Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tapétázzunk!

A nyár tisztasági festések mellett kiváló alkalom a megunt tapéták cseréjére is. Néhány apró lépés figyelembevételével gyerekjáték a falak újraburkolása.


Terepszemle
A legfontosabb a pontos szemrevételezés. Spaklival emeljük meg az illesztéseknél a régi tapétát, és nézzük meg, hány tapétaréteg van a falon. Forduljunk a szakáruházi eladókhoz, aki ez alapján meg tudja mondani, milyen típusú és mennyi tapétaoldóra van szükségünk. Számoljuk ki, mennyi új tapétára van szükség: számoljuk ki a falfelület méretét és négyzetméteréhez adjunk hozzá 3%-ot, illetve mintás tapéta esetén a mintaeltolást is kalkuláljuk bele. Ezekben a kérdésekben a szakáruházak eladói segítenek.


Menjen a régi
A felesleges takarítás elkerülése miatt helyezzünk takarófóliát a padlóra, melynek szélét a padlószegély mentén ragasztószalaggal rögzítünk. Oldjuk fel a gyártó utasításai szerint a tapétaoldót. A nagyobb hatékonyság miatt spaklival vágjuk be a tapétát, így az anyag a mélyebb rétegekbe is bejuthat. Több különféle módszerrel is felvihetjük az oldószert a falra: használhatunk szórófejes spriccelőt, pemzlit. Ha több réteggel kell megküzdenünk, alkalmazhatunk tapétagőzölőt. A megadott hatóidő letelte után lássunk hozzá a tapéta leszedéséhez a spaklival. A hatékonyság jegyében igyekezzünk egész sávokat egyben leszedni.


A jó előkészítés
Javítsuk ki glettanyaggal a falfelületek hibáit. Kisebb hibákhoz előre kikevert glettet is használhatunk, amelyet 7-10cm széles rétegben kell felvinni, majd egyenletesen eloszlatni. Ha olyan falra viszünk fel tapétát, amelyet még nem tapétáztak korábban, érdemes azt lealapozni. Használjunk fehér alapozót, mert az a vékony tapéták esetén is elfedi a korábbi festésből származó színegyenetlenségeket.


Az első csík
A tapétázás legfontosabb lépése az első csík felhelyezése. Ha ez nem lesz egyenes, az egész tapétafelület ferde látványt fog nyújtani. Az első csík felhelyezése előtt húzzunk vízmértékkel függőleges segédvonalat a falra a saroktól a tekercs szélességénél kicsit rövidebb távolságban. Illesszük hozzá a tapétacsíkot, majd a sarokban vagy engedjük túllógni a másik falfelületre, vagy vágjuk le. A tekercseket úgy méretezzük be, hogy fent és lent 3-5cm túllógást engedünk.

A ragasztót egyenletesen pl. kefével érdemes felvinni a tapétára, nem megfeledkezve a szélekről is. Használhatunk tapétázógépet is, ez a legtisztább és legegyenletesebb módja a ragasztó felvitelének. A ragasztó betöltése és a tekercs behelyezése után a kívánt ragasztóvastagságot is beállíthatjuk. Az óvatos felhelyezést követően kézzel és tapétázókefével simítsuk el a falon a tapétát. Olló, éles kés vagy vágóprofil segítségével levághatjuk a fent és lent túllógó részeket, a sarkok eldolgozására több időt hagyjunk. Belülről kifelé haladva fejezzük be a kisimítást.


Mint a karikacsapás
A következő beragasztózott csíkot illesszük az elsőhöz, a takarásban lévő részt hengerrel dolgozzuk el. Figyelem! A kevésbé gyakorlottak egyszerre csak egy csíkot ragasztózzanak be, de a gyakorlottabbak egyes tapétatípusok esetében akár a felület 25%-át is előkészíthetik, majd feltekerve félrerakhatják a felrakásig – erről tájékozódjunk a szakáruházakban.
Ennél is egyszerűbb az ún. vlies (vagy direkt) tapéták felrakása: nem kell a csíkokat a tapétázó asztalon kenegetni, elég a falra felvinni a ragasztót egyenletesen, majd erre felhelyezni a csíkot, gumihengerrel eldolgozni és megszabadulni a túllógó szélektől.


Amire ügyeljünk

  1. Késünk legyen éles!
  2. Ha a tapéta szélére kívül ragasztó kerül, azonnal töröljük le vizes szivaccsal.
  3. Amennyiben por alakú ragasztót használunk, azt hideg vízben intenzív kavarás közben oldjuk fel, majd várjunk, amíg besűrűsödik – ez kb. 15-20 perc. Inkább sűrűbb oldatot készítsünk, mert ezt még vízzel lehet hígítani, de a túl hígat a csomósodás miatt már nem lehet visszasűríteni.
  4. A ragasztó dobozát légmentesen zárjuk le a használat után, így nem szárad be, ha később is szükségünk lenne rá.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Vedd fel a harcot a vérszívókkal!

Kinek ne keserítenék meg a nyarát az apró, ám tömegekben közlekedő vérszívók. Szerencsére a technológia vívmányaiként rengeteg rovarriasztó és irtó eszköz kapható manapság. A készítményekben található anyagok emberre veszélytelenek, de azért nem árt óvatosság. Ahol kisgyermek is van a családban, különösen óvatosan bánjunk ezekkel a szerekkel.


1. Szúnyogháló: A legideálisabb megoldás, ha eleve megakadályozzuk a rovarok bejutását a lakásunkba. Többféle praktikus módszer létezik a felhelyezésükre pl. tépőzárral felszerelhető hálóktól, a rolóként lehúzható beépített szúnyoghálókig széles a skála.

2. Fáklya: Elsősorban az esti kerti vagy teraszon történő beszélgetéseket teheti zavartalanabbá a lobogó, speciális füstöt eregető fáklya. Olajába rovarriasztó szert tesznek a gyártók. Natúr lámpaolajból mi is készíthetünk szúnyogriasztó keveréket. Recept: 2dl lámpaolaj (szagtalan), egy teáskanál őrölt szegfűszeg, 10 csepp levendulaolaj, 10 csepp citromolaj.

3. Illatgyertyák: A hangulatos mécseseket, illatgyertyákat is speciális illóolajokkal vegyítik, ennek köszönhetik, hogy a szúnyogokat távol tartják.

4. Szúnyogriasztó spray-k: A pumpás spray-kbe is illóolajos szúnyogriasztó anyagokat kevernek. A testünkre kell felvinni az anyagot. Vigyázzunk, szembe, szájba ne kerüljön.

5. Szúnyogirtó spray-k: A repülő rovarokat pusztítják, az emberre, illetve a kis háziállatokra, madarakra nem veszélyesek.  

6. Krémek: Testünk bekenésére szolgálnak, szúnyogriasztó hatásuk van. Ha érzékeny a bőrünk, akkor tájékozódjunk a bennük lévő anyagok felől!
7. Elektromos szúnyogirtók: léteznek hálózati és elemes kivitelben is. A készülékben lévő, szúnyog számára mérgező folyadékot (vagy az irtószerrel átitatott papírlapka tartalmát) melegítéssel párologtatja a készülék. A hatóanyag így a légtérbe kerül. Az ilyen készülékek rendre utántölthetőek. Nagy hatásfokú védelmet nyújtanak, hiszen lámpafénynél, nyitott ablaknál is hatásosak.
8. Spirál alakú füstölő: Teraszon, szabadtéren hatásos megoldás a csípős rovarok ellen. Szél ellen védett helyen nagyobb a hatásfokuk.

9. Gyógynövények
A legtöbb gyógy- és fűszernövény alkalmas a szúnyogok távoltartására. A citromfű, a menta, az oregano, a bazsalikom, a levendula, a babér, a körömvirág mind-mind tökéletes szúnyogriasztók.  Ha az ablakainkba ezekből ültetünk, megússzuk a bent lakó és jóllakó szúnyogokat. További jó megoldás lehet kis textil tasakokban őrölt szegfűszeget tenni és a lakás különböző pontján elhelyezni. Kellemes illatot áraszt, de nem a szúnyogok számára.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Biztonságosan a kertben

A kertészkedés egészséges, kellemes tevékenység, hiszen szabad levegőn vagyunk és folyamatosan mozgunk. A kertjét művelő embernek évente számos sikerélményben lehet része. De a kertészkedés sem jár a sérülések lehetősége nélkül. Segítheti a kerti balesetek elkerülését, ha betartjuk az alábbi egyszerű tanácsokat.

Gondoskodjunk védőruházatról!

Vékony kerti védőkesztyű: Allergia esetén gyomláláskor is érdemes használni, de akkor is ha nem szeretjük a csaláncsípést. 

Erős védőkesztyű: fametszéskor, vagy favágáskor, -aprításkor.

Bakancs: fűkasza, vagy elektromos kapa használatakor mindenképpen egy erősebb bakancsot használjunk.  Zárt cipőt használjunk (semmiképpen ne nyitott lábbelit vagy műanyag-papucsot!) a szegélynyíró használatakor is, de a védőszár használata is megfontolandó!

 

 

Védőszemüveg: fűkasza, szegélynyíró használatakor a felpattanó ágak ellen jó védelmet nyújt.

Kerüljük a nedvességet!

Nedves időjárás esetén a talaj és a létra is csúszós lehet, ezért inkább halasszuk el a kerti munkákat!

Óvatosan az elektromos kerti gépekkel!

Sose használjunk elektromos eszközöket - fűnyíró, fúrógép, fűrész - nedves időben; az
áramütések megelőzése érdekében használjunk úgynevezett áramvédő-kapcsolókat, amelyek azonnal megszüntetik az elektromosságot abban az esetben, ha a készüléket árammal ellátó kábel megsérül. A kábel mindig legyen elég hosszú, ne törjük meg, és vigyázzunk, hogy ne kerüljön a gép elé (pl. a fűnyíró nem menjen át rajta).

Kiálló tárgyak

A kerti karók és támasztékok végére tegyünk biztonsági kupakot vagy feltűnő színű jelzést!

Letörött ágak

A törött, repedt és lógó faágakat időben távolítsuk el őket, mielőtt valakire ráesnének!

Tároljunk helyesen!

A szerszámokat szedjük össze a munka után és tegyük zárható helyre. Egyrészt így megóvjuk szerszámaink fa nyelét a nedvesség okozta deformálódástól, és gyermekeinket is biztonságban tudhatjuk. Ugyanez vonatkozik a különféle vegyszerekre (gyom- és rovarirtó szerek stb.).

Ha a földre fektetve tároljuk a kerti szerszámokat, akkor az éles részek mindig nézzenek lefelé, ezzel megelőzhetjük, hogy valaki belelépjen az élekbe, vagy például egy felcsapódó szerszámnyéllel fejbe vágja magát.

Vegyszerek

A műtrágyát, növényvédő szereket a gyári csomagolásán olvasható biztonsági előírások betartásával használjuk! Védőruha, védőszemüveg, kesztyű használata kötelező!

 A létra

A létra sokszor előkerül, legyen szó cseresznyeszedésről, vagy az ereszcsatorna pucolásáról. Soha ne álljuk oldalazva a létrán, hanem mindig éppen szemben azzal, ahol a munkát végezzük, ezzel csökkenthetjük a leesés veszélyét. Korhadt, öreg, nem stabil létrát ne használjunk! A létra lábaira helyezzünk gumitalpakat, hogy ne csúszhasson meg alattunk. A létra tetején soha ne hagyjuk szerszámokat, könnyen megsérülhet az arcunk vagy a szemünk, a visszahulló szerszámok miatt. Ne másszunk olyan magasra, hogy már ne legyen fogódzkodó a kezünknek!

 

Fűnyírás

A fűnyírást végezzük erős lábbeliben, hosszú nadrágban esetleg védőszemüvegben. A fűnyíró tisztításánál - minden esetben mielőtt megfordítanánk - áramtalanítsuk az elektromos fűnyírót, a benzinmotorosnál pedig húzzuk le a gyertyakupakot. Ha hátrafelé húzod a gépet, nézzünk hátra, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hogyan fessünk gyerekszobát?

Minden szülőben felmerül a kérdés, mikor csemetéje szobájának kifestésére kerül sor, hogy milyen színeket válasszon. Élénk legyen, vagy semleges? Használjunk több színt vagy csak egyet? Legyen a szoba színe inkább nyugtató vagy épp inspiráló hatású? Adunk néhány tippet, hogy mely színek, hogyan működhetnek a gyerekszobában.


Rózsaszín: az egyik legkézenfekvőbb szín, amelyre gondolunk, ha lányszobáról van szó. Elsőre talán klisésnek tűnik, de egy megfelelően élénk árnyalatú fal, amit a padló pasztell színével és a bútorokkal ellensúlyozunk, kellemesen vidám hangulatú helyet teremthet, ahol a lányok épp a kellő mértékben érezhetik magukat hercegkisasszonyoknak.

Piros: ez az a szín, amivel óvatosan kell bánni. Ha nem találjuk el a megfelelő árnyalatot, például ha túl élénk, túl erős színt választunk, akkor az egy kisebb gyermek számára a szoba inkább lehet ijesztő, mint kellemes. Piros esetében érdemes egy sötétebb tónust választani, ami a dekorációban is visszaköszön, így a szoba meleg és hívogató hangulatot fog árasztani.

Kék: A kék szín esetében hasonló óvatossággal járjunk el, mint a pirosnál. Olyan árnyalatot válasszunk, ami még nem túl hideg, és nem is túl erőteljes. Egy halvány, pasztell árnyalatú kék például ideális lehet a babaszobába, ahol a kisded nyugtató és pihentető álmot aludhat. Ha alvószobáról van szó, akkor a padló, a függönyök, a bútorok színe kövesse azt a pihentető árnyalatot, amit a falon alkalmazunk. Ha a tér játszószoba is egyben, akkor élénkebb kiegészítőkkel dobhatjuk fel a hangulatot.

Narancssárga: ideális szín azon gyerekek szobájába, akik a tinédzser éveik legelején járnak. A narancs egy kellemes, jó kedélyű szín, ami fiú és lány szobába egyaránt ideális lehet. A narancssárgát más színekkel is kombinálhatjuk: feketével, barnával nagyon szép kontrasztot mutat.

Citromsárga: ez a szín szintén nemtől független. Fiúk és lányok szobájába is ideális, ráadásul, árnyalattól függően különböző hatásokat érhetünk el vele: az élénkebb árnyalat játékra ösztönöz, a halványabb színek pedig kellemesen meleg hangulatot biztosítanak.

Fehér: Sok szülő tart attól, hogy a fehér szín hibás döntés lenne a gyerekszobában. Unalmas, és hamar koszos lesz. Nos, ez nem igaz. Egy vakító fehér falú szobában élénk és kedves kiegészítőkkel olyan hangulatot varázsolhatunk, ahogy a gyerek igazán jól érzi magát. (A kosz miatt meg felesleges aggódni, a gyerekszoba már csak ilyen!)

Fekete: A másik olyan szín, amit a legtöbb szülő elutasít, hiszen senki sem akarja, hogy egy sötét, hideg lukban nőjön fel gyermeke. Ugyanakkor kisebb felületen, például egy-egy falon alkalmazva a fekete kiváló hátteret adhat a falra helyezett grafikáknak, képeknek, és más színes elemeknek.


Kombináljunk! A fent bemutatott színeket különböző módon kombinálhatjuk is a gyerekszobában. Játékos hatást érhetünk el egy kisgyerek szobájában, ha komplementer színeket – például sárgát, kéket, zöldet – alkalmazunk egymás mellett. Hasonlóan kellemes hangulatot teremethetünk, ha a különböző színeket blokkokban használjuk – a szoba egyik sarkában mondjuk a narancs dominál, egy másikban pedig a zöld. Érdekes ötlet lehet akár egy-egy felületre csíkokat festeni egyazon szín különböző árnyalataival – így a játékosság megjelenik, és az összhatás is kellemes lesz.

Mire figyeljünk még? Mindig figyeljünk rá, hogy a szoba színeit összehangoljunk: egyeztessük a fal színét a függönyök, a szőnyeg, a padló és a kiegészítők színével. Sötétebb színek használatakor ellensúlyozzuk a fal színét vidám és bohókás kiegészítőkkel. Világos árnyalatoknál szintén nem árt, ha élénkebb kiegészítőket választunk, hogy a szoba ne tűnjön élettelennek.

Végezetül, bármelyik színt is választjuk, álljon itt egy jó tanács: gyerekszoba festésénél a legfontosabb, hogy igyekezzünk azt a színt megtalálni, amely a legjobban illik a gyermek személyiségéhez, hogy így gyermekeink igazán jól érezzék magukat saját kis birodalmukban.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tegyél rendet!

Helyhiány, rendhiány? Vagy csak a megfelelő tárolási módok ismeretének hiánya az ok? Mindenhol, még a legkisebb lakásban, spájzban, gardróbban is megoldható az áhított rend megteremtése.

a) Mielőtt belefognánk polcok, tároló dobozok vásárlásába, gondoljuk végig:

  • szokásainkat;

  • miket kell hosszú távon eltenni, tárolni;

  • végleges otthonunk-e a lakás ahol élünk, vagy ideiglenes megoldásokra van szükségünk;

  • meg tudunk-e szabadulni a felesleges holmiktól? (sokat segít, ha nekilátunk és bátran kidobjuk a lomokat! Vegyük végig, mi az, amit évek óta nem vettünk elő, pl. az újságok javarésze, megtalálható az interneten!). A számunkra megfelelő tárolási rendszer kialakításához át kell válogatnunk, és száműznünk kell a hulladékot, a használatlan és használhatatlan kacatot!

b) Amikor megvagyunk a szelektálással, akkor mérjünk fel minden zugot, sarkot, bemélyedést, falfelületet, hogy eldönthessük minek hol lesz a legjobb helye. Csak ez után válasszuk ki a tárolásra alkalmas eszközt.

c) Gondoljuk végig milyen és mennyi tárolóeszközre lesz szükségünk. Minden tárgynak legyen közel a végső helye ahhoz a helyszínhez, ahol gyakran használjuk. A másodlagos fontosságú dolgaink, és a nehezebb tárgyak helyét a derékvonal alatt jelöljük ki. Amire ritkán van szükségünk, az mehet a fejünk fölé.

d) Érdemes igényes, tartós, esztétikus anyagból tervezni, és a lakás hangulatához, a meglévő bútorok színéhez, stílusához igazítani a tárolókat is.

A tárolás alapjai

  1. Polcok, polcrendszerek

Minden lakásban található néhány polc, bár soha nem elég. A technológiák által nyújtott lehetőségek és design sokféleségével rengeteg típusú polc, illetve polcrendszer fellelhető, de egyszerűbb polcokat magunk is készíthetünk. pl.: a sarki zöldségestől szerezzünk be egy kidobásra ítélt zöldséges faládát, rövid időn belül egy is festéssel ötletes polccá alakítható. Az elemes polcrendszerek olcsón beszerezhetők. Bármikor szétszerelhető és ismét összeállítható, variálható, változtathatjuk a polcok közötti távolságot, később bővíthetjük újabb elemekkel. Ugyanezek alkalmazhatók térelválasztóként is.

 

 

 

  1. A régi-új

Régi örökölt, kedves családi emlékeket őrző bútorainknak, kis fantáziával adhatunk új funkciót, ha semmiképpen nem szeretnénk megválni tőlük. pl.: az óriási ruhásszekrényekben elfér a TV, a Hi-Fi, a DVD-lejátszó, és amikor nem TV-zünk, becsukjuk a szekrény ajtaját ezzel eltüntetve a készülékeket.

A ruhásszekrényből kialakíthatjuk a varró sarkunkat is (vagy férfiaknak, hobbibarkácsolóknak kisebb műhelyet), alul polcok, felül polcok, kényelmes varróasztal/barkácsasztal) derékmagasságban, egy asztallá kihúzható polc a varrógépnek, a polcokon dobozokba tehetjük a fonalakat, cérnákat, maradék anyagainkat. Amikor befejeztük a munkát, becsukjuk a szekrény ajtaját és a káosz eltűnik a színről, egy szép és számunkra kedves szekrény látunk csak.

  1. Fellógatás

Magasabb lakásokban feltehetünk egy rácsot vagy hálót (számos technika és anyag létezik erre), amire sok mindent felaggathatunk. Gyerekszobába játékokat, vagy játéktárolókat, konyhában fedőket, kancsókat, bögréket, fürdőszobában kis és nagyobb vászonzsákokat lógathatunk fel. (vatta, apró krémek, csatok stb. tárolására)

  1. Dobozok

Az apróbb tárgyaink tárolására legalkalmasabb eszköz a doboz. Készülhet fából, papírból, műanyagból, üvegből, fémből. Óriási szín-, méret- és anyagválaszték található a szakáruházakban. De otthon saját kezűleg is feldíszíthetünk egy egyszerű cipős dobozt. Ha egy jó méretű cipős dobozt találunk, bevonhatjuk házilag csomagolópapírral, öntapadós papírral, tapétával, így nem kell a szekrény mélyére süllyesztenünk az amúgy nem éppen esztétikus dobozokat. A szekrény tetején, és a polcokon kellemes színfoltok lehetnek a látványos dobozok. A könnyebb felismerhetőség végett tehetünk feliratokat, címkéket, vagy éppen fotókat a dobozokra. így könnyebben megtaláljuk később, amit keresünk.

 

 

  1. Rekeszek

Ha egy fiókot rekeszekre osztunk, ezzel gyorsan rendet tehetünk pl. a zoknik, gyógyszerek, cérnák, nyakkendők, fehérneműk között.

 

 

  1. Holt terek

A legkisebb lakásban is találni egy elfedett, nem használt szegletet, zeg-zugot. Ezek a kis „lukak” kiválóan alkalmasak tárolásra. Használjuk ki lakásunk holt tereit! (polcokkal, dobozokkal, kisebb tároló bútorokkal töltsük fel, osszuk kisebb, jól áttekinthető egységekre azokat). Kis lakásban törekedjünk magasra. Minél magasabbra teszünk polcokat, annál több helyünk marad lent a mindennapi életterünkben (pl. az emeletre futó lépcső hátsó részét, könnyedén alakíthatjuk ki fióknak, polcnak, ezzel rengeteg rakodóterülethez jutva).

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek