Kinek ne keserítenék meg a nyarát az apró, ám tömegekben közlekedő vérszívók. Szerencsére a technológia vívmányaiként rengeteg rovarriasztó és irtó eszköz kapható manapság. A készítményekben található anyagok emberre veszélytelenek, de azért nem árt óvatosság. Ahol kisgyermek is van a családban, különösen óvatosan bánjunk ezekkel a szerekkel.


1. Szúnyogháló: A legideálisabb megoldás, ha eleve megakadályozzuk a rovarok bejutását a lakásunkba. Többféle praktikus módszer létezik a felhelyezésükre pl. tépőzárral felszerelhető hálóktól, a rolóként lehúzható beépített szúnyoghálókig széles a skála.

2. Fáklya: Elsősorban az esti kerti vagy teraszon történő beszélgetéseket teheti zavartalanabbá a lobogó, speciális füstöt eregető fáklya. Olajába rovarriasztó szert tesznek a gyártók. Natúr lámpaolajból mi is készíthetünk szúnyogriasztó keveréket. Recept: 2dl lámpaolaj (szagtalan), egy teáskanál őrölt szegfűszeg, 10 csepp levendulaolaj, 10 csepp citromolaj.

3. Illatgyertyák: A hangulatos mécseseket, illatgyertyákat is speciális illóolajokkal vegyítik, ennek köszönhetik, hogy a szúnyogokat távol tartják.

4. Szúnyogriasztó spray-k: A pumpás spray-kbe is illóolajos szúnyogriasztó anyagokat kevernek. A testünkre kell felvinni az anyagot. Vigyázzunk, szembe, szájba ne kerüljön.

5. Szúnyogirtó spray-k: A repülő rovarokat pusztítják, az emberre, illetve a kis háziállatokra, madarakra nem veszélyesek.  

6. Krémek: Testünk bekenésére szolgálnak, szúnyogriasztó hatásuk van. Ha érzékeny a bőrünk, akkor tájékozódjunk a bennük lévő anyagok felől!
7. Elektromos szúnyogirtók: léteznek hálózati és elemes kivitelben is. A készülékben lévő, szúnyog számára mérgező folyadékot (vagy az irtószerrel átitatott papírlapka tartalmát) melegítéssel párologtatja a készülék. A hatóanyag így a légtérbe kerül. Az ilyen készülékek rendre utántölthetőek. Nagy hatásfokú védelmet nyújtanak, hiszen lámpafénynél, nyitott ablaknál is hatásosak.
8. Spirál alakú füstölő: Teraszon, szabadtéren hatásos megoldás a csípős rovarok ellen. Szél ellen védett helyen nagyobb a hatásfokuk.

9. Gyógynövények
A legtöbb gyógy- és fűszernövény alkalmas a szúnyogok távoltartására. A citromfű, a menta, az oregano, a bazsalikom, a levendula, a babér, a körömvirág mind-mind tökéletes szúnyogriasztók.  Ha az ablakainkba ezekből ültetünk, megússzuk a bent lakó és jóllakó szúnyogokat. További jó megoldás lehet kis textil tasakokban őrölt szegfűszeget tenni és a lakás különböző pontján elhelyezni. Kellemes illatot áraszt, de nem a szúnyogok számára.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!