Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hasznos érdekességek a ház körül - 1. rész

A fűnyíró, a szegélyvágó vagy a sövényigazító ma már minden háztartás alapkelléke. Van azonban számos, kevéssé elterjedt eszköz a szakáruházak kínálatában, amely mégoly hasznos kelléke lehet a háztartásnak.

Tűzre a fával
Nemrég beszéltünk arról, hogy a kandalló nemcsak impozáns eleme a nappalinak, de helyesen alkalmazva a fűtés költséghatékony módja lehet. Az energiaárak folyamatos emelkedésével egyre többen döntenek a fatüzelés legalább részbeni visszaállítása mellett - legyen szó kandallóról, cserép vagy vaskályháról. Hasított tűzifa zsákos vagy kalodás kiszerelésben már számos helyen elérhető, nem beszélve a fabrikettről vagy a pelletről, de az őszi kertrendezés során felhalmozott fatörmeléket is hasznosíthatjuk.



A 10-20.000 Ft között elérhető korszerű, üvegszálas nyelű hasító vagy rönkhasító fejszék évekre hasznos társaink lehetnek, de adódnak helyzetek, amikor saját fizikai erőnk már nem elegendő. Egyre inkább terjed az elektromos rönkhasítók használata, amelyek akár 9 tonna hasítóerővel sújtanak le a fatörzsekre. A már 55.000 forinttól elérhető készülékek hasznosak lehetnek azoknak, akik egész évben tüzelnek fával, és nagy mennyiségben áll rendelkezésükre a faáru, de házközösségek számára is ésszerű beruházás lehet egy olcsóbb készülék. Nézzük meg mekkora a teljesítménye, hány tonnás a hasítóereje, és mekkora hosszúságú, szélességű rönk fér bele. Az 5 tonnás erőt és az 50cm-es rönkhosszúságot már az alacsonyabb árfekvésű, de megbízható készülékek is tudják.



Az ily módon előhasított faanyag további darabolását segítik a különféle tűzifa aprítók és körfűrészek. Ezek a speciálisan kialakított szerkezetetek a vályús fatovábbító megoldás, illetve a billenő fűrésztárcsa miatt kényelmes és biztonságos darabolást tesznek lehetővé. Vásárlás előtt vegyük figyelembe a teljesítményt (2000W felett érdemes választani), a tárcsaátmérőt (kb. 40-45cm az ideális) és a faátmérőt (20cm körül).



A kicsi is számít
Ha végeztünk a nagyjával, akkor fel kell dolgoznunk az ágakat is. Az őszi kertrendezés során rengeteg lemetszett faág marad, amely aprítva gyújtós, vagy szecskaként a komposzt fontos alkotóeleme lehet (csak úgy a kertben eltüzelni felesleges pocséklása az értékes faanyagnak!). Ha ágaprító/szecskázógépet keresünk akkor rendkívül széles ár/minőség palettáról válogathatunk a 10 ezer forintostól a több mint százezres gépekig. Tudnunk kell, hogy mit várhatunk a pénzünkért, tehát ne várjunk egy 12.000 forintos géptől a drágábbhoz hasonló teljesítményt és tartósságot.

Nézzük meg a gép teljesítményét, a kések minőségét, az azokhoz való hozzáférés egyszerűségét (az esetleges élezés, csere, vagy megfordítás könnyebbsége miatt), és elsősorban a javasolt maximális ágátmérőt. Leginkább elterjedtek a 2000-2800W teljesítményű, 4-5cm vastag ágakat darabolni képes modellek, de még itt is nagy a szórás. Néhány tízezerért olyan extrákat is kapunk, mint a csendes (90dB alatti) működés, vagy a magas fordulatszámú, tehát ultragyors darabolást biztosító technológia. A gép használatakor mindig ügyeljünk a biztonsági előírások maximális figyelembevételére. A kényelmetlenségek elkerülése végett ne próbálkozzunk a javasoltnál vastagabb ágak darabolásával.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Zseblámpától a fényvetőig

Rövidülnek a nappalok, de előfordul, hogy vagy a ház körül, vagy éppen egy építkezés vagy felújítás során bizony tovább kell dolgoznunk, mint azt a délután 5 körül már lebukó nap engedné. Ilyen esetekre nem árt, ha rendelkezünk mobil világítóeszközökkel.

Biztos alapok
Nem árt először is, ha van egy jó minőségű zseblámpa a ház körül. Ma már néhány ezer forintért a birtokunkba kerülhet egy nem a hagyományos izzóval szerelt, hanem lényegesen tartósabb és takarékosabb LED-es modell, amely akár autós szivargyújtóról is képes tölteni. A mágneses talppal szerelt, kb. 5.000 Ft körüli darabok már elem helyett beépített akkumulátorral működnek, és munkalámpaként akár 30 LED lámpával is ontják a fényt.

A következő lépcsőt képezik a 2-3 ezer forintos, műanyag vagy fém kosárral szerelt, általában 60W teljesítményre képes kosaras kézilámpák, rendszerint műanyag vagy gumi markolattal. Bár ezek hálózati áramról működnek, nagyobb a fényerejük a zseblámpáknál, de kevéssé fókuszált világítást tesznek lehetővé, és nem teszik szabaddá kezünket sem.

Ugyanez igaz a különféle LED-es vezeték nélküli fénycsövekre is, amelyek olcsóbb (kb. 4-5.000 Ft-os), 60 LED-es modelljei is kaphatóak már hálózati és autóadapterrel, a drágább, kb. 12.000 Ft körüli árú modellek már mágneses és akasztós rögzítési lehetőséget is felkínálnak, állítható dőlésszöggel és többfokozatú kapcsolóval.

Fényvetők
Beltéri és kültéri munkák hasznos kelléke lehet az a spirál fénycsővel szerelt energiatakarékos fényvető, amely bár névleges teljesítménye 32W, egy 160W-os hagyományos izzónak felel meg. Keressük az állítható dőlésszögű és biztonsági üvegburával szerelt modelleket, főként kültérre.


Egy picit drágábbak csak a hasonló feltételekkel bíró, de 108 db LED-del szerelt modellek, amelyek azonban csak 8 W teljesítményt vesznek igénybe. Itt is ügyeljünk arra, hogy a magasabb vízállóságot biztosító IP54-es szabványú modelleket válasszuk, és arra is figyeljünk, hogy milyen hosszú kábelt kapunk a lámpával.


9-13.000 Ft között már egy-két energiatakarékos lámpával kialakított, állítható állványos fényvetőket is elvihetünk, amelyek akár két munkaterületet is bevilágíthatnak.

Ha áram van ...
A kül- és beltéri munkákhoz egyaránt fontos, hogy megfelelő állomásszámú elosztóval rendelkezzünk, tehát a lámpák mellett a szükséges szerszámokat is bedughassuk. Ugyanígy ügyeljünk arra, hogy a kellő hosszúságú vezetékkel ellátott kábeldobot vigyünk magunkkal. Számos extrákat is tudó elosztó áll rendelkezésre: pl. a 2-3 ezer forinttól elérhető túlfeszültség ellen védettek vagy a falra szerelhető (1-3 ezer forint közötti) modellek. Ez utóbbiak rögzítve pl. egy garázs vagy fészer állandó kellékei is lehetnek.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Nem kell nedves lakásban élnünk!

Ha igazán harmonikus, egészséges otthont akarunk teremteni, akkor egyensúlyra kell törekednünk. Így van ez a lakás páratartalmával is. Hol azért küzdünk, mert túl száraz a levegő, hol a túlzott nedvességtartalommal kell felvennünk a küzdelmet. Nézzük, milyen eszközök könnyíthetik meg a dolgunkat az őszi-téli, kritikus időszakban.


Mi a baj a nedvességgel?
Azt tudjuk, ha túl száraz a lakás, könnyed kiszárad a szánk, torkunk, köhöghetünk. A túlzott nedvesség ellenben nehézlégzést okozhat, egyes allergiás eredetű bőrbetegségek felerősödhetnek, a gyermekek könnyen asztmássá válhatnak, a fiziológiás hatásokon túl a penész és a gombák szaporodásához vezethet a lakásban. Akkor tekinthetjük egészségesnek a szoba levegőjét, ha relatív pártartalma kisebb ingadozásokkal maximum 40-60%-ot ér el. A tartósan 65% feletti páratartalom nemcsak egészségtelen, de főként az éjszakai lehűlések miatti ingadozást követően növeli a vízlecsapódás esélyét, ami a falak, sarkok ázásához, penészedéséhez vezethet. A hazai lakások legalább harmadában okoz problémát a nedvesség, legalább a helységek egy részében, tehát korántsem egyedi problémáról van szó.

Mi a felelős?
Ha száraz a lakásunk, akkor könnyen találhatunk felelőst: elsősorban a túlzott fűtést okolhatjuk, és párásítóval, párologtatókkal, a nedves ruha szobában történő teregetésével tehetünk a leggyorsabban ellene. A nedvességért felelős épületelemeket nehezebb megtalálni. Elsősorban a lakás szigetelését kell megvizsgálni. Ha az épület régi, rosszul szigetelt, akkor könnyen okozhatja az üvegfelületek hirtelen lehűlése a pára hirtelen kicsapódását. Ha korszerű, jól szigetelt az épületünk, de a műanyag nyílászárók nem biztosítanak elegendő szellőzést, akkor szintén „páracsapdába” kerülhetünk. Lényeges tehát a rendszeres szellőztetés és a légterelés, tehát vizes helyiségek (fürdő, szauna, medence, télikert, mosókonyha és a konyha) esetében annak megoldása, hogy az ott keletkező pára ne a lakás többi része felé áramoljon.

Mi tegyünk?
Ha lakásunk adottságai vagy anyagi lehetőségeink nem engedik a fűtésrendszer teljes átalakítását (pl. a páraszempontból kedvező hőszivattyús rendszer kiépítését) vagy párátlanítós klímaberendezés telepítését, vagy egyszerűen csak olyan helyiség páramentesítéséről kell gondoskodnunk, ahol nem ez a legkézenfekvőbb megoldás (pl. pince, garázs stb.), akkor számos kedvező lehetőség közül választhatunk a szakáruházakban.

A legolcsóbb lehetőség az ún. tablettás párastop készülék vásárlása. A 2-3 ezer forintos, páragyűjtő tablettás készülék – amelybe tablettát kb. hasonló árfekvésben vehetünk – egy 20nm-es szobát kb. két hónapig szolgál ki egy feltöltéssel. Azonnal párátlanít, áramot nem fogyaszt, ellenben megakadályozza a doh, penész kialakulását, a tapéta leválását.

Ha a pénztárcánk engedi, válasszuk az kb. 20-100 ezer forintos skálán mozgó elektromos párátlanítókat. Ezek a készülékek a hűtőgéphez hasonlóan működnek: a levegőt lehűtik, a pára a készülékben csapódik le kondenzvíz formájában, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint szorgalmasan üríteni a víztartályt. Ha állandóan üzemel, akkor érdemes gondoskodni a víz kivezetéséről, és a légszűrők rendszeres tisztításáról!

Mit figyeljünk?
Érdemes megnézni a párátlanítók teljesítményét, amelyet légköbméter/óra (ez akár 300 is lehet) vagy liter/nap (általában 10-50l/nap) adatokkal adnak meg. Győződjük meg róla, mekkora terültre/térfogatra ajánlják, akkor nem érhet csalódás. Egy 20 liter max. kapacitású készülék kb. 80-120 légköbméterre ajánlott. Nézzük meg mennyi működésre képes egyhuzamban, mekkora a tartálya (általában 1,5-5 liter, bár, ha nem áll módunkban gyakran üríteni, akkor cseppkivezetős vagy túlfolyásgátlós modellt is kereshetünk), és nem utolsósorban, mennyi az energiafogyasztása. További extra szolgáltatásokat is tudnak a készülékek, ilyenek lehetnek a porszűrés, a ventilátor, az automatikus páratartalom szabályozás, illetve áramszünet utáni újraindulás – ezek mindegyike hasznos lehet.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Romantikus esték a kandalló mellett!

A kandalló mellett ücsörögni, érezni, ahogy árad felénk a meleg és a fa pattogását hallgatni immár nem elérhetetlen álom. Az eddig szinte csak az amerikai filmekből ismert életérzés könnyebben megvalósítható, mint azt a legtöbben gondolnák. Ma a szakáruházakban kapható kész kandallókályhák és épített kandallókhoz kapható tűzterek könnyű, gyors beépíthetőséget és mindennapi kezelést tesznek lehetővé. Mielőtt azonban belevágunk az építkezésbe, alaposan tájékozódjunk, hogy mit várhatunk egy kandallótól és hogyan kell azt biztonságosan működtetni. Segítünk!

 

A lakás dísze

A kandalló bármennyire is dísze a lakásnak, és a tűz közelsége és látványa bármely mértékben is javítja a hőérzetünket, vegyük figyelembe, hogy 1. csak kiegészítő fűtésként érdemes gondolni rá; 2. a nyitott tűztér és a szellőzést biztosító kémény közvetlen elérése miatt a hagyományos kandalló nem a leghatékonyabb módja a tüzelésnek. Elsősorban ott érdemes kandallót telepíteni, ahol időszakosan van szükség viszonylag nagy hő leadására. Mindezek figyelembevételével azonban a nagy alapterületű nappaliban vagy akár a hétvégi házban elhelyezett kandalló kiváló kiegészítése lehet a hagyományos fűtési rendszernek.

 

 

Nagy előnye, hogy hatalmas tereket be tud fűteni, hiszen a nagy tűztérben komoly méretű tüzet tudunk rakni, amely a levegő folyamatos forgásával kedvező hőérzetet biztosít. Bár nem tárolja olyan jól a hőt, mint a cserépkályha, a kandallókályha mellett szól, hogy gyorsan képes magas hőt biztosítani, így könnyebben illeszthető a család napirendjébe a tűzgyújtás (pl. a munka után hazaérve a vacsorát már ropogó tűz mellett költhetjük el)!

 

Hőt akarunk!

A piacon elérhető kandallók hatásfoka változatos képet mutat. Fontos, hogy ne várjuk el azt egy néhány tízezer forintos készüléktől, amelyet egy milliós bekerülési árú, egyedileg tervezett, korszerű betéttel szerelt cserépkályha tud nyújtani. Sajnos az egyszerű, nyílt tűzterű kandallónk 10% körüli hatásfokkal dolgoznak (az energia 90%-a bizony hasznosítatlanul távozik), de egy átlagos kandallónál 50-70% körüli, egy jól megépített cserépkályhánál 65-75%, míg a legmodernebb kandallóknál 80% feletti a hatásfok!

 

 

Egy lakás fűtésigények kiszámítására egy elsőre bonyolultnak tűnő, ám valójában könnyen alkalmazható képlet áll rendelkezésünkre. Eszerint egy légköbméter kifűtéséhez 50W fűtési teljesítményre van szükségünk. Eszerint egy átlagos, 2,5 méteres belmagasságú, 10 négyzetméteres helyiség fűtési igénye 2,5 x 10 x 50 = 1250 W, azaz 1,25 kW. A modern fűtőberendezések manapság már minden esetben fel van tüntetve, hogy az adott eszköz hány kilowatt leadására képes. A fenti számítást saját lakásunk méreteire alkalmazva minden esetben végezzük el, és a kapott eredményt vessük össze a gyártó által megadott értékkel. A szükségesnél kisebb kandallót semmiképp se válasszunk, hiszen ez képtelen lesz biztosítani a kellő meleget. Egy a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kandallókályha fűtési teljesítménye ma mérettől/ártól függően 5-10 kW között mozog, így akár egy 180-200 köbméteres légteret is kényelmesen ki lehet fűteni velük.

 

Milyet is válasszak?

Fontos, hogy legyünk tisztában az alaptípusokkal. Válasszunk zárt tűzteres kandallót, mert biztonságosabb és takarékosabb, de az üveglap mögött ugyanúgy élvezhető a tűz látványa! Ezen túlmenően döntsük el, hogy hagyományos kandallót akarunk vagy légfűtésest. Ez utóbbi nem a szoba levegőjét használja, ellenben a kivitelezése bonyolultabb és drágább is. Jó befektetés lehet – bár némi plusz munkával jár a vízteres kandallókályha, amely ötvözi a hagyományos kandalló, és a vegyes tüzelésű kazán előnyeit. Ha nem tudunk, akarunk önállóan terveztetni, akkor válasszunk olyan azonnal beépíthető modellt (ezek jellemzően 250 ezer forint körül már elérhetőek), amelyek néhány óra alatt összeszerelhetőek, de többféle burkolat közül választhatunk a megrendelés során.

 

 

Amire ügyelni kell!

1. A kandalló működése során nagyon sok levegőt használ el, ezért gyakori, alapos szellőztetést igényel!

2. A nagy tűztér miatt fontos a nagy belső átmérőjű kémény használata: ne kössük 150mm alatti átmérőjű kéménybe kandallókályhánkat. Nagyobb betétekhez érdemes nagyobb kéményt építeni!

3. A betét kiválasztása után lássunk a tervezéshez, méretezéshez.

4. A fűtőalkalmatosság 1-1,5 méteres környezetében ne legyen éghető, gyúlékony anyag, amely a nagy hőtől vagy a tűzrakás közben kipattanó szikráktól lángra lobbanhat.

5. Kisgyermek vagy háziállat esetén gondoskodjunk a kandallónk elkülönítéséről, akadályozzuk meg, hogy megégessék magukat.

6. Ha a lakásunk fűtését a tűzifára alapozzuk, akkor mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű száraz tűzifáról, hiszen a nedves fa megnehezíti vagy akár lehetetlenné teszi a begyújtást.

7. A tűzhely kialakításakor ügyeljünk rá, hogy a kandallótisztító seprűk, lapátok esetleg hamuporszívó és a fafűtéshez szükséges egyéb eszközök valamint a tüzelőanyagok, gyújtósok számára is legyen megfelelő tároló – lehetőleg a közelben.

8. Számos olyan eszköz szerezhető be a szakáruházakban a fejszén túl is, ami segíti a fa felaprítását. A tűzifafűrésztől a rönkhasítón át a hamuporszívóig több olyan eszköz érhető el, amely kényelmesebbé teszi a kandallókályhánk kezelését és használatát.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Vidám ősz a nappaliban!

Bár az ősz beálltával egyre rövidülnek a nappalok és hidegebbek az éjszakák nem kell, hogy ez a borússág az otthonunkba is beköltözzön. Ilyenkor egy-egy apró, de ügyesen megválasztott kiegészítő is sokat dobhat a hangulatunkon. A fő, hogy ne legyünk szégyenlősek, merjük egy kis újítással feldobni nappalinkat: szerezzünk be néhány színes puha díszpárnát!

Ezek, bár pár ezer forintból beszerezhetőek mégis jelentősen képesek feldobni a szoba a hangulatát, igazán otthonossá téve azt. Ráadásul a különböző méretű, számtalan mintájú és anyagú párnahuzatok nem csak dekorációnak alkalmasak, de egy kellemes családi tévézést is kényelmesebbé tehetnek.

 

 

Tovább fokozhatjuk a hangulatot, ha nem csak párnákat szerzünk be, de hozzájuk illő függönyt is választunk. Ezeket az ügyesen szabott színes textileket pár mozdulattal akár az évszaknak megfelelően is cserélgethetjük, hogy lakásunk mindig a legjobb formáját hozza.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek