Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az otthonteremtés celebjei – Martha Stewart

Az amerikai háziasszonyok modelljét, az idén 70 éves Martha Stewartot az Egyesült Államokban nem kell bemutatni senkinek, de Magyarországon is egyre többen ismerik már, hiszen műsorai három televízió csatornán is futnak. A „Martha Stewart kertészkedik” a Spektrum Home csatornáján, a „Martha Stewart konyhája” a TV Paprikán, míg a „Martha Stewart otthon” a Zone Club csatornán látható. De ki ez a nő, aki a hagyományos női nemi szerepet alapul véve vált gazdag üzletasszonnyá, és akinek több évtizedes médiakarrierje bizonyítja, hogy a főzéstől és kertészkedéstől kezdve, a lakberendezésen át a háziállattartásig az otthonteremtés minden szegmensében otthonosan mozog?

Forrás: Flickr

A mára több száz millió dolláros vagyonnal rendelkező üzletasszony 1941-ben született középosztálybeli lengyel bevándorlók gyermekeként. Egész pici kora óta érdeklődött az otthonteremtés iránt. Édesanyjától korán megtanult főzni és varrni, míg szenvedélyes hobbikertész édesapjától a kert szeretetét szívta magába.

Stewart azonban nem csak igazi házitündér volt, de gyönyörű fiatal lányként a modellkedésben is kipróbálta magát: több televízió reklámban és magazinhirdetésben is feltűnt. A modellkedés mellett a főiskolát is elkezdte előbb történelmet, majd építészettörténetet tanult. Stewartot a szerelem is hamar utolérte, és 1961-ben, alig 19 évesen összeházasodott a jogi tanulmányait a Yale-n befejező Andrew Stewart-tal. 1965-ben megszületett lányuk, Alexis.

A diploma megszerzése után Martha az üzleti életben próbált szerencsét. Sikeres tőzsdeügynöki karriert futott be, ám férjével a hetvenes évek elején Connecticutba költözött, ahol felújítottak egy 1805-ben épült vidéki kúriát. 1976-ban ennek a háznak az alagsorában kezdett bele catering vállalkozásába még modell korában megismert barátnőjével, Norma Collierrel. A vállalkozás gyorsan sikeres lett, és az üzletfejlesztés keretében egy delikát élelmiszer üzletet is nyitottak, ám a siker tönkre tette barátságukat, és Martha kivásárolta társát.

Az igazi áttörést férje kinevezésének köszönheti. Andrew ugyanis egy prominens New York-i kiadó elnöke lett, és az általa megjelentetett, a New York Times bestseller listájára is felkerülő „The Secret Book of Gnomes” bemutatóján Martha cége biztosította a catering szolgáltatást. Itt ismerkedett meg Alan Mirken-nel, a Crown Publishing Group vezetőjével, akit lenyűgözött Martha tehetsége, és rábeszélte egy szakácskönyv megírására. Stewart első könyve 1982-ben Entertaining címmel jelent meg, és a két évtizeddel korábbi Julia Child könyv, a Mastering the Art of French Cooking óta a legsikeresebb szakácskönyvnek bizonyult.

Első szakácskönyve sikerét követően Stewart több új munkával is jelentkezett: 1983 és 1989 között hét könyvet jelentetett meg, amelyben hétköznapi, elfoglalt háziasszonyoknak szóló, esküvői és karácsonyi ételek receptjeit közölte. Ezen időszak alatt több magazinban is publikált háztartásvezetési és otthonteremtési praktikákról, valamint rendszeres szereplője volt Oprah Winfrey és Larry King showműsorainak.

Bár Martha és Andrew 1989-ben elváltak, az asszony karrierjét ez nem törte meg. 1990-ben elindította a Martha Stewart Living című magazinját, amelynek vezető szerkesztője lett. A lap kezdetben 250 ezres példányszámmal jelent meg, de 2002-ben már 2 milliós példányszámmal bírt. 1992-ban a magazin tartalmát alapul véve saját tévéműsorral jelentkezett, amelyet előbb heti fél órás, majd órás, végül napi kiadásban sugárzott a televízió.

1997-ben üzleti partnerével sikerült felvásárolnia, és a Martha Stewart Living Omnimedia néven egy cég alatt egyesíteni a neve alatt futó összes brand terméket, amelynek tagjait akkor már tévéműsorok, magazinok, háztartási cikkek is képezték Ugyanezen évben saját weboldalt, termékkatalógust és virágküldő szolgálatot is indított. A céget 1999-ben jegyezték be a New York-i tőzsdén. Tőzsdei ügyletei végül Martha karrierjének átmeneti hanyatlásához vezettek:  2002-ben részvénytulajdonlása kapcsán belekeveredett az ImClone Systems részvényeladási botrányába, amelynek eredményeként 2004-ben tőzsdei csalás vádjával öt hónap börtönbüntetésre ítélték.

Bár elítélését követően többen pályafutása végét jósolták, 2005-ös szabadulását követően nagy publicitás mellett visszatért az üzleti életbe. Már 2005 őszén jelentkezett az NBC adásán a The Martha Stewart Show című tévéműsorával, amelyet 2006-ban több kategóriában is Emmy-díjra jelöltek. Ugyanezen évben önálló rádióműsora indult a Sirius hullámhosszán, illetve előbb egy üzletvezetési, majd egy újabb szakácskönyvet adott ki. Szintén 2005-ben megjelentek a neve alatt forgalmazott bútorok a Kmart kínálatában. 2006-ban a Martha Stewart Living Omnimedia bábáskodása mellett megkezdődött az első Martha-otthonok építése: az akkori tervek 650 ház megépítéséről szóltak, főként középosztálybeli családoknak szánva azokat. Ugyanezen évben a FLOR céggel együttműködve általa tervezett padlóburkolókkal rukkolt elő, 2007-ben Martha Stewart Vintage néven borok forgalmazását kezdte meg, illetve a nevével jelzett konyhai eszközök kerültek forgalomba a Macy’s üzleteiben. 2008-ban jelent meg a „Martha Stewart Celebrate” és a „Martha Stewart Create” nevű termékcsalád, amelyek ünnepi és egyéb kreatív kellékeket és kiegészítőket tartalmaznak. 2009-ben nem feledkezve meg  család kedvenceiről, háziállat felszerelésekkel jelentkezik, blogot indít saját kutyáiról, valamint honlapján állattartási tanácsokat és ötleteket tesz közzé. Mérföldkő, hogy 2009-ben Twitter követőinek száma eléri az egymilliót (ma már meghaladja a 2,2 milliót). 2010 őszétől a Hallmark Channel átvette Martha talk-showjának sugárzását Amerikában, egyúttal bejelentette, hogy a csatornán 2011-ben új műsorral, a Martha Bakes-sel jelentkezik.


Sütiszörny is Marthanak segít


Befejezésül kis színes Martha sztorijához, hogy 2010-ben még a Simpson családban is feltűnt: Marge álmában segít hangulatos karácsonyi otthont varázsolni, Maggie haja segítségével csillagokat fúj az ablakra, miközben helyes kis ünnepi installációval rakja körbe a hortyogó Homer pocakját.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Feng-shui alapozó

Sokan hisznek benne, mások vitatják, hogy direkt hatással lehet sorsunkra, családi életünkre a lakberendezés ősi művészete. Pontosítsuk: a Feng-shui jelentése szél és víz, és az elrendezés, a harmonikus mesterséges környezet kialakításának közel 3000 éves kínai hagyománya. Néhány bejegyzés erejéig elmélyedünk a témában, megmutatjuk, a lakás és a kert mely pontjain hogyan állíthatjuk a hagyományt a harmónia szolgálatába. Kezdjünk egy kis alapozással.


A Feng-shui egy olyan holisztikus szemléleten alapul, amely az embert a természet szerves részének tekinti, összeköti a környezeti adottságokat, a csillagászati jelenségeket, az ember lelki történéseivel. A Feng-shui hisz abban, hogy a chi áramlását befolyásolásával megváltoztathatjuk az életünket, azaz, ha valaki megváltoztatja, harmonikussá, kiegyensúlyozottá, szebbé teszi környezetét, az élete is jobbá válik.

1. A Feng-shui a taoizmus gondolatmenetére épít.
2. A létezés örök mozgás. A yin és a yang a két alapvető erő, ami az univerzumot mozgásban tartja. Az ellentétek egyesülése a harmónia, vagyis a Tao. Cél tehát az egyensúly megteremtése.
3. A chi a Feng-shui alapfogalma. A chi az életenergia, amely körülvesz bennünket. Cél a kedvező és kedvezőtlen  chi áramlásokat felderíteni, és szabályozni, úgy hogy javítsa a terület adottságait és ezzel az emberek chijét is, hiszen a chi áramlása a testben meghatározza viselkedésünket, vagy éppen egészségünket is.
4. Bár a harmónia a Feng-shui szabályok alkalmazásával rövid úton megteremthető, a chi áramlása mindig változik, és az egyensúly fenntartására folyamatosan ügyelni kell.
5. A természetben öt elem, helyesebben öt átmenet, avagy öt változó állapot ismert, amely a chi ötféle minőségét (fa, tűz, föld, fém, víz) is jelképezi. Lehet yin és yang jelleg szerint osztályozni az egyes állapotokat (fa, tűz, föld: yang; fém, víz: yin).
6. Ha a Feng-shui elvei szerint kívánunk eljárni, elsődleges és elengedhetetlen az épületet körülvevő domborzati formák pontos vizsgálata: a tágabb, a szűkebb környezet, illetve az épület külső és belső felépítése viszonylatában.
7. Fontos hogy merre nézzen a ház homlokzata, hol legyenek a bejárati ajtók, kapuk, az utak merre vezessenek, hol legyen a kert, a konyha, a szobák, a vizesblokk, a lépcső.
8. A kert helyes kialakításával javíthatjuk a kedvező energiák áramlását. Ha például medencét szeretnénk nem mindegy, hogy milyen irányban tájoljuk vagy milyen lesz az alakja.
9. A Feng-shuiban nagy jelentősége van a rendnek: azokon a helyeken, ahol rendetlenség van, „démonok” gyülekeznek, először kisebbek, aztán egyre nagyobbak.
10. Végül, ahogy a szakértők tartják: a lakberendezés nem Feng-shui, a Feng-shui nem lakberendezés.

A ház és a kert egyes részleteit elemző Feng-shui sorozatunkban hamarosan folyt. köv.!

0 Tovább

Sürgős teendők a ház körül

Májusban már javában zajlanak a kerti munkálatok, de ez rendjén is van, hiszen sok növény esetében most kell elvégezni azokat a műveleteket, amelyek kertünk ékességévé teszik őket. Következzék néhány jó tanács, amelyet érdemes megfogadni májusban.


1. Tisztítsuk meg a kertünket! Az elnyílt hagymás virágok (ilyenek pl. a tulipán vagy a nárcisz) magszárait törjük le! Az elvirágzott évelőket szedjük ki, a magasra növők bokrait kössük össze, szükség esetén karózzuk le. Ne feledjük, a május a legalkalmasabb a gyomirtásra is.
2. Ültessünk! A fagytűrők kiültetése után most már itt az idő, hogy a palántákat, a vásárolt cserepes növényeket is kiültethetők a kertbe: most kell kiültetni a dáliát és a kánnát.
3. A balkonládákat is bátran beültethetjük már, ugyanígy kiültethetjük a kertbe a teraszon áttelelt egynyári virágokat, különösen a muskátlit, a fuksziát, a gumósbegóniát.
4. A melegkedvelő palánták kiültetésekor figyeljük a naptárat és a meteorológiai előrejelzést! Ne feledjük el a fagyos szenteket, Pongrác, Szervác és Bonifác május 12 és 14 között hozhat még talaj menti fagyokat. Ha kell, takarással megóvhatjuk érzékeny növényeinket.
5. Ha el akarjuk kerülni a meglepetéseket, akkor csak biztos forrásból vásárolt, vagy saját nevelésű palántákat ültessünk. Vigyázzunk, hogy az ültetés után ne kerüljenek mélyebbre, mint a nevelőhelyen.


6.
Óvatosan locsoljunk! Már a májusi nap és hőség is tartogathat meglepetéseket. Lehetőleg csak a növények tövére jutassuk a vizet az uborkánál és a paradicsomnál is. A levélre kerülő víz elősegíti a gomba spórák elszaporodását, fertőzését. Soha ne öntözzünk a déli hőségben, ilyenkor a kiöntözött víz kétötöde is elveszhet.
7. Ne feledkezzünk meg a szobanövényekről sem! A kinti hőmérséklet emelkedésével őket is gyakrabban kell locsolni. Itt az idő az átültetésre, az elhasznált föld frissítésére.
8. Bár a gyep telepítésére az ősz a legalkalmasabb, főként egy kiadós szellőztetés után, de az április-május még megfelel a fűtelepítésre.
9. A gyümölcsfák virágzását követően ügyeljünk a kártevők, gombák, betegségek kezelésére, mert ideális időjárás esetén is elvihetik a termést.
10. Ültetéskor figyeljünk arra, hogy mit-mivel párosítunk, hiszen így könnyen „öngyógyító” kertet építhetünk. Erre vonatkozóan hamarosan jönnek újabb tanácsaink!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Zöld otthon: tedd meg az első lépéseket!

Az előző generációk talán még megtehették, mi azonban már nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy unokáinkra hárítjuk energiapazarló, környezetromboló életmódunk következményeinek elhárítását. A zöld attitűdöt kisebb-nagyobb befektetésekkel otthonunkban is megvalósíthatjuk. Nézzünk ehhez néhány példát!

Zöldebb otthon, kisebb költségek

Nagyobb anyagi befektetést igényel ugyan, de a pozitív környezeti hozadékok mellett hosszabb távon pénztárcakímélőnek is bizonyul, ha lakásunk, házunk energiaigényét ésszerűsítjük. Új otthon vásárlásánál vagy felújításnál a megfelelő szigetelés, a fűtésrendszer korszerűsítése, a nyílászárók cseréje mind olyan szempont, ami csökkenti a környezetterhelést, és a közüzemi számlákon szereplő összeget is mérsékli.


A nagy volumenű munkálatok elvégzése mellett apróságokkal is javíthatjuk otthonunk energia felhasználását. Például, ha csak egy fokkal lejjebb állítjuk a fűtést, máris érezhető lesz a változás a fűtésszámlánkon. Ha nyáron annyira melegünk van, hogy azon már csak a klíma segíthet, mindenképpen minimum „A” energiaosztályú berendezést válasszunk a gazdaságosság és a környezettudatosság érdekében. Vízfelhasználásunkat víztakarékos WC tartályokkal, víztakarékos csap- és zuhanyfej felszerelésével mérsékelhetjük. Áramfogyasztás tekintetében sokat hangoztatott, de valóban működő megoldás, ha nem hagyjuk stand-by üzemmódban készülékeinket, lekapcsolható elosztókra kötjük a berendezéseket, és gondosan le is nyomjuk a gombot, ha nincs szükség az áramellátásra.

Régi helyett újat, új helyett régit

Szintén nagyobb beruházás, ha háztartási gépeink szorulnak cserére. Új mosógép, hűtőszekrény, televízió kiválasztása során azonban ügyeljünk ezek energiaigényére, hiszen a környezet védelme mellett pénztárcánkat is érinti a kérdés. Vásárlás előtt nézzünk utána, hogy az új készülék mennyi áramot vagy vizet fogyasztana, és ha már újat kell venni, érdemes a legenergiatakarékosabb megoldásra beruházni.

Ahhoz, hogy otthonunk tényleg otthon legyen nem mindegy, milyen berendezési tárgyakkal, bútorokkal vesszük körbe magunkat. Egyes bútorgyártók és bútorlap gyártók például vállalják, hogy a faanyagot újratelepítéssel pótolják, vagyis minden kivágott fa helyett újat ültetnek. Faanyag, bútor (vagy más faalapú termék) vásárlásánál keressük az FSC tanúsítványt, ami jelzi, hogy a termék felelősségteljes és fenntartható erdőgazdálkodást támogató cégtől származik. Lehetőségünk van arra is, hogy újrahasznosított anyagokból készült bútorokat vásároljuk, ha úgy tetszik. Ha mégsem ilyeneket választanánk, két szempontot tartsunk szem előtt: 1) az ágy, a szekrénysor tartós fogyasztási cikk legyen, és ne félévente kicserélt, gyorsan megunt bútordarab, és 2) ami régi, lehet új is. Régi bútordarabokkal is berendezhetjük lakásunkat: a megkopott festésen egy kis csiszolással, festéssel, lakkozással segíthetünk, ugyanígy a felfeslett huzatot is újra cseréltethetjük.

Ha a nagyobb bútordarabokat beszereztük, jöhetnek azok a kiegészítők, amikkel színessé, hangulatossá varázsolhatjuk otthonunkat. Ennek nagyon fontos eleme a világítás. Áramigényű lámpáknál válasszunk energiatakarékos izzókat: ezek a kisebb fogyasztás mellett jóval hosszabb élettartamúak is mint, a hagyományos fénytestek, ezért ne ijedjünk meg attól, ha picit többe kerülnek, hiszen ezekkel nem hónapokra, hanem hosszú évekre számolunk. Fényforrásként, de hangulatvilágításként is kiválóan használhatóak a szolárlámpák. A lehető legtisztább energiát, a nap fényét felhasználó lámpákból változatos formában, kül- és beltéri is kapható, ráadásul megvásárlásukat követően használatuk már nem jár további költséggel. Így szépek is, zöldek is és olcsók is.

Kis lépés, nagy lépés

Miután energiafogyasztásunkat lehetőségeinkhez mérten mérsékeltük, már csak az apróságnak látszó nagy dolgok vannak hátra. Ne elégedjünk meg azzal, hogy keveset fűtünk, vagy kevés vízzel mosunk, egészében éljünk zölden!

Vásároljunk átgondoltan – gondoljuk végig, tényleg szükségünk van-e az adott termékre, és, hogy van-e annak zöldebb alternatívája. Ne feledjük, hogy az ökoboltok egyre bővülő termékkínálatának köszönhetően ma már főzhetünk, takaríthatunk, testápolhatunk környezetbarát módon is. Az sem mindegy, hol vásárolunk! Olyan üzletet válasszunk, amely a forgalmazott termékeit környezetvédelmi szempontból bevizsgáltatja, és szem előtt tartja, hogy minél közelebbről hozatja az árut, annál kevésbé szennyező a szállítás!


Hasznosítsunk újra – nem minden szemét, amire már nincs szükségünk. Mielőtt kidobnánk valamit, gondoljuk át, hogy némi barkácsolással tudjuk-e használni az eredeti funkcióján kívül másra is, továbbá ne feledjük, hogy ami nekünk nem kell, lehet, hogy másnak kincs.

Gyűjtsük szelektíven otthon – ha már muszáj kidobni, szelektáljunk, hogy újra legyen hasznosítva. Otthonra is vehetünk háztartási méretű szelektív szemetest, és közvetlenül ebbe pakolhatjuk a hulladékot.

Zöld az otthonotok? Segítsetek másoknak is, és írjátok meg tapasztalataitokat, tippjeiteket arról, hogyan éljünk zöldebben!


Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek