Nemcsak egyre többen költöznek vidékre – akár kertes-, akár parasztházba – de egyre több lehetőségünk van arra is, hogy otthonunkat a provence-i, mediterrán vagy német területen elterjedt rusztikus, vidékies stílusban képzeljük el.


Mi is ez a stílus?
Amiről beszélünk, az a visszatérés a természetes anyaghasználathoz, az egyszerűséghez, a szimpla, naturális színekhez. Alapvető alkotóelemei a nyerskő, a fa és más természetes anyagok. Színei a bézs, fehér, a fa különféle árnyalatai sötéttől a világosig, és a természet színei, melyek a festésben, anyagválasztásban köszönnek vissza. A kivitelezés elképzelhető színtiszta új holmikból, és kizárólag „talált tárgyakból” is, de elérhetjük azt is, hogy korokat kössön össze: felhasználhatunk egy régi, a padláson talált, szakszerűen felújított bútordarabot, és beépíthetjük azt egy korszerű, minimalista kőfalba. Előnye, hogy nem kell egyszerre belevágnunk a koncepció megvalósításához, hanem apránként is haladhatunk. További előnye, hogy mai anyagokkal, termékekkel is megvalósítható, nem feltétlenül kell az ócskapiacon vadásznunk!


Falak
Falaink vagy faborítást kapnak, vagy a kövek egyszerűségével hatnak a nézőre. Leszedhetjük a vakolatot a ház egy hangsúlyos kő- vagy téglafaláról (pl. a konyhában vagy a nappaliban), hogy természetes szépségében mutassa meg mintázatát. Ha a fa mellett döntünk, választhatunk alaposan lekezelt, idővel beérő színű natúrfát, vagy lefesthetjük a természet valamely színével, zölddel, erős barnával vagy bézzsel. Faburkolat esetén kerüljük a sablonos függőleges lambériázást! Alkalmazzunk keresztirányú vagy egyedileg tervezett mintázatot. Attól, hogy hétvégi házunkat „farmházzá” alakítjuk, ne rettenjünk vissza a színek bátor, ám stílusos használatától.


Bútorzat
Ez is legyen természetes, fa, bőr és vászon. Válasszunk egy egyszerű fa szófát a természet színeire hajazó (zöld, vörös, narancs, rozsda) színű vászonkárpittal, illetve sötét-, vagy világosbarna bőrrel. Ügyeljünk, hogy a ház egészének harmóniáját ne bontsa meg stílus kavalkád. Ügyeljünk a funkciókra is: dohányzóasztalunk lehet kecses, de a konyhában/étkezőben elhelyezhetünk egy természetes színű, robosztus, kezelt fa asztalt.


Padló
Kardinális kérdés a padló megválasztása. Vagy maradjunk a fánál (például klasszikus mintázatú vagy akár bátrabb erezetű hajópadló), vagy követ rakjunk le. Nem muszáj a nehezen feldolgozható természetes követ választanunk. A szakáruházak polcai tele vannak természetes külsejű betonkövekkel, amelyek – észak-olasz stílusban – akár a teljes ház, így a fürdőszoba leburkolására is alkalmasak. Ha a fa mellett döntünk, akkor megfelelő kezelés mellett ezt is használhatjuk a lakás vagy a ház egészére! Teraszunkat burkolhatjuk téglával, padlástéglával, vagy az áruházakban kapható, ezekhez hasonló térkövekkel.


Használjuk fel, amink van
Ha régi ház vásárlására adjuk a fejünket, ne dobjunk ki automatikusan mindent! Szerezzük be a renováláshoz, rozsdamentesítéséhez, alapozáshoz vagy akár újrafestéshez szükséges anyagokat és eszközöket, és napok alatt felújíthatjuk otthonunkat. A hatalmas régi faajtó például értékes darabja lehet lakásunknak. Ellenőrizzük, hogy vasalása, zárja biztonságos-e, javítsuk, cseréljük, ha kell, aztán szabadítsuk meg drótkefével és speciális oldószerekkel a festéstől. Ápoljuk le, majd hagyjuk  meg  természetes – akár karcos, antikolt – színében, vagy lefestjük. Ugyanígy egy régi kandalló vagy beépített tűzhely is megmenthető, legfeljebb a tárolásnál lesz segítségünkre. Csak a burkolat megtisztításáról kell gondoskodni, vagy ha sérült, el kell döntenünk, hogy milyen párkányt szeretnénk. Lehet kő, tégla, fa (antik fa, vagy akár hasábfa is, lehetőleg tölgy vagy bükk). Ha nem használjuk fűtésre, ajtók beszerelésével akár a felesleges konyhai edények tárolásában segíthet.


Nyitott szemmel a környéken
A házunk apróbb használati tárgyai kiválasztásánál is maradjunk a stílus keretein belül, persze a modern technika vívmányairól nem kell lemondanunk, de válasszuk az egyszerű formákat. Kellemes, meleg hangulatot áraszthat, ha már ugyan eredeti funkciója szerint nem használt, de szépen rendbe hozott tárgyakat veszünk használatba, pl. egy régi kávéfőzőt használunk kávétárolásra stb. Járjuk be a környéket, ismerjük meg az építési stílusokat, eszközöket, növényvilágot. Ha mégis toszkán stílusú házat szeretnénk kivitelezni például a Balaton felvidéken, akkor használjuk szerényen a tájidegen növényeket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!