Ha felújításon törjük a fejünket vagy új házat építünk, előbb-utóbb szóba kerül a beltéri ajtók cseréje illetve beépítése. Ezt sokszor az ár miatt halogatjuk, de a beszerelési költségen sokat tudunk spórolni, ha mi magunk végezzük el és a végén rájövünk, hogy nem is annyira ördöngös dolog.

Tervezés

Először határozzuk meg, hogy milyen elvárásaink vannak az ajtóval kapcsolatban!

A lakás stílusának és az igénybevételnek megfelelően válasszuk ki a megfelelő anyagú, illetve felületkezelésű ajtót.

Választhatunk lemezelt-, fa-, üvegajtó vagy tolóajtó illetve harmónikaajtó között, melyeket teli vagy üveges kivitelben vásárolhatjuk meg.

Az olyan lakásokban, ahol a természetes anyagok vannak túlsúlyban érdemes fa ajtókat választanunk!

Vizes helyiségeknél (pl. fürdőszoba) jobb, ha festett felületű ajtó mellett döntünk, ugyanis ez jobban ellenáll a magas páratartalomnak és a nedvességnek. Ezeknél az ajtóknál meg kell oldanunk az ajtók vízzárását is, ezért az ajtótok és a csempe/járólap között érdemes a fugával megegyező színű szilikonos tömítőanyaggal szigetelni (azért nem fugával, mert a szilikon vízzáró, rugalmas és ezáltal később sem repedezik meg), ezzel megakadályozhatjuk, hogy az ajtótok vizet szívjon magába, és esetleg deformálódjon.

Hogyan lássunk hozzá a kivitelezéshez?

Az ajtó megvásárlásához határozzuk meg a pontos méreteket: szükségünk lesz a falnyílás szélességére, a végleges falnyílás magasságára és a tényleges falvastagságra. Mindegyik méretet legalább 3 helyen vegyük le!

Fontos az ajtó nyitásirányának meghatározása is: léteznek jobbos és balos ajtók. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, ha az ajtót magunk felé nyitjuk: ha a zsanér az ajtó jobb oldalán helyezkedik el, akkor jobbos, ha a balon, akkor balos ajtóról van szó.

Ha megvásároltuk az ajtót, nekiállhatunk a szerelésnek!

Először a régi keretet távolítsuk el, méghozzá úgy, hogy a festés vagy a tapéta a lehető legkisebb mértékben sérüljön! Tapétás falnál az ajtókeretet sniccerrel vágjuk körbe!

Egy feszítővas vagy ék és kalapács segítségével óvatosan válasszuk le a takaróléceket!

Alaposan takarítsuk le a felületet, a gipsz és egyéb maradványokat távolítsuk el egy spakli segítségével, majd óvatosan vegyük ki az megvásárolt ajtó részeit a csomagolásból és mellékelt útmutató segítségével állítsuk össze! Használjunk sima felületű alátétet a szereléshez!

A mellékelt útmutató alapján szereljük össze az ajtókeretet!

Óvatosan, erőkifejtés nélkül állítsuk be az ajtókeretet a nyílásba úgy, hogy felül és mindkét oldalon 1-2 cm-es rés maradjon, majd ékeljük ki alul, felül és oldalt! Két befeszített ajtókeret beállító keresztrúddal (távtartó) megakadályozható, hogy az ajtótok befelé deformálódjon!

A beállítás után vízmértékkel ellenőrizzük a beállítást mindkét oldalon és a tetején is! Ez az egyik legfontosabb lépés, hiszen ha nem lesz egyenes a keret, akkor ferde lesz az ajtó, ami nemcsak csúnya, de a záródással is gondjaink lehetnek. Inkább nézzük meg kétszer, minthogy pontatlanság esetén bontani kelljen! Ideiglenesen be is helyezhetjük az ajtót, hogy meglássuk, helyesen záródik-e.

Ha minden pontos és tökéletes, jöhet a rögzítés!

Fújjuk be az ajtótokot purhabbal (kinyomás előtt spricceljük be vízzel a felületet, ahova a purhab kerül), majd pontszerűen vigyük fel a bal és jobb oldalon is egymással szemben 5-5 helyre, majd tegyünk belőle fent középre és a sarkokhoz is! Ha már nem szeretnénk, hogy a purhab tovább dagadjon, megakadályozhatjuk, ha újra bespricceljük vízzel.

Ügyeljünk rá, hogy a szorítók és az ékek maradjanak a helyükön mialatt felhelyezzük a purhabot! Ha megkeményedett, a felesleget vágjuk le késsel, majd távolítsuk el a faékeket!

Helyezzünk gumitömítést az ajtótokba, a sarkoknál ügyeljünk a megfelelő illesztésre!

Az egységcsomagban található pántokat rakjuk az ajtótokon található helyükre (ezeken szükség esetén később, a pontos beállításkor még állíthatunk)!

Illesszük be az ajtólapot, a díszburkolatot pedig helyezzük fel típustól függően enyv, csavar vagy szegek segítségével! A purhab teljes száradásáig (24 óra) ne nyitogassuk az ajtót, vagy hagyjuk nyitva!

Ezután következik a kilincsek és a zárcímkék szerelése. A legtöbb ajtónál fúrósablon van a segítségünkre, melyek jelentősen megkönnyítik a szerelést.

Az ajtó csukódását elősegíthetjük ajtóbehúzó alkalmazásával, ha pedig éppen a becsukódást szeretnénk megakadályozni, praktikus segítőtársakra lelhetünk ezekben a színes kitámasztókban.

Végül segítségképp egy hasznos videó a beltéri ajtók cseréjéről:

http://www.bauhaus.hu/index.php?id=3442

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!