Minden szülőben felmerül a kérdés, mikor csemetéje szobájának kifestésére kerül sor, hogy milyen színeket válasszon. Élénk legyen, vagy semleges? Használjunk több színt vagy csak egyet? Legyen a szoba színe inkább nyugtató vagy épp inspiráló hatású? Adunk néhány tippet, hogy mely színek, hogyan működhetnek a gyerekszobában.


Rózsaszín: az egyik legkézenfekvőbb szín, amelyre gondolunk, ha lányszobáról van szó. Elsőre talán klisésnek tűnik, de egy megfelelően élénk árnyalatú fal, amit a padló pasztell színével és a bútorokkal ellensúlyozunk, kellemesen vidám hangulatú helyet teremthet, ahol a lányok épp a kellő mértékben érezhetik magukat hercegkisasszonyoknak.

Piros: ez az a szín, amivel óvatosan kell bánni. Ha nem találjuk el a megfelelő árnyalatot, például ha túl élénk, túl erős színt választunk, akkor az egy kisebb gyermek számára a szoba inkább lehet ijesztő, mint kellemes. Piros esetében érdemes egy sötétebb tónust választani, ami a dekorációban is visszaköszön, így a szoba meleg és hívogató hangulatot fog árasztani.

Kék: A kék szín esetében hasonló óvatossággal járjunk el, mint a pirosnál. Olyan árnyalatot válasszunk, ami még nem túl hideg, és nem is túl erőteljes. Egy halvány, pasztell árnyalatú kék például ideális lehet a babaszobába, ahol a kisded nyugtató és pihentető álmot aludhat. Ha alvószobáról van szó, akkor a padló, a függönyök, a bútorok színe kövesse azt a pihentető árnyalatot, amit a falon alkalmazunk. Ha a tér játszószoba is egyben, akkor élénkebb kiegészítőkkel dobhatjuk fel a hangulatot.

Narancssárga: ideális szín azon gyerekek szobájába, akik a tinédzser éveik legelején járnak. A narancs egy kellemes, jó kedélyű szín, ami fiú és lány szobába egyaránt ideális lehet. A narancssárgát más színekkel is kombinálhatjuk: feketével, barnával nagyon szép kontrasztot mutat.

Citromsárga: ez a szín szintén nemtől független. Fiúk és lányok szobájába is ideális, ráadásul, árnyalattól függően különböző hatásokat érhetünk el vele: az élénkebb árnyalat játékra ösztönöz, a halványabb színek pedig kellemesen meleg hangulatot biztosítanak.

Fehér: Sok szülő tart attól, hogy a fehér szín hibás döntés lenne a gyerekszobában. Unalmas, és hamar koszos lesz. Nos, ez nem igaz. Egy vakító fehér falú szobában élénk és kedves kiegészítőkkel olyan hangulatot varázsolhatunk, ahogy a gyerek igazán jól érzi magát. (A kosz miatt meg felesleges aggódni, a gyerekszoba már csak ilyen!)

Fekete: A másik olyan szín, amit a legtöbb szülő elutasít, hiszen senki sem akarja, hogy egy sötét, hideg lukban nőjön fel gyermeke. Ugyanakkor kisebb felületen, például egy-egy falon alkalmazva a fekete kiváló hátteret adhat a falra helyezett grafikáknak, képeknek, és más színes elemeknek.


Kombináljunk! A fent bemutatott színeket különböző módon kombinálhatjuk is a gyerekszobában. Játékos hatást érhetünk el egy kisgyerek szobájában, ha komplementer színeket – például sárgát, kéket, zöldet – alkalmazunk egymás mellett. Hasonlóan kellemes hangulatot teremethetünk, ha a különböző színeket blokkokban használjuk – a szoba egyik sarkában mondjuk a narancs dominál, egy másikban pedig a zöld. Érdekes ötlet lehet akár egy-egy felületre csíkokat festeni egyazon szín különböző árnyalataival – így a játékosság megjelenik, és az összhatás is kellemes lesz.

Mire figyeljünk még? Mindig figyeljünk rá, hogy a szoba színeit összehangoljunk: egyeztessük a fal színét a függönyök, a szőnyeg, a padló és a kiegészítők színével. Sötétebb színek használatakor ellensúlyozzuk a fal színét vidám és bohókás kiegészítőkkel. Világos árnyalatoknál szintén nem árt, ha élénkebb kiegészítőket választunk, hogy a szoba ne tűnjön élettelennek.

Végezetül, bármelyik színt is választjuk, álljon itt egy jó tanács: gyerekszoba festésénél a legfontosabb, hogy igyekezzünk azt a színt megtalálni, amely a legjobban illik a gyermek személyiségéhez, hogy így gyermekeink igazán jól érezzék magukat saját kis birodalmukban.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!