Jó érzés, ha a szomszédok elismerését vagy éppen irigykedését előidéző gyepszőnyeg van a kertünkben. Természetesen a gyep sem magától lesz tökéletes, gondozást, törődést igényel. Pár el nem hanyagolható lépés:


1. A talaj tápanyag pótlása fontos lépés a szép zöld gyep elérésére. Ültetés előtt célszerű alaposan fellazítani a talajt. A vetést követően alkalmazhatunk úgynevezett Start gyeptrágyát akár esős időben is, ami megfelelő lendületet ad a mag csírázásához. Néhány nyírás után válasszunk hosszúhatású gyeptrágyát (hatásidőtartam megtalálható a csomagoláson), ami a növekedéshez szükséges összes tápanyagot tartalmazza. Ezáltal lesz a füvünk egészséges, szép színű és dús. Fontos, hogy a tápanyag-utánpótlás kis átfedésben történjen, így folyamatos a tápellátás és nem adagolhatjuk túl. Július közepétől alkalmazható már az őszi, kondicionáló trágya. Ezzel készítjük fel a pázsitot a téli időszakra.  Minden esetben figyeljünk a csomagoláson feltüntetett adagolási mennyiségre.


2. A legfontosabb szépítő tápanyagok: a nitrogén a növekedést, a foszfor a virág- és termésképződést serkenti, a kálium növeli a növény ellenálló képességét, elősegíti a levélzet zöldülését, a kalcium pedig erősíti a sejtfalakat.


3. Ültetés. A fűmag kiválasztásánál a legfontosabb, hogy milyen területre szánjuk a füvet: 3 kategóriát különböztetünk meg: napos, félárnyékos vagy árnyékos. A következő fontos szempont, hogy mire használjuk a füvet: díszfüvet szeretnénk vagy használni fogjuk pihenésre, játékra. Ez utóbbinál taposást tűrő fajtát válasszunk. A fűmag csomagolásán minden információ megtalálható, de kérdés esetén érdemes szakemberektől tanácsot kérni. Általában az ár a minőséget is tükrözi.


4. Az ültetést követően napi kétszer-háromszor kell locsolni úgy, hogy közben a földet ne áztassuk el, csak a nedvességtartalmat pótoljuk! A locsolásra legalkalmasabb időpontok a kora reggeli vagy az esti órák. Tűző napon semmilyen esetben sem szabad locsolni, mert a vízcseppek megégetik a növény szálait.


5. A füvet tavasszal, az első vágásig hagyjuk hosszabbra megnőni, majd a nyírásnál legyen 3-5 cm-re vágva. Fontos, hogy mindig ugyanarra a méretre vágjuk vissza, mert a méretingadozás sokkolhatja a növényt.


6. A fű időnkénti levegőztetése legalább annyira elengedhetetlen, mint a tápanyagok és az öntözés! A fűszálak tövében óhatatlanul lerakódnak a vágáskor képződött fűszálak filcszerű réteget alkotva. A napfényt, a levegőt és később a csapadékot is elnyeli és ez vagy a fűszálak gombásodásához vezet vagy annyira elmohásodik a terület, hogy a fűszálak elpusztulnak.    Ezt a réteget gereblyével, kézi- vagy gépi fűszellőztetővel kell eltávolítani.

Ha ennyit megteszünk a gyepünkért, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megáll a szomszéd a kapunk előtt.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!