Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Padlót fogsz? Lerakhatod! - Laminált parketta lerakása házilag

A laminált padló, köszönhetően kedvező árának és gyors, egyszerű lerakhatóságának, napjaink egyik legnépszerűbb padlóburkolata. Erős kopásállósága és széles színválasztéka lehetővé teszi, hogy szinte minden helyiségbe megtalálja a megfelelőt.

Alapok nem fából, hanem fa alapanyagú MDF, SPAN vagy HDF anyagból készülnek. 


Kiválasztás

A parketta kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy harmonizálnia kell a helyiség többi berendezési tárgyával és a falak színével is. 

Vásárlásnál figyeljen a kopásállóságra!

A laminált padló típusait elsősorban kopásállósági tulajdonságuk alapján különböztetjük meg és három csoportba soroljuk: 31,32,33.

Az egyik legszilárdabb felülettel a 33-as kopásállóságú laminált padló rendelkezik, amely megfelel az intenzív igénybevételű helyiségek burkolására is. Otthoni felhasználásra erős igénybevétel esetén, közületi felhasználásra intenzív igénybevétel esetén ajánljuk (pl.: szállodai szobák, irodák, boltok, konferenciatermek).

A 32-es minőségű laminált padlót otthonra erős, közületi felhasználás esetén közepes igénybevételnek kitett helyiségekben való használatra alkalmas (pl.: szállodai szobák, irodák, konferenciatermek).

A 31-es osztályba tartozó parkettát otthoni felhasználásra erős igénybevétel esetén, közületi felhasználásnál alacsony igénybevétel esetén ajánljuk (pl.: szállodai szobák).


Anyagszükséglet meghatározása

Mérje fel, hogy hány négyzetméterre van szüksége! Mérje le a helyiség hosszát és szélességét és vásároljon minimum 5-10 %-kal többet!

Előkészítés

Ha megvásárolta a parkettát, akkor a bontatlan csomagokat lerakás előtt legalább 48 órával tárolja a burkolandó helyiségben, ahol a hőmérsékletnek minimum 18-22 ºC-nak, a páratartalomnak pedig legalább 40-60%-nak kell lennie.

A laminált parketták felrakását a klick rendszerű kialakítás könnyíti meg. Ez feleslegessé teszi az elemek egymáshoz ragasztását és a felszedést is megkönnyíti.

Amennyiben az adott helyiség hosszában a 10 m-t, szélességében a 8 m-t meghaladja, úgy dilatációs hézagot kell beiktatnia, hogy a laminált padlónak megadja a szükséges mozgásszabadságot.

A parkettát többféle aljzatra – beton, PVC, kerámia, faparketta, parafa – is le lehet fektetni. Gondoskodnia kell arról is, hogy az alap tiszta, száraz és egyenletes legyen. Amennyiben az aljzat egyenetlensége nem megfelelő, használjon aljzatkiegyenlítőt!

Az aljzat nedvességét ellenőrizheti, ha egy kb. 50x50 cm-es fóliát ragasztószalaggal légmentesen leragaszt a beton különböző pontjaira. Várjon kb. 48- 72 órát és ha a fólia száraz maradt, akkor nyugodtan parkettázhat, ha párás, akkor a nedvesség csökkentése érdekében kérje szakember segítségét!

Végül tervezze meg a burkolatváltó profilokat, jelölje ki a helyüket és rögzítse őket az ajánlott módon!


A parketta lerakása

Beton, PVC vagy kerámia padló esetén párazáró réteget kell alkalmazni! A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel és rögzítő szalaggal összeragasztva kell lehelyezni, és kb. 5 cm-t a falra is fel kell hajtani. Erre kerül az alátétfólia, amely kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. A fóliát nem érdemes régi szőnyegpadlóval kiváltani, mert az aljzat egyenessége ebben az esetben kétséges, a poros szőnyeg pedig higiéniai szempontból sem megfelelő.

Rögzítse őket ragasztószalaggal, hogy a csíkok ne csússzanak el! Mindig csak annyit rakjon le, amennyi padlót le szeretne tenni, különben, ha az egészet lerakja, akkor munka közben felpúposodhat.

Padlófűtés esetén speciális padlópapírt (iszappapírt) helyezzen le! A padló lerakása előtt a fűtést ki kell kapcsolni és padlónak normál hőmérsékletűnek kell lennie.

Elektromos padlófűtés esetén a túl erős felmelegedés miatt nem fektethető laminált parketta!

Optikai szempontból a laminált elemeket mindig a fő fényforrás irányába rakjuk le, ez általában a helyiség legnagyobb ablaka. A laminált parketta ragasztás nélkül is lerakható.

A lapok és a fal közé éket kell helyezni, nehogy a parketta elcsússzon.

Helyezze az első panelt a helyiség egyik sarkába nútos (az illesztéshez szükséges kiemelkedés) oldalával a fal felé úgy, hogy ék segítségével tartson7-15 mm-es távolságota faltól.

A következő panelsoroknál ügyeljen arra, hogy az első sorhoz képest kb. 30 cm-es eltolással illessze a lamellákat egymáshoz (úsztatás), ez biztosítja a padló szilárdságát.

Kb. 30 fokos szöggel illessze egymásba a paneleket, majd hajtsa le. A fuga záródását kalapáccsal és ütőfával való ütögetéssel segítheti.

Mielőtt elérné az ajtókat, le kell rövidítenie az ajtótokot és a lapot. Az ajtólapot elektromos gyaluval vagy kézi körfűrésszel könnyedén levághatja.

Miután az utolsó panelt is lerakta, eltávolíthatja az ékeket.

A tökéletes befejezés a padlóhoz illő lábazati szegőlécek felrakása. A lábazati szegőléceket soha ne kösse össze a padlóval, mert megsértheti azt.  A szegélyléceket a falra kell rögzíteni ragasztással, tiplikbe hajtott facsavarokkal vagy kapcsok segítségével. A kapcsokkal való rögzítés előnye, hogy a lécet többször is probléma és sérülés nélkül le- és felteheti és akár vékony elektromos vezetékek is elrejthetőek benne.

A sarkok félbevágva illeszthetőek egymáshoz, de egyszerűbb, ha helyette kész sarokelemekkel kapcsolja egymáshoz a léceket.

A fűtéscsöveknél a lyukak elfedésére alkalmazzon csőrózsát vagy szilikont, mely a legtöbb laminált színben kapható.

Ha olyan helyiségben rakja le a padlót, ahol nagyobb a valószínűsége, hogy néha víz juthat az illesztések közé, már a lefektetéskor vonja be a csaphornyok felületét vízzáró tömítő folyadékkal (ClickGuard).


Ápolás, tisztítás, javítás

A kisebb szennyeződéseket jól kicsavart, alig nedves textíliával törölje tisztára.

Erősebb szennyeződésnél csak kizárólag laminált padlóhoz kifejlesztett tisztítószert használjon, majd száraz törlőruhával azonnal törölje szárazra!

Az esetleges sérülés okozta mélyedéseket szakboltban kapható javító tapasszal tudja kijavítani.

Végül egy hasznos videó útmutató: http://www.bauhaus.hu/index.php?id=3423
0 Tovább

Figyelj mire lépsz!

Lakásunk vagy házunk padlóburkolatának kiválasztása jelentősen befolyásolja otthonunk hangulatát. Mivel ez a döntés hosszútávra szól és gyakran a bútorok és egyéb lakberendezési tárgyak kiválasztását is befolyásolja, komolyan meg kell fontolni melyik mellett tesszük le voksunkat.

 

Manapság az egyik legkedveltebb burkolattípus a laminált padló. Az eddig is szinte mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy ezek rendkívül élethű módon tudják utánozni a különböző faparketták és hajópadlók színét és mintázatát. Azonban a technológiai fejlődésnek hála ma már sok egyebet, kerámialapot, csempét sőt valódi terméskőnek látszó burkolatot is élvezhetünk a sokkal olcsóbb és könnyebben kezelhető laminált padlók segítségével. Ezek nem csak árban veszik fel a versenyt a fent felsoroltakkal.

 

A magas színvonalú gyártási technológiáknak köszönhetően a laminált padlók rendkívül tartósak és kopásállók, gyártóik és forgalmazóik így nem ritkán 10-15 év garanciát is vállalnak rájuk. Ezen kívül lerakásuk is roppant egyszerű, szakemberrel való konzultálás után ezt szinte bárki képes önállóan megoldani. Ha ez mégse menne, az interneten számos oktatófilm és egyéb segédanyag áll a rendelkezésünkre.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Milyen padlót válasszak?

Ha már eldöntöttük, hogy faburkolatú padlót szeretnénk otthonunkba, még így is számos döntéshelyzet előtt állunk, hiszen az áruházakban se szeri, se száma a különféle hagyományos, korszerű, könnyen kezelhető vagy éppen elegáns burkolatoknak. Segítünk választani.

Évszázadok óta használunk fát a padló és a falak burkolására. Nem csoda, hiszen a fa természetes, meleg, megfelelően kezelve pedig rendkívül tartós burkolóanyag. Látványos erezete eleganciát kölcsönöz a legkülönfélébb stílusú lakásoknak is a klasszikustól a rusztikusig vagy minimálig. Ma már választhatunk a magunk által is könnyen lerakható, kezelhető, strapabíró rétegelt burkolók és hagyományos, kizárólag hozzáértéssel lerakható, de tetszetős faanyagok között. Általánosságban elmondható, hogy a mai faburkolatok a vegyi- és hőkezelésnek köszönhetően szinte egyenrangú partnerei az egyéb burkolatoknak: jól bírják a nedvességet, a hőmérséklet változását, könnyen tisztítható stb.

Első körben azt döntsük el, hogy tömörfából készült vagy rétegelt („laminált”) padlóburkolatot szeretnénk-e. Mint korábban már foglalkoztunk vele a többrétegű, előre szerelt parketták lerakása nem ördöngösség! Ha nagyobb léptékű hajópadlót, vagy hagyományos (ún. csaphornyos) parkettát választunk, akkor párnafákra szegezve tudják lerakni a szakemberek, míg, ha az aljzat kiegyenlített (pl. beton), akkor parketta esetén a ragasztás lehet a legcélravezetőbb. Fontos, hogy míg a laminált padlók általában UV, és egyéb védettséget élveznek, és gyakorlatilag azonnal használhatóak, addig a tömörfából készült padlókat lerakás után még össze kell csiszolni, majd lakkozással vagy egyéb vegyi eljárással gondoskodni a kopásállóságáról és UV védelemről.

A tömörfa mellett szól ugyanakkor, hogy azt legalább háromszor újra lehet csiszolni az évek során (egyes gyártók akár 20 éves garanciát is vállalnak rájuk), míg a lényegesen olcsóbb laminált anyagoknál minden esetben egyedileg kell meggyőződnünk arról, hogy milyen tulajdonságokkal bír. Ugyanakkor ezek esetében is találunk olyanokat, amelyekre a szakáruházak 15 év garanciát vállalnak. Amennyiben padlófűtést tervezünk, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a kiszemelt padló elviseli-e az alulról érkező hőt.

A tömörfa burkolatot választóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mely fajtákhoz milyen tömörség (ún. Brinell-skála szerinti keménység) tartozik. A bükknél (3,7-es) keményebb a 3,9-es tölgyfa, nála a kőris, az egzóta (trópusi) faanyagok között pedig a bambusz (5!).

Hajópadló: a klasszikus választás
A kb. 2cm vastag és kb. 15-20cm széles elemekből összeillesztett hajópadló jó választás a klasszikus eleganciára törekvőknek. A szép mintázatú, például klasszikus tölgyfapadló önmagában is eleganciát kölcsönöz a lakásnak, amelyet sötét, vagy éppen az erezetet jól kiadó pácokkal tovább emelhetünk. Az antikolás egyik elterjedt technikája a „fózolás”, amikor a lécek illesztése mentén kis részt képez, ez térhatást biztosít az egyébként plasztikus felületnek (amely a későbbi csiszolással egyébként kopik, így speciális kezelést igényel).

Svédpadló: sokoldalú elegancia
Ma nagyon divatos burkoló, amely szerkezetében (ti. nútolt) a hagyományos parkettára hasonlít, de szélesebb annál. Nemcsak a fafajták, színek és erezetek változatossága elképesztő, de a felületkezelésé is: ma már kaphatóak a piacon a különféle páccal, olajokkal kezelt verziók, amelyek akár a hidegburkolatok keménységét és teherbírását is elérik. A hajópadlónál kisebb mérete miatt alkalmas arra, hogy ferdén, vagy egyéni mintázatot kiadva rakjuk le.

Parketta: számtalan  variáció
Ha csak a tömörfa parkettáknál maradunk, a  széles választék mellett a lerakással is tehetünk a lakásunk egyénibbé varázsolása érdekében. Rakhatjuk szálban, mozaikformában, átlósan, sakktáblaként így magunk is tehetünk a tágas, kellemes térérzet érdekében. Akik azonban a szalag- vagy lamella parkettánál többre vágynak tovább keresgélhetnek. A klasszikus polgári miliőre áhítóknak kiváló választás az intarzia parketta (más néven táblás díszparketta), amely klasszikus mintázatot foglal a kb. 40X40cm-es, 2cm vastag táblákba. Az ipari parketta a hagyományos parketták méretezése során keletkező maradék táblásítása során keletkezik, kevéssé klasszikus esztétikai világú, de strapabíró padlófajta.

Parafát a padlóra
Kétségkívül költséges, de igényes és tartós burkolat az egyre terjedő parafa, amely szintén elérhető már UV-kezelt, azonnali lerakásra alkalmas változatban is. Rendkívül jó hő- és hangszigetelő, rugalmas, meleg érzetű, bogarak, gombák, penész nem támadják meg, mintázata egzotikus hatást kölcsönöz otthonunknak.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek