Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Játék a fényekkel Feng-shui módra

A távolkeleti lakberendezéssel, térrendezéssel, a Feng-shuival foglalkozó sorozatunkban most megnézzük, milyen hatást gyakorol a fények játéka a lakásban áramló életenergiára. Ne gondoljuk ugyanis, hogy a harmonikus környezet kialakításának nem feltétele a fény beengedése és helyes terelése otthonunkban.

Ha elfogadjuk, hogy a Feng-shui az energiáról szól, akkor azt is be kell látnunk, hogy az energia egyik legteljesebb, legközvetlenebb formája a fény, márpedig a természetes és mesterséges világítások mind befolyásolják az otthonunk energiaállapotát és a chí áramlását. Egyes szakértők egyenesen úgy fogalmaznak: a helyes világítás és a tiszta levegő a Feng shui alapja, tehát az összes többi körülmény csak ezután következik a sorban. Ismerjük a fény széleskörű gyógyászati alkalmazásának tapasztalatait, tehát minden bizonnyal van ebben valami.

Mit tegyünk a harmonikus környezetünk megteremtése érdekében a lakásunk fényeivel?

1. Engedjünk be minél több természetes fényt. Erre a széles ablakok, nagy üvegfelületek, vagy üvegtégla-falak kiválóan alkalmasak. Természetesen nem mindenki tud rögvest belevágni egy teljes átalakítással járó ablakcserébe, de hozzuk ki a maximumot meglévő felületeinkből, ha nem kell, ne árnyékoljunk.


2. Ne csak a fények mennyiségére, de "minőségére" azaz a színekre is figyeljünk. Ebben nyugodtan hallgathatunk megérzéseinkre: válasszunk olyan színeket, amelyek energizálnak, jókedvre derítenek. Korábban, az egyes helyiségeknél már írtunk az ott használatos színekről, hiszen a szobák funkciója meghatározza, hogy milyen hangulat és energiaszint segíti elő a funkció kiteljesedését. A nappali például a családi élet színtere, egy igazi yang helyiség: meleg, közösségi, nyitott, élő, ezért itt lesz a legtöbb fényre szükség, és bátrabban nyúlhatunk a színekhez is. A mesterséges világítások esetében kerüljük a hideg fényű, fluoreszkáló fénycsöveket, mert ezeknek nemcsak vibrációja, de fényárnyalatai is kedvezőtlenek lehetnek.

3. Az éles sarkokat - amelyek, tudjuk, a chí áramlásának ellenségei - egyedi, hangsúlyos megvilágítással "puhíthatjuk".

4. Csillárok ne lógjanak a fotelek, ülőhelyek felett! A Feng-shui nem szereti, ha függő tárgyak lógnak felettünk, ezért jobb, ha a padlóra helyezett állólámpákkal tereljük az energiákat. Ezeket azonban széles körben, minden sarokban alkalmazhatjuk szerte a lakásban.

A Feng-shui kedveli az állólámpák alulról jövő fényét


5. A tükrök jó szolgálatot tesznek a fény megsokszorozásában, terelésében. Bátran használhatóak a konyhában, a folyosókon, előszobákban, hiszen lassítják a rossz energiák terjedését. Természetesen az alapszabályok figyelembevételével alkalmazzuk őket (ezek egy részéről már szóltunk korábban): például ne legyen túl sok, a hálót kerüljük ebből a szempontból stb..

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Helyezkedj okosan!

Könnyen adódhat olyan helyzet, hogy egy-egy helyiség berendezésekor nem az esztétikai szempontok, hanem a funkcionalitás veszi át a vezető szerepet. Tipikusan ilyenek a tárolóhelyiségek, gardróbszobák, kamrák, garázsok és pincék: a lényeg, hogy minden kényelmesen elférjen.

Ha olyan megoldást keresünk, amely nemcsak olcsó, de könnyen, gyorsan átalakítható, egyszerűen tisztán tartható, és a terhelhetőség nem a legfontosabb szempont, akkor a legjobban a műanyag polcokkal és szekrényekkel járunk. Bár a műanyag polcok gyakran csak 20kg-ig terhelhetőek polconként, egy 135 x 60 x 30 cm-es, középmagas, 4 szintes polcot már kb. 3500 Ft-ért, egy 180cm magas, 5 szintes modellt kb. a háromszorosáért vihetjük haza. Az XL-es (vagy extra széles vagy extra mély) darabok is húszezer Ft alatt vannak a piacon, és ezek akár 70-90 kilogrammal is terhelhetőek szintenként.



Ha el kívánjuk zárni az apróságokat, gépeket vagy vegyszereket a sufniban, akkor szintén jó döntés egy többféle méretben beszerezhető műanyag szekrény.



Aki úgy véli, hogy a garázsba, sufniba fémpolc való, válassza azokat horganyzott lemezből készült modelleket, amelyek megfelelő összeépítéssel akár a sarokba is állíthatóak.

Akik pedig nagyban gondolkodnak, és egy komplett mosókonyhát, alagsort szeretnének költséghatékonyan, esztétikusan és könnyedén bepolcozni, azok számára az az egyedi csavarkötésű polcrendszer a megoldás, melynek profil és polcelemeit szakemberek segítségével saját igényeink szerint válogathatjuk össze, viszont magunk is összerakhatjuk. Nemcsak bátran, akár 90kg-ig terhelhetőek, de akár a ferde falfelületek hatékony kihasználása is megoldódik.


A műanyag szekrényeknél lényegesen többe kerülnek a fémszekrények, azonban ezek jóval nagyobb biztonságot is nyújtanak nemcsak a holminknak, de az illetéktelenül a műhelyben turkáló gyermekeknek is.



Végezetül azok is megtalálhatják az ízlésüknek megfelelő polcrendszert, akik a kamrába, vagy egyéb, mások számára is látható helyiségbe inkább a könnyebb lucfenyő szerkezetet választanák. Előre szabott elemekből mi magunk is összeállíthatjuk a kívánt polcot, de ha a csapok és illesztések világa nem a mi terepünk, akkor akár már 3-4.000 Ft-ért is találunk egy könnyű, 4-5 szintes 120-170cm magas polcot, amely a kamrában kiváló szolgálatot tehet a családnak.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Burkolj a hozzád illővel!

Ha rászánjuk magunkat, hogy akár kültérre, akár beltérre új burkolatot álmodjunk otthonunkba, és ezt a gyakorlatban is meg akarjuk valósítani, válasszunk olyan falburkolókat, amelyeket akár mi magunk is felrakhatunk. Ma már a kül- és beltérre egyaránt találunk olyan kész burkolólapokat, amelyek tökéletesen utánozzák a természetes kövek, téglák mintázatát, de kezelésük, felrakásuk egyszerűbb, miközben áruk lényegesen barátságosabb az eredeti anyagokénál.

A mediterrán vidéket idéző cottage-stílusú burkolat megtévesztésig hasonlít a klinkertéglás felületekre. A fagyálló, kül- és beltérre egyaránt felvihető, négyzetméterenként kb. ötezer forintért beszerezhető burkoló jól kombinálható más burkolatokkal és lakberendezési elemekkel, modern és klasszikus stílusú otthonokba egyaránt kiválóan illik.

A kizárólag beltérre használható, hasonló áron elérhető, mészkőhatású burkolatok világos tónusuk miatt rendkívül barátságos, napfénybarát belsőt hoznak lakásunkba. Nemcsak a mediterrán jellegű otthonokban hatnak természetesen, de kiválóan kombinálhatóak erősebb színű, sötétbarna bútorokkal, kiegészítőkkel, dekorelemekkel.


Kül- és beltéri felületeinket egyaránt feldobhatjuk a hálóra ragasztott törtmárvány darabokból készült 30X30cm-es lapokkal, amelyeket azonban felhelyezés után impregnálni kell.


Változatos módon variálható az a klasszikus terméskő-hatású burkolólap, amelyben a meleg, bézs-sárgás tónusok, vagy a szürke és fehér összetevők egyaránt kiveszik a részüket az összhatásból.


Ha szeretnénk a természetes kövek még egyenetlenebb, durvább formavilágát visszakapni, akkor - az eddigieknél egy kicsit drágábban - választhatunk cementbázisú vagy natúrkő alapanyagú lapokat, amelyek színvilágukban tökéletesen visszaadják a terméskövek hangulatát, akár kint, akár bent.



Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Fürdőszoba hosszú távra

Sokak számára okoz fejtörést a fürdőszoba alapszíneinek megválasztása. „Minek öljek tíz vagy százezreket egy új burkolatba, csempébe, szaniterekbe, ha 1-2 éven belül úgyis kimegy a divatból?” – merül fel a kérdés, tegyük hozzá, joggal. Erre is van ötletünk!

A leginkább költségkímélő és rugalmas megoldást akkor választjuk, ha egy jó minőségű, széles méret és formaválasztékban kapható fehér burkolat, fali csempe mellett döntünk, amelyhez a szezonhoz és a lakberendezési trendekhez alkalmazkodva újabb és újabb színes kiegészítőket szerzünk be.

A matt vagy fényes, sötétszürkén vagy feketén fúgázott fehér fürdőszobafal soha nem megy ki a divatból, és ehhez találjuk a kiegészítők legszélesebb választékát is.

Nemcsak a csempék széles kínálatát találjuk meg, de a mindig divatos üvegmozaik táblák (2*2cm-es kockák 30*30cm-es hálóra ragasztva) is könnyen beszerezhetőek mind fehérben, mind feketében.

Nézzük a kiegészítőket. A tavasz mielőbbi beköszönte érdekében most a vidám, csajos, fiatalos színeket részesítettük előnyben a WC-kefe, a WC-ülőke és a szemetesvödör kollekciók összeállításakor.


Ezekhez könnyen megtaláljuk a hozzáillő fürdőszobaszőnyeget is. Ha pedig meguntuk, lecseréljük, míg a fehér csempéink évekig maradhatnak a falon.
Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Harmonikázni a különbséget

Ugye mindenki emlékszik azokra az időkre, amikor a panellakások általános kelléke volt a harmonikaajtó. Vagy nyikorgott, vagy kiugrott a sínből, vagy beszorult félúton, de esztétikailag mindenképpen kihívásokkal küszködött. Mára nemcsak a világ, de a harmonikaajtók is megváltoztak!

Ma is elképzelhető olyan szituáció, hogy helyhiány vagy egyéb praktikus ok miatt a harmonikaajtó tűnik a legjobb választásnak, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a technika változásával ma már nemcsak ízlésesebb, de tartósabb, megbízhatóbban működő és csendesebb ajtókkal van dolgunk. Egy kisméretű gardróbszoba esetében sokszor nem nyílik alkalmunk arra, hogy hagyományos ajtót építsünk be. A lakásokon túl irodák, üzlethelyiségek esetében is hasznos, ha ez a helytakarékos, praktikus és könnyen tisztítható, illetve alakítható térelválasztó elem kerül felhasználásra. Fontos, hogy az ajtók magassága könnyen alakítható, hiszen a lamellák hosszát egyszerűen méretre vághatjuk! Ráadásul a kínálat a korábbiaknál nagyobb mozgásteret enged, hogy megtaláljuk a saját otthonunkhoz illő ajtót.


A kínálat alapeleme, a 100*200cm-es PVC harmonikaajtó ma is sok otthonban kiváló térelválasztó.


A fehér és espresso színben elérhető 88*203cm-es modellek a legtöbb lakás színkombinációjához alkalmazhatóak.

A kemény PVC csatlakozású lamellákkal szerelt, olasz mogyoró és bükk színben kapható ajtó ablakai a fényt is beengedik a kevésbé világos helyiségbe.

Néhány megfontolandó tanács! A lamellák általában 11cm szélesek, így a szükséges ajtónyílás ennek értelemszerűen valamely többszöröse lesz. Ne feledjük, hogy a lamellák összecsukott állapotban is foglalnak némi helyet, ennyivel szűkebb lesz az ajtónk. Bár a lamellás ajtó a legtöbb keretbe beépíthető, adott esetben szükség lehet ún. párnafára, erről a vásárláskor tájékozódjunk. A mai ajtók már kizárólag felső sínnel szereltek, amelyet időnként érdemes egy kis szilikon spray-vel befújni a gördülékeny csúszás érdekében. Végül: a nyitási irányt a beszerelés előtt jól fontoljuk meg, ezzel néhány kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek