Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felkészülés a Karácsonyra – hogy csinálják a profik?

Ismét közeledik az év legszebb időszaka, amikor bármire képesek vagyunk, hogy minden tökéletes legyen. Sokan vannak, akik ezt igazi stresszforrásként élik meg: a sütés-főzés és az ajándékvásárlás mellett gondoskodni kell a tisztaságról, valamint a lakás és a karácsonyfa díszítéséről is.

Hogy ne az ünnep előtti napokban legyen úrrá rajtunk a rémület, időben el kell kezdenünk a felkészülést. 

Takarítás

A tavaszi nagytakarítás mellett a másik legfontosabb a karácsonyi, amikor lakását ünnepi díszbe öltözteti a vendéglátás és az ünneplés előtt.

Ne úgy tervezze, hogy a nagytakarítás a Karácsony előtti utolsó takarítás legyen, mert akkor hullafáradtan fog beesni a fa alá szenteste. Legalább 1-2 héttel korábban álljon már neki, így közvetlenül az ünnep előtt csak a rutinfeladatok maradnak, amibe a család többi tagja is besegíthet.

Néhány praktika, amit érdemes megfogadnia:

Takarítás közben ügyeljen arra, hogy mindig fentről lefelé és bentről kifelé haladjon.

Egy száraz-nedves porszívó nagy segítségére lehet, mert minden nedves vagy száraz, durva vagy finom szennyeződést felszív és minden tisztítási problémára rendelkezik külön tartozékkal. A szőnyegszívó fej alkalmas a szőnyegei mélytisztításához és egyben megfiatalításához is, a kefével ellátott nedves szívófej a makacs szennyeződésekhez, felmosórongy a kiborult folyadék feltörléséhez és gumibetétes felmosó, hogy a padló a felmosás után száraz és biztonságos legyen.

A legnagyobb aduász a kezében azonban egy gőztisztító lehet!

Az új gőztisztító-generáció tagjai már megszakítás nélkül fejlesztik a gőzt, így a nagy felületek is könnyen és gyorsan tisztíthatóak vegyszerek nélkül. Kapható kézi változatban is.

A különböző feltétek segítenek a fürdő, wc, lefolyók, csapok tisztításában, vízkőfoltok eltávolításában, az ablakok, tükrök, peremek tisztításában, de a konyhában a sütés-főzéskor keletkező zsíros lerakódásokat is ezzel tudja a leghatékonyabban eltávolítani, és mindezt tisztítószerek nélkül. Tényleg csodákra képes és segítségével komolyabb erőfeszítés nélkül varázsolhatja csillogóvá a lakást.

Dekoráció

Karácsonyi dekoráció nélkül nem ünnep az ünnep, ezért tervezze meg jó előre, hogy mivel és hogyan szeretné feldíszíteni az otthonát. A dekorációkat készen is vásárolhatja, de akár saját kezűleg is elkészítheti.

A szeretet ünnepén általában mindenki arra törekszik, hogy a dekoráció feltűnőbb legyen, mint akármelyik más ünnepen. Előkerülnek a csillogó díszek, a karácsonyi textíliák, a gyertyák, a mécsesek, a girlandok és természetesen a fényfüzérek. 

A díszítésből a lakás egyetlen pontja sem maradhat ki: az ablak, a mennyezet, az étkezőasztal mellett kerítsen sort a kert és a terasz dekorálására is.

A dekorálást a lakáson kívül kezdje és haladjon befelé, ügyelve arra, hogy a díszítések stílusukban ne térjenek el egymástól.

Mielőtt nekikezdene a dekoráció megvásárlásához vagy elkészítéséhez, ellenőrizze, hogy milyen tárgyak maradtak a korábbi évekről, nem tört-e össze belőlük valami, van-e megfelelő mennyiségű tartalékizzó.  A hangulatos lakásdekorációt és a karácsonyfadíszeket érdemes minél előbb beszereznie, hiszen már most rengeteg szebbnél szebb dísztárgy, dekoráció közül válogathat az üzletekben. 

Ha van a kertjében fenyőfa, öltöztesse karácsonyi díszbe egy kültéri égősorral, a fák gallyaira akasszon tobozokat, terméseket vagy akár régi üvegdíszeket is, de egy csupasz fa ágain vagy örökzöld bokron is nagyszerűen mutat egy ízléses égősor. Egy létra segítségével biztonságosan igazgathatja a helyükre a dekorációkat, a díszek falon való rögzítéséhez pedig mindig jó, ha kéznél van egy akkus csavarozó.

A terasz korlátjára is erősíthet égősort, fenyőgallyakat, szalagokat, díszeket. Az üres virágcserepekbe, kaspókba tegyen örökzöld ágakat mohával, termésekkel, tobozzal. Tegyen a teraszra lámpásokat, amelyek még különlegesebb ünnepi hangulatot teremtenek.

Ilyenkor se feledkezzen meg azonban a környezettudatosságról! Egy időkapcsolós vagy távirányítós dugalj segítségével könnyedén ki- és bekapcsolhatja vagy beprogramozhatja a karácsonyi fényeket, így azok valóban akkor világítanak, amikor Ön szeretné.

Ha a kertben nincs konnektor a közelben, a napelemes fényfüzért - amely alkonykapcsolóval is el van látva - Önnek találták ki, így biztos lehet benne, hogy ünnepi fények várják haza a nap végén.

Ha lehetősége van, vásárolhat konténeres fenyőt, melyet később kiültethet a kertjébe, így tényleg érezheti, hogy Karácsonykor is tett valamit a környezetvédelemért.

Ha a vágott fenyőre esik a választása, akkor azt is megvásárolhatja nálunk, sőt kérésére ingyenesen hálóba csomagoljuk és a törzsét is megfaragjuk, így könnyen belehelyezheti akár ebbe a praktikus tartóba is:

Ha nem tud dönteni és inkább a megajándékozottra bízná a választást, itt egy minden felnőtt számára praktikus ajándék, a vásárlási utalvány:

Amikor végzett mindennel, kapcsolja be a világítást, gyújtsa meg a mécseseket és engedje, hogy elvarázsolja az ünnep hangulata!

0 Tovább

Tudatos cselekvéssel a jövőért – mit tehetünk a mindennapokban?

Népszerű fogalmak manapság a környezettudatosság és a fenntarthatóság, ami nem véletlen, hiszen elmondható, hogy a jelenlegi gazdasági és fogyasztási szokások nem fenntarthatóak: a természeti erőforrások kimerülőben vannak, míg a hulladék mennyisége egyre növekszik.

A környezettudatos szemlélet akkor mutatkozik már meg tettekben is, amikor az egyéni döntések, tettek során a környezeti hatásokat is figyelembe vesszük. Ennek példája az energiatakarékos izzók használatától kezdve a szelektív hulladékgyűjtésen át a hőszigetelésig sok mindent magában foglal.

A környezettudatos viselkedés jegyében az otthonában is sokat tehet: takarékoskodhat az erőforrásokkal: a vízzel, az árammal és a gázzal is.

Víz

Noha a Föld felszínének több, mint 70%-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ezért fontos takarékoskodni a vízzel és védeni a vizeket!

Nézzük, hogy mit tehet védelme érdekében:

  •  a zuhanyozás kevesebb vizet igényel, ha alacsony áteresztésű, elzárható zuhanyrózsát használ! Míg a hagyományos rózsa kb. 38 liter vizet enged át percenként, addig a takarékosak csupán 10-15 litert!

  • a víz felmelegítéséhez energia szükséges, állítsa alacsony fokozatra a vízmelegítőt!
  • egy hagyományos csapon percenként átlagosan 13 liter víz folyik el, azonban ezt könnyedén megakadályozhatja, ha a csap végén lévő perlátort kicseréli, mellyel drasztikusan (akár 70%-kal) csökkenhet a vízfogyasztás! A perlátor minden csap végén megtalálható vízrendező, mely az áramló víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja a vizet, így azt az érzetet és látszatot kelti, mintha a valóságosnál több víz folyna a csapból. Használatával egyidejűleg csökkenthető a víz-, csatorna- és gázszámla (villanybojler esetén a villanyszámla) is!

Áram

  • Energiatakarékos izzók: azokban a helyiségekben, ahol az izzók naponta min. 1-1,5 órát világítanak, cserélje le őket takarékosakra! Egy energiatakarékos izzó a normál izzók kb. 20%-át fogyasztja és élettartama is magasabb (kb. 10x)! Ne feledje azonban, hogy igaz, hogy energetikai szempontból kedvezőbbek, ám higanyt és foszfort tartalmaznak, ezért veszélyes hulladéknak minősülnek! Gyűjtésére külön hulladékgyűjtők állnak rendelkezésre!

  • LED izzók: az energiatakarékos izzókhoz képest kb. fele annyi energiát fogyasztanak és kevésbé melegszenek fel, mint a többi izzó. Nem tartalmaznak higanyt, ebből a szempontból is sokkal inkább környezetbarátnak mondhatóak, azonban kevésbé szórják a fényt és fényerejük sokkal inkább egy irányba összpontosul. Jelentős kezdeti befektetést igényel, ezért sok embert elriaszt, pedig hosszú távon behozza a magasabb árat!

  • digitális/napi időkapcsoló óra használatával szabályozhatjuk, hogy a konnektor a nap melyik időszakában szolgáltasson áramot, így jelentős megtakarítást érhetünk el többek között a világítás (évente akár 58 KWh áram is megtakarítható), a szórakoztató elektronikai eszközök és a fűtés tekintetében is, nem beszélve otthonunk biztonságának növeléséről!

  • az asztali elosztó használatával a számítógép, tévé és a hozzájuk kapcsolódó perifériák készenléti energiafogyasztása szüntethető meg. Egy átlagos háztartás készülékeinek készenléti fogyasztása éves szinten 2 hónapnyi villanyszámláért felel!

Gáz

Gázzal való fűtés esetén a környezettudatosság jegyében a következő dolgokat teheti:

  • kondenzációs kazán: használatával 15-40%-os megtakarítást érhet el

  • hőszigetelt nyílászárók: rendkívül jó hő- és hangszigetelők

  • hőszigetelés: ezzel a módszerrel egyszerre csökkentheti fűtése költségeit és növelheti otthona értékét. Kényelmes, mert télen és nyáron is kellemesebb érzetet biztosít és aktívan hozzájárul a környezetvédelemhez. Hőszivárgásmérő segítségével pontosan meghatározhatja otthona szigetelési problémáinak helyét. 

Lássunk néhány lehetőséget:

* külső/belső hőszigetelés: a hőszigetelést (az utólagos hőszigetelést is) hatékonysági okokból elsősorban kívülről szokták elvégezni, azonban ha ez műszakilag megoldhatatlan vagy túl nagy költséggel jár, akkor érdemes a belső hőszigetelés lehetőségeit számba venni.

  A legismertebb hőszigetelő anyagok:

* kőzetgyapot: legjobb tulajdonsága, hogy rendkívüli mértékben elviseli a hőt, kiváló hő- és hangszigetelő, természetes alapanyagának köszönhetően rendkívül időtálló.

* polisztirol: kiváló hő-, hang, sőt némely vízszigetelő anyag is.

* üveggyapot: a tető- és tetőtér hőszigetelése során ez az egyik legolcsóbb és leggyakrabban használt hőszigetelő anyag. 

* ásványi hőszigetelő lap: sokoldalúan használható szigetelőanyag, mely külső és belső szigetelésre is nagyszerűen alkalmas. Tömör, nem éghető, páraáteresztő és víztaszító.

* szigetelő tapéta: egyszerűen és gyorsan használható belső falak hőszigeteléséhez

* thermobeton:  könnyű, rendkívül jó hőszigetelő képességű beton, mely hőcsillapító hatása miatt nyáron hatékonyabb véd a túlmelegedéstől, mint a könnyű hőszigetelő anyagok.

* thermo roló: nyáron nem engedi be, télen pedig a szobában tartja a meleget. Fúrás és csavarozás nélkül felszerelhető.

* radiátor fólia (hőtükör): működésének lényege, hogy a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hőt a szoba irányába visszaveri. 

* ajtó- és ablaktömítő szalag: segítségével akár 35%-kal is csökkentheti fűtési költségeit, így sokat tehet értékes energiaforrásaink védelméért.

* hőszigetelő ablakfólia: energiatakarékos, nagyban gátolja a páralecsapódást.

* hőszigetelő csőhéjak: jó hőszigetelő képességű, párafékező, nedvességre nem érzékeny hőszigetelő anyag, mely a hangok és rezgések csillapítására is alkalmas.

A környezettudatosságról már a festékek vásárlásánál sem kell lemondania, csak itt is keresnie kell a Blaue Engel (Kék Angyal) logót, mely a világ első és legismertebb környezetvédelmi logója. 1978 óta egy független szervezet meghatározott kritériumok alapján méri fel a környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat. Csak azok a cégek használhatják a Kék Angyal logót, amelyek ezeknek a feltételeknek megfelelően támogatják a környezetvédelmet.  A Kék Angyal segítségével Ön is könnyebben megtalálja a környezetbarát termékeket és ezáltal elősegíti a környezettudatos fogyasztást.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Szárazépítés – gipszkartonozz magad!

A szárazépítés lehetőséget ad arra, hogy szobát válasszon le, utólagosan hang- és hőszigetelje a kívánt helyiséget, hogy kijavítsa a vakolatot, hogy a tetőteret beépítse, hogy a belmagasságot és ezzel a fűtésszámlát csökkentse, hogy bármit eltakarhasson a lakásban vagy csak egyszerűen egy kis modernséget csempésszen a lakásába és mindezt gyorsan, egyszerűen és gazdaságosan.

A szárazépítés során gipszkartonlapokat alkalmaznak, melyeket tartószerkezetre szerelnek, majd glettelik és tapétázzák vagy festik őket.

A gipszkartonozás előnyei:

  • költség- és időtakarékos: az építmény gyorsan használatba vehető.
  • hangszigetelő: a gipszkarton rendszerek kiváló hangszigetelést biztosítanak.
  • hőszigetelő: költségtakarékos hőszigetelést biztosítanak az egész ház számára.
  • tűzálló: a tűzgátló gipszkarton különösen alkalmas a megelőző tűzvédelemre
  • kellemes közérzetet biztosít.
  • a gipsz előnyös tulajdonságainak egyike, hogy hőre szinte nem tágul, így nem is reped
  • klimatizál: a gipszkarton lapok alkalmasak a helyiség nedvességtartalmának szabályozására, mivel időlegesen magukba szívják a nedvesebb levegőt, ezt raktározzák és szárazabb helyiség, klíma használata esetén visszapárologtatják a környezetükbe.
  • stabil és könnyű: a gipszkarton válaszfal acélprofil vázból áll, melyet szilárdan a falhoz rögzítenek és burkolnak.
  • terhelhető: a gipszkarton fal nagy teherbírással (akár 50kg/m2) rendelkezik.
  • környezetbarát: illatmentes, nem tartalmaz és nem is párologtat semmilyen egészségkárosító anyagot.

A gipszkartonoknak 3 alapvető fajtáját különböztetjük meg:

  • Hagyományos gipszkarton
  • Impregnált gipszkarton: ezekben a lapokban vízfelvételt gátló adalékanyagok vannak, ezért jelentősen kisebb a vízfelvételük a normál gipszkartonokénál, ráadásul a kevesebb vizet is sokkal lassabban veszik fel, mint a hagyományos gipszkartonok.  Kiválóan alkalmasak párás, fokozottan nedves helyiségekben (konyha, fürdőszoba).
  • Tűzgátló gipszkarton: ezen építőlemezek kiválóan megfelelnek a tűzvédelmi borítások készítésére.

Válaszfal építése

A száraz technológiával épített szerkezetek legfontosabb eleme a vázszerkezet, mely lehet fa és fém is. A fém tartószerkezet előnye a méretpontosság, a könnyű és gyors szerelhetőség, ezért inkább ennek a használatát javasoljuk.

A vízszintes helyeken (aljzat, mennyezet) UW profilokat, a függőleges erősítésnél CW profilokat használjon! Ahol nagyobb tartásra van szükség (pl.: falvégződések és ajtótok szerelése) használjon UA profilt!

Először jelölje ki a fal helyét az aljzaton, majd vágja méretre a fémprofilt: két szélét lemezollóval vágja be, derékszögbe hajlítsa be, majd vágja át a profil hátoldalát.

A vezető (UW) profilokra ragasszon öntapadó filccsíkot, mely a minél jobb hang- és hőszigetelést biztosítja.

Fúrja be a dübel helyét, majd üsse be. Rögzítse a vezető (UW) falprofilokat 80 cm-es távolságban a padlóhoz és a födémhez. Itt is használjon filccsíkot!

Ügyeljen rá, hogy az álló (CW) falprofiloknak legalább 2 cm-re bele kell feküdniük a mennyezeti profilba!

Gondolja át, hogy hogyan akarja elhelyezni a lapokat, hogy minél anyagtakarékosabban dolgozzon!

A gipszkartonok méretre vágása egy fémvonalzó és egy kés segítségével történik. A késsel először a látszódó oldalon vágja be a kartont és a vágás mentén törje el a gipszmagot, majd vágja át a kartont a hátoldalon is. A vágott éleket mindig fózolni kell.

Ezután mérje ki a kivágások pontos helyét és lyukreszelővel, dobozfúróval vagy dekopír fűrésszel vágja ki.

Az első oldalon egy egész lappal kezdje a szerelést. A lapokat gyorscsavarokkal 25 centiméterenként rögzítse a profilvázhoz. Ügyeljen a szoros illesztésre!

Az elektromos- és épületgépészeti vezetékeket a falszerkezet üregeiben tudja elvezetni. A CW profilok gerinclemezében található H alakú kivágások kihajlítását követően 30 mm átmérőig vízszintesen elvezetheti őket.  Az elektromos vezetékek védőcsöveit a lemez visszahajtásával rögzítheti a falba.

Rögzítse a kapcsolódobozokat is!

Ezután helyezzen bele szigetelő (pl. ásványgyapot) anyagot. A teljes falüreget szigetelni kell. A szigetelőanyagot speciális akasztókkal biztosíthatja az elcsúszás ellen.

Burkolja be a másik oldalon is, mert a gipszkarton fal így nyeri el végleges stabilitását. Mindig fél lappal kezdje úgy, hogy a másik oldalhoz képest fél lap eltolás legyen.

Ajtó beépítése

Az ajtótokokat nehézség nélkül be tudja építeni a gipszkarton falakba a CW és UW profilok segítségével. Egy UW és  egy CW profilt üreg felöl fordítson egymásnak és így egy zárt szerelvényt tud képezni.

Szárazvakolat falfelületre

Szárazvakolatként gipszkarton lapokat ragaszthat speciális ragasztóval a tömör falfelületre, miután a felesleges, meglazult részeket eltávolította és a fal száraz, por- és zsírmentes. A lapok hátoldalára kis halmokban hordja fel a ragasztógipszet, ragassza a lapokat a falra, gumikalapáccsal kopogtatva igazítsa ki. A padozatnál kb. 10, a mennyezetnél kb. 5 mm-es hézagot hagyjon a szellőzés biztosítására.

Ha végzett az építéssel, következhet a glettelés és a csiszolás. Keverje ki a glettet, ügyelve arra, hogy annyit keverjen, amennyit fel is tud használni!

Töltse ki a fugákat és a gyorscsavarokat tartalmazó helyeket!

Élprofilokkal stabil és tökéletes sarkokat alakíthat ki. Vágja őket méretre, tegyen rá kis halmokat és ezután gletteljen. Száradás után távolítsa el a feleslegeset, majd csiszológéppel vagy csiszolópapírral távolítsa el az egyenetlenségeket!

Ezután tetszés szerint következhet a festés, tapétázás, csempézés.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Szolár lámpák – a Nap nem küld villanyszámlát

A kerti utak, ösvények megvilágítása egyik legfontosabb, és attól függően, hogy milyen megoldást választunk – sok esetben nem is a legolcsóbb része a kertépítésnek. A kertépítő szakemberek arca rendszeresen elkomorodik, amikor a kert esti megvilágítása kerül szóba. Ennek oka abban keresendő, hogy alap esetben elektromos vezetékeket kell a föld felszíne alatt elhelyezni, ami a szigetelési elvárások miatt rengeteg többletköltséget, és a legtöbb esetben folyamatos garanciális problémákat okoz a vezetékek beázása, szakadása miatt.

Ugyanakkor a kert esti megvilágítása biztonsági és esztétikai szempontból is fontos. Ha néhány lámpát a megfelelő módon helyezünk el udvarunkban, akkor kerti bulikon elkerülhetők a kisebb – nagyobb balesetek, és ki tudjuk hangsúlyozni növényeink szépségét is.

Szerencsére a napelemes technológiák az idők során hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Amíg az ezredforduló környékén még főleg halogén izzós kerti napelemes lámpákkal találkozhattunk, amelyek csak 2-3 órán keresztül tudtak sötétedés után világítani, addig ma már szinte csak és kizárólag LED technikával készült lámpák kaphatók, és ha hajlandóak vagyunk kicsit többet költeni, akkor akár 8-9 órát folyamatosan világítani tudó készülékeket is vásárolhatunk.

A szolár kerti lámpáknak rengeteg előnyük van a hagyományos kerti világítással szemben:

  • nincs hálózati áramfogyasztásuk – a Nap nem küld villanyszámlát
  • nincs szükség elektromos vezetékek lefektetésére a kertben
  • ezért aztán kisebb a balesetveszély, nincs zárlat vagy áramütés veszélye
  • olcsóbb, illetve nincs kiépítési költség
  • a szolár lámpák egy mozdulattal áthelyezhetők
  • változatos formai kialakítás
  • minimális karbantartás igény – csak a lámpabúrát és a napelemeket kell tisztán tartani

Hátrányai igazából csak a dömpingáron kapható, alacsony minőségű termékeknek vannak. Ezek 1-2 éven belül tönkremehetnek és általában nem javíthatók, vagy ha igen, akkor a tönkrement akkumulátor cseréje általában többe kerül, mintha egy hasonló új kerti lámpát vásárolnánk.

Lépcsők környékére, a kapuhoz, a ház bejáratához lehetőleg nagyobb fényerejű lámpákat helyezzünk, hogy megkönnyítsük a tájékozódást. A nagyobb fényerejű, különlegesebb LED lámpák akár 24 LED-et is tartalmazhatnak, míg a gyengébbekben csak 1-2 LED világít. Használhatunk olyan szolár lámpákat is, amelyek nem csak alkonykapcsolóval, hanem mozgásérzékelővel is el vannak látva, így csak akkor kapcsolódnak be, ha épp arra járunk. Ma már olyan típusok is elérhetőek, amelyek folyamatos, normál fénnyel világítanak, és csak akkor kapcsolnak nagyobb fényerőre, ha a mozgásérzékelő bekapcsol.

A napenergiával működő lámpák leginkább esztétikai kialakításukban, formavilágukban, illetve rögzítésük módjában különböznek egymástól. Legtöbbjük a földbe szúrva rögzíthető, oszlopos kialakítású. Léteznek speciális megoldások: földbe süllyeszthető, vízálló – szökőkutakba, tavakba helyezhető lámpák, illetve a nálunk is elérhető házszám megvilágító szolár lámpa.


Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tavaszi rendrakás a házban és a ház körül

„Rend a lelke mindennek!" Ugye ismerősen cseng mindenkinek ez a - leginkább gyermekkorunkban - sokat emlegetett mondat?

Ilyenkor tavasszal a lelkünk a természettel együtt kezd kivirulni, újabb feladatok várnak ránk, amiket ebben a szép időben sokkal nagyobb kedvvel teljesítünk.

Ha teljes káosz van a lakásodban, soha nem találsz semmit, és a káosz eluralkodik az életedben is, sajnos nincs jó hírünk: nincs más mód, muszáj rendet tenned és ezt először a külsőségekkel kell kezdened! Először magad körül kell megtisztítanod a környezetedet, s tapasztalni fogod, hogy utána a lelkedben lévő káosz magától oszlani kezd.

Fontos, hogy rendszeres időközönként megszabaduljunk a fölösleges daraboktól, mert ezek értékes helyet foglalnak el, és a káosz forrása elsősorban a túl sok holmi.

A rendrakást a lakásban kezd azzal, hogy szétválogatod a felgyülemlett dolgaidat. Rakd félre azokat, amelyeket mindenképpen meg akarsz tartani, mert szükséged van rájuk és gyűjtsd külön azokat, amiket ki akarsz dobni (vagy el is ajándékozhatod őket)! Ezután már csak a maradék holmijaidat kell rendszerezned.

A gyerekeket is vegyük rá, hogy válogassák át játékaikat! Ezekkel a tárolókkal könnyen kedvet kaphatnak hozzá:

Pakold át a szekrényben a ruháidat, szedd elő a tavaszi darabokat, mosd ki a sálakat, téli kabátokat és tedd el őket, tisztítsd meg a téli lábbelijeidet és dobozold be őket, hogy a következő télen is örömed legyen bennük!

A válogatást ezeknél is érdemes elvégezni, hiszen csak azokat a dolgokat érdemes eltennünk, amikre valóban szükségünk lesz a jövőben!

Ebben a praktikus és könnyen szellőző dobozban a ruhákat akár a garázsba is levihetjük, hogy kényelmesebben elférjünk:

Ha végeztünk, néhány trükk, melyek segíthetnek a rend megtartásában:

Ha a ruhásszekrényedben a ruháidat nem egymásra összehajtogatva tárolod, hanem vállfákat használsz, akkor kevesebbet kell kotorásznod és a „Mit vegyek fel reggel?” kérdés eldöntése is egyszerűbb lesz, hiszen sokkal jobban átláthatóbbak lesznek a ruháid és praktikusabban tudsz válogatni közülük.

Ha gyűjtöd az apró dolgokat, vagy szinte észrevétlenül szaporodtak fel a házban a mütyűrök, amik csak a port fogják és igazi kihívást jelent a takarításuk, beteheted őket szép dobozokba, tárolókba, így nemcsak a törölgetést úszhatod meg, hanem meg is óvod őket. Ha átlátszó tárolókat használsz, még át sem kell forgatnod egy-egy keresgélés után az összeset, hiszen rögtön látni fogod, hogy melyik mit tartalmaz.

A rendrakást nemcsak a házban, hanem a ház körül is célszerű elvégeznünk ilyenkor, ezzel is felkészülve a tavaszra és az előttünk álló kerti és barkácsolási munkákra.

Ilyenkor újra birtokba vehetjük az erkélyt, a kertet, előkerülnek a biciklik, de ezek előtt érdemes kitakarítani és néhány dolgot leellenőrizni.

A teraszon és az erkélyen alaposan söpörjünk és mossunk fel, vizsgáljuk át növényeinket és nézzük meg, hogy melyiknek van szüksége átültetésre, ellenőrizzük a fűnyírót, kerti szerszámokat, gondoljuk végig, hogy milyen magokra lesz szükségünk!

Ha külön polcokon vagy szekrényben tároljuk a kerti eszközeinket, könnyebben áttekinthetőek lesznek és a veszélyes vegyszereket el is tudjuk zárni az illetéktelen kezek elől!

Kerítsünk alkalmat a megmaradt őszi avar és a hó alatt megbúvó hulladék eltakarítására, az ébredező növények elszáradt levelektől és indáktól való kiszabadítására, a metszésre és a csatorna kitisztítására.

És végül, de nem utolsó sorban: hozzuk ki a garázsból/padlásról a kerti bútorokat és törölgessük le őket, majd üljünk le és élvezzük a melengető tavaszi napsugarakat!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább
«
1234

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek