elkülönítéséről, akadályozzuk meg, hogy megégessék magukat.

6. Ha a lakásunk fűtését a tűzifára alapozzuk, akkor mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű száraz tűzifáról, hiszen a nedves fa megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi a begyújtást.

7. A tűzhely kialakításakor ügyeljünk rá, hogy a kandallótisztító seprűk, lapátok esetleg hamuporszívó és a fafűtéshez szükséges egyéb eszközök valamint a tüzelőanyagok, gyújtósok számára is legyen megfelelő tároló – lehetőleg a közelben.

8. Számos olyan eszköz szerezhető be a szakáruházakban a fejszén túl is, ami segíti a fa felaprítását. A tűzifafűrésztől a rönkhasítón át a hamuporszívóig több olyan eszköz érhető el, amely kényelmesebbé teszi a kandallókályhánk kezelését és használatát.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Vidám ősz a nappaliban!

Bár az ősz beálltával egyre rövidülnek a nappalok és hidegebbek az éjszakák nem kell, hogy ez a borússág az otthonunkba is beköltözzön. Ilyenkor egy-egy apró, de ügyesen megválasztott kiegészítő is sokat dobhat a hangulatunkon. A fő, hogy ne legyünk szégyenlősek, merjük egy kis újítással feldobni nappalinkat: szerezzünk be néhány színes puha díszpárnát!

Ezek, bár pár ezer forintból beszerezhetőek mégis jelentősen képesek feldobni a szoba a hangulatát, igazán otthonossá téve azt. Ráadásul a különböző méretű, számtalan mintájú és anyagú párnahuzatok nem csak dekorációnak alkalmasak, de egy kellemes családi tévézést is kényelmesebbé tehetnek.

 

 

Tovább fokozhatjuk a hangulatot, ha nem csak párnákat szerzünk be, de hozzájuk illő függönyt is választunk. Ezeket az ügyesen szabott színes textileket pár mozdulattal akár az évszaknak megfelelően is cserélgethetjük, hogy lakásunk mindig a legjobb formáját hozza.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább
«
123

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek