Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zseblámpától a fényvetőig

Rövidülnek a nappalok, de előfordul, hogy vagy a ház körül, vagy éppen egy építkezés vagy felújítás során bizony tovább kell dolgoznunk, mint azt a délután 5 körül már lebukó nap engedné. Ilyen esetekre nem árt, ha rendelkezünk mobil világítóeszközökkel.

Biztos alapok
Nem árt először is, ha van egy jó minőségű zseblámpa a ház körül. Ma már néhány ezer forintért a birtokunkba kerülhet egy nem a hagyományos izzóval szerelt, hanem lényegesen tartósabb és takarékosabb LED-es modell, amely akár autós szivargyújtóról is képes tölteni. A mágneses talppal szerelt, kb. 5.000 Ft körüli darabok már elem helyett beépített akkumulátorral működnek, és munkalámpaként akár 30 LED lámpával is ontják a fényt.

A következő lépcsőt képezik a 2-3 ezer forintos, műanyag vagy fém kosárral szerelt, általában 60W teljesítményre képes kosaras kézilámpák, rendszerint műanyag vagy gumi markolattal. Bár ezek hálózati áramról működnek, nagyobb a fényerejük a zseblámpáknál, de kevéssé fókuszált világítást tesznek lehetővé, és nem teszik szabaddá kezünket sem.

Ugyanez igaz a különféle LED-es vezeték nélküli fénycsövekre is, amelyek olcsóbb (kb. 4-5.000 Ft-os), 60 LED-es modelljei is kaphatóak már hálózati és autóadapterrel, a drágább, kb. 12.000 Ft körüli árú modellek már mágneses és akasztós rögzítési lehetőséget is felkínálnak, állítható dőlésszöggel és többfokozatú kapcsolóval.

Fényvetők
Beltéri és kültéri munkák hasznos kelléke lehet az a spirál fénycsővel szerelt energiatakarékos fényvető, amely bár névleges teljesítménye 32W, egy 160W-os hagyományos izzónak felel meg. Keressük az állítható dőlésszögű és biztonsági üvegburával szerelt modelleket, főként kültérre.


Egy picit drágábbak csak a hasonló feltételekkel bíró, de 108 db LED-del szerelt modellek, amelyek azonban csak 8 W teljesítményt vesznek igénybe. Itt is ügyeljünk arra, hogy a magasabb vízállóságot biztosító IP54-es szabványú modelleket válasszuk, és arra is figyeljünk, hogy milyen hosszú kábelt kapunk a lámpával.


9-13.000 Ft között már egy-két energiatakarékos lámpával kialakított, állítható állványos fényvetőket is elvihetünk, amelyek akár két munkaterületet is bevilágíthatnak.

Ha áram van ...
A kül- és beltéri munkákhoz egyaránt fontos, hogy megfelelő állomásszámú elosztóval rendelkezzünk, tehát a lámpák mellett a szükséges szerszámokat is bedughassuk. Ugyanígy ügyeljünk arra, hogy a kellő hosszúságú vezetékkel ellátott kábeldobot vigyünk magunkkal. Számos extrákat is tudó elosztó áll rendelkezésre: pl. a 2-3 ezer forinttól elérhető túlfeszültség ellen védettek vagy a falra szerelhető (1-3 ezer forint közötti) modellek. Ez utóbbiak rögzítve pl. egy garázs vagy fészer állandó kellékei is lehetnek.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Nem kell nedves lakásban élnünk!

Ha igazán harmonikus, egészséges otthont akarunk teremteni, akkor egyensúlyra kell törekednünk. Így van ez a lakás páratartalmával is. Hol azért küzdünk, mert túl száraz a levegő, hol a túlzott nedvességtartalommal kell felvennünk a küzdelmet. Nézzük, milyen eszközök könnyíthetik meg a dolgunkat az őszi-téli, kritikus időszakban.


Mi a baj a nedvességgel?
Azt tudjuk, ha túl száraz a lakás, könnyed kiszárad a szánk, torkunk, köhöghetünk. A túlzott nedvesség ellenben nehézlégzést okozhat, egyes allergiás eredetű bőrbetegségek felerősödhetnek, a gyermekek könnyen asztmássá válhatnak, a fiziológiás hatásokon túl a penész és a gombák szaporodásához vezethet a lakásban. Akkor tekinthetjük egészségesnek a szoba levegőjét, ha relatív pártartalma kisebb ingadozásokkal maximum 40-60%-ot ér el. A tartósan 65% feletti páratartalom nemcsak egészségtelen, de főként az éjszakai lehűlések miatti ingadozást követően növeli a vízlecsapódás esélyét, ami a falak, sarkok ázásához, penészedéséhez vezethet. A hazai lakások legalább harmadában okoz problémát a nedvesség, legalább a helységek egy részében, tehát korántsem egyedi problémáról van szó.

Mi a felelős?
Ha száraz a lakásunk, akkor könnyen találhatunk felelőst: elsősorban a túlzott fűtést okolhatjuk, és párásítóval, párologtatókkal, a nedves ruha szobában történő teregetésével tehetünk a leggyorsabban ellene. A nedvességért felelős épületelemeket nehezebb megtalálni. Elsősorban a lakás szigetelését kell megvizsgálni. Ha az épület régi, rosszul szigetelt, akkor könnyen okozhatja az üvegfelületek hirtelen lehűlése a pára hirtelen kicsapódását. Ha korszerű, jól szigetelt az épületünk, de a műanyag nyílászárók nem biztosítanak elegendő szellőzést, akkor szintén „páracsapdába” kerülhetünk. Lényeges tehát a rendszeres szellőztetés és a légterelés, tehát vizes helyiségek (fürdő, szauna, medence, télikert, mosókonyha és a konyha) esetében annak megoldása, hogy az ott keletkező pára ne a lakás többi része felé áramoljon.

Mi tegyünk?
Ha lakásunk adottságai vagy anyagi lehetőségeink nem engedik a fűtésrendszer teljes átalakítását (pl. a páraszempontból kedvező hőszivattyús rendszer kiépítését) vagy párátlanítós klímaberendezés telepítését, vagy egyszerűen csak olyan helyiség páramentesítéséről kell gondoskodnunk, ahol nem ez a legkézenfekvőbb megoldás (pl. pince, garázs stb.), akkor számos kedvező lehetőség közül választhatunk a szakáruházakban.

A legolcsóbb lehetőség az ún. tablettás párastop készülék vásárlása. A 2-3 ezer forintos, páragyűjtő tablettás készülék – amelybe tablettát kb. hasonló árfekvésben vehetünk – egy 20nm-es szobát kb. két hónapig szolgál ki egy feltöltéssel. Azonnal párátlanít, áramot nem fogyaszt, ellenben megakadályozza a doh, penész kialakulását, a tapéta leválását.

Ha a pénztárcánk engedi, válasszuk az kb. 20-100 ezer forintos skálán mozgó elektromos párátlanítókat. Ezek a készülékek a hűtőgéphez hasonlóan működnek: a levegőt lehűtik, a pára a készülékben csapódik le kondenzvíz formájában, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint szorgalmasan üríteni a víztartályt. Ha állandóan üzemel, akkor érdemes gondoskodni a víz kivezetéséről, és a légszűrők rendszeres tisztításáról!

Mit figyeljünk?
Érdemes megnézni a párátlanítók teljesítményét, amelyet légköbméter/óra (ez akár 300 is lehet) vagy liter/nap (általában 10-50l/nap) adatokkal adnak meg. Győződjük meg róla, mekkora terültre/térfogatra ajánlják, akkor nem érhet csalódás. Egy 20 liter max. kapacitású készülék kb. 80-120 légköbméterre ajánlott. Nézzük meg mennyi működésre képes egyhuzamban, mekkora a tartálya (általában 1,5-5 liter, bár, ha nem áll módunkban gyakran üríteni, akkor cseppkivezetős vagy túlfolyásgátlós modellt is kereshetünk), és nem utolsósorban, mennyi az energiafogyasztása. További extra szolgáltatásokat is tudnak a készülékek, ilyenek lehetnek a porszűrés, a ventilátor, az automatikus páratartalom szabályozás, illetve áramszünet utáni újraindulás – ezek mindegyike hasznos lehet.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

5 hollywoodi celeb, aki zöld otthonra vágyott

Egyre több hollywoodi híresség választja otthona fenntartására a zöld technológiákat. Nem csak szemléletformáló hatásuk fontos: tekintve, hogy több száz hektáros kertekről, gyakran több ezer négyzetméteres házakról beszélünk, jelentősen csökkenthetik saját szén-dioxid lábnyomukat is.

Johnny Depp
A több otthont, köztük egy saját karibi szigetet a sajátjai között tudó színész teljességgel igyekszik áttérni a zöld technológiákra, ezért két éve átépíttette állandó rezidenciáját a napenergiát a hidrogén technológiákkal kombináló „zérókibocsátású” házzá.


Julia Roberts
A férjével és 3 gyermekével egy 6000 négyzetlábas (teniszpályával, uszodával stb. felszerelt) malibui otthont birtokló színésznő két éve vágott bele egy 20 millió dolláros zöldítésbe, ahol nemcsak a ház kibocsátását csökkentették napenergia felhasználásával, de az építkezés során is számos esetben újrahasznosított anyagot alkalmaztak.


(térképen itt)

Orlando Bloom
A Karib-tenger kalózai sztárja 2007-ben látott hozzá londoni háza építéséhez, ahol környezetbarát technológiákat, energiatakarékos megoldásokat választott. Később a Global Green mozgalom aktivistája bevallotta: a projekt kétszer annyiba került, mint tervezte, de számára megéri! A színész egyébként is híres a házakkal kapcsolatos döntéseiről, hiszen négy éve feketére festette Hollywood Hills-i otthonát.


Daryl Hannah
A Magyarországon is járt színésznő évek óta köztudottan a zöld gondolat harcos elkötelezettje. A Sziklás Hegységbeli pihenőházát nemcsak biodízel- és napenergia technológiával tette fenntarthatóbbá, de a régi postakocsi állomásból lassan tíz éve átalakított otthon egyébként is energiatakarékos, és döntően újrahasznosított anyagokból épült (a kanapé például egy mohával borított hatalmas kő). Farmján egyébként biogazdaságot működtet, és gyakori repülőútjai miatt növekvő szén-dioxid lábnyomát igyekszik a mindennapokban csökkenteni.

Hannah zöld tippeket ad


Adrian Grenier
A Törtetők tinibálvány sztárja számára sem új PR-fogás a zöld elkötelezettség. Édesanyja mellett tanulta ki, hogyan kell újrahasznosított anyagokkal és energiatakarékosan élni, elkötelezett organikus táplálkozás aktivista, egy korábban itthon is sugárzott lakászöldítő sorozat (Alter Eco) házigazdája.

Két évvel ezelőtt 14 hét alatt építették fel neki azt a luxusvillát, amely nemcsak teljességgel újrahasznosított anyagokból (ne csak a régi padlók, egyéb építőanyagok újrafelhasználására gondoljunk itt, hanem például a vizes palackokból kinyert műanyag szálakból szőtt szőnyegekre is!), de az Egyesült Államok zöld építési tanácsa is platina fokozattal díjazta. A kis videóturné betekintést ad a kapuk mögé:

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tuti eszközök kánikula ellen

Újra itt a hőség, amely a hétvégén tetőzik, úgyhogy ideje körbenézni, milyen eszközökkel tudjuk enyhíteni a forróságot otthonunkban, teraszunkon, irodánkban.


Ha csak egyszeri, telepítést nem igénylő eszközt keresünk, akkor válasszuk az asztali vagy állványos ventilátorokat, amelyekhez a nyári szezonban kedvező áron (2-10 ezer forint között) juthatunk a szakáruházakban.


Amennyiben nem elégszünk meg az egyszerű szerkezetek kisebb teljesítményével (20-50W, általában 3 fokozatban), például nagyobb terekben szeretnénk hatást elérni, úgy válasszuk a szélgépeket. Ezek ugyanúgy kaphatóak asztali és álló kivitelben, de akár 130W teljesítmény leadására is képesek.


Ha továbbra sem akarunk átalakítással járó telepítésbe vágni, vagy pl. irodánkban nem áll módunkban klímát beépíteni, de nem szeretnénk, ha a ventilátor elfújná papírjainkat, akkor jól jöhet 20 ezer forint alatt beszerezhető, 7 literes tartállyal szerelt léghűtő vagy egy mobilklíma, amely már azonban 50-100 ezres befektetést igényel.


A mobilklímák rendszerint távirányítósak, többfokozatúak, általában 15-30nm helyiség hűtésére alkalmasak, a drágább modellek azonban a légszűrést és a páramentesítést is elvégzik. Keressük az „A” energiaosztályú gépeket!

Ha hosszabb távon gondolkodunk, akkor választhatjuk a plafonra szerelhető ventilátorokat, amelyek megkavarják és hűsítik a szoba levegőjét. A korszerű, döntően 75-135cm fesztávú modellek már sebességszabályozósak, illetve távirányítósak, lapátjuk dőlésszöge állítható, és a világítással sem kell bajlódnunk. A gyermekek szobájába választható színű lapáttal szerelt, vidám modelleket is beépíthetünk.


Ha ennél nagyobb beruházásra szánjuk el magunkat, akkor döntsünk a split-klíma mellett, amely nyáron hűt, télen fűt. A 2,5-3,5kW hűtő/fűtőteljesítményű modellek – melyek kb. 30nm-es helyiséget szolgálnak ki kényelmesen – 70-130.000 Ft közötti áron már elérhetőek, és a beszerelésük is egyszerű. Ne feledjük azonban évente tisztíttatni a szűrőket a betegségek elkerülése érdekében.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Az én házam, az én váram

Miután a statisztikák szerint Magyarországon óránként három lakást törnek fel, érdemes elgondolkodni azon, mennyit teszünk meg mi magunk otthonunk, értékeink biztonsága érdekében. Nézzük az alapvetéseket, és a gyakorlati tippeket.

1. Új ingatlan építésekor már a tervezési szakaszban ügyeljünk arra, hogy a biztonságtechnikai összetevők is bekerüljenek a költségvetésbe. Gondoljuk végig, a lakás kritikus pontjait, az értékek helyét, szokásainkat stb.

2. A betöréses lopások több mint felét a városokban követik el.  A behatolók leggyakrabban a bejárati ajtókon, ablakokon vagy teraszajtókon keresztül jutnak be a helységekbe. Elsősorban ezek védelméről gondoskodjunk, lehetőleg a rendszeres zárással, illetve a zárrendszerek megerősítésével. Szakemberek szerint a legfontosabb a minőségi mechanikai védelem kialakítása, mert a betörések több mint fele a megfelelően kiválasztott és szakszerűen beszerelt mechanikai biztonságtechnikai eszközök miatt hiúsul meg. Ne a bejárati ajtó legyen a lakás leggyengébb pontja! A régi, könnyűszerkezetes ajtók betörés elleni biztonsága elégtelen, mert szinte egyetlen rúgással betörhetőek, kimozdíthatóak.

3. Több pontos védelem! Új ajtónak válasszunk több ponton záródó, jó minőségű rendszerrel szerelt, a hengerzárat is kellően védő bejárati alkalmatosságot. Régi ajtónkra szereljünk kiegészítő zárat: hevederzár vagy másodzár használata sokat segíthet. Gondoljuk meg: néhány ezer forintos beruházással többszörösére növelhetjük ajtónk biztonsági hatásfokát!

 


4. Számos kiegészítő eszköz és rendszer van a piacon, tájékozódjunk arról, mit engedhetünk meg anyagilag, és mi az, amit használni is tudunk (pl. idős szüleink lakásába nem biztos, hogy a bonyolult, kódos biztonsági rendszer a legjobb, inkább az egyszerű, de erős mechanikai védelem).

a) ha nem tudunk távriasztó rendszerre költeni, gondoskodhatunk különféle helyben riasztó rendszerekről. Ezek többsége az ajtóhoz szerelve a mozgásra ad ki hangot, de ajtócsengőként is használható. Ugyanígy már 20-30.000 Ft között kaphatunk beltéri és kültéri mozgásérzékelővel ellátott rádiós riasztórendszereket.

b) különös ötletnek tűnik, de az alkalmi tolvajokat elriaszthatja az a mindössze 4-5.000 forintos álkamera, amely az igazi biztonsági kamerák tökéletes mása, alumíniumháza, villogó piros LED lámpája tovább növeli a hasonlóságot a működő rendszerekkel.


c) elektromos ajtózár: a szabadon programozható ajtózár (ára 20-30.000 Ft közé esik) biztosítja, hogy csak családtagjaink jussanak be otthonunkba, vagy a munkatársak az irodába.


d) még profibb, és elrettentő hatású az az ujjlenyomatos zár (kb. 90-100 ezer forint közé eső árú szerkezet), amely biztonsági kód megadásán túl még az ujjbegy hozzáérintését is kéri a belépőtől.
 
5. Ne fukarkodjunk a biztosítással! Gondoljuk végig, hogy a biztosítás éves díja mennyire megerőltető a családi büdzsének, és vegyük számításba, hogy kár, betörés stb. esetén jól jöhet az anyagi segítség.
 

 Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek