Halottak napjának közeledtével nem csak lélekben kell felkészülnünk az eltávozott szeretteinkről való megemlékezésre, de a temetőkben sok fizikai munka is akad, különösen ha csak évente egy-két alkalommal látogatunk ki.

Ilyen hosszú idő alatt bizony minden sír bekoszolódik, zuzmók mohák jelennek meg rajta. Bár ezek sokak szerint kimondottan hangulatosak, a sírkövek és fedőlapok állagát ronthatják - különösen a beton vagy terméskő kegyhelyek berepedezését segítik elő már középtávon is - így, ha hosszú ideig szeretnénk teljes pompájában megőrizni a sírhelyeket akkor érdemes eltávolítani őket. A szakáruházak kínálatában számos kimondottan gránit, márvány vagy műkő tisztítására és ápolására alkalmas vegyszer kapható. Ezek nem csak eltávolítják a viasz- és koromfoltokat, valamint a mohákat és zuzmókat de szép fényessé és a karcolásoknak hosszútávon is ellenállóvá teszik a köveket. A nyitott, növényágyással díszített sírokat is még elegánsabbá tehetjük, ha a földet 1-2 centi vastagon zúzott márványkővel fedjük be, ez a gyomok terjedését is megakadályozza. Ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk a cserjék, bokrok töve körül is.



Ha a karbantartással megvagyunk ne feledkezzünk meg gondoskodni az ünnephez méltó dekorációról sem. Fontos, hogy mindig tűzbiztos mécsestartót vásároljunk, nehogy lángra kapjon a temető növényzete, ha pedig a zárt mécseseket választunk még a széltől és esőtől is megóvhatjuk a pislákoló lángot. Ha virágdísz mellett döntünk is számos választási lehetőségünk van. Vehetünk natúr szalmakoszorút, melyet saját vagy elhunyt szerettünk ízlése szerint díszíthetünk száraz virággal, fenyőággal, tobozokkal és gyertyákkal vagy bármi egyébbel, hogy igazán személyes díszítést hozzunk létre.



Használhatunk művirágokat is, hiszen a selyemből készült modern darabok már megtévesztésig hasonlítanak a valódira és hosszú időn keresztül díszíthetik a sírokat. Ha mégis valódi virágot vinnénk gondoljuk át előre, hogy földbe szűrható vagy talpas vázára lesz szükségünk, attól függően, hogy a sír melyik részére szeretnénk elhelyezni. Ha még a változatos formák és színek harmóniájára is ügyelünk egészen biztos gyönyörű sírhelyet sikerül kialakítanunk!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!