Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fúrjunk könnyedén!

A fúrás talán a között a három dolog között van, amelyet a férfiak nem szívesen végeznek el a ház körül. Pedig néhány apró tipp figyelembe vételével biztonságosan és könnyen fúrhatunk bármilyen anyagba.

1. Válasszuk a megfelelő gépet, ami akár lehet egy akkus fúró a vezeték nélküli szabadság érzésével, vagy hagyományos 230V-ról működő fúrógép! Jó választás esetén bármelyikkel elvégezhető szinte bármelyik feladat. Különös gondot fordítsunk az elvégzendő munkához megfelelő fúrószár kiválasztására. Betonba fúrókalapáccsal illik lyukat fúrni, de hagyományos ütvefúróhoz is kapható speciális betonfúrószár. Ha csak néhány lyukról van szó, akkor nem érdemes beruházni fúrókalapácsba. A fúrószárakat mindig a rendeltetésüknek megfelelő anyaghoz használjuk, pl.: fafúróval fán kívül semmi mást ne akarjunk fúrni.

2. Fúrás előtt detektorral ellenőrizzük, hogy nincs-e áramkábel vagy közművezeték a falban az adott helyen, különösen, ha nem ismerjük a lakás adottságait.


3. Ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésről: viseljünk védőszemüveget.

4. Fém fúrásakor nagyobb átmérő esetén ajánlott az előfúrás (egy kisebb átmérőjű fúróval), minden esetben pontozóval jelöljük be a lyuk középpontját, így elkerülhetjük a fúrószár elcsúszását.

5. Fémek fúrásakor ajánlatos fúró-vágó-üregelő spray használata, ez megkönnyíti a munkát és meghosszabbítja a szerszám élettartamát.

6. Az esetek túlnyomó többségében merőleges lyukra van szükségünk. Ügyeljünk arra, hogy a gépet minden oldalról derékszögben tartsuk, és munkavégzés közben őrizzük meg ezt a pozíciót. Kaphatók fúrógépek beépített vízszintezővel is.

7. Csempe fúrása esetén hasznos tipp a papír ragasztószalag használata, egyrészt könnyebben jelölhetjük a furat helyét és a fúrószár elcsúszását is segít megakadályozni. Illesszük a fúrószár hegyét a kijelölt pontra és határozott, merőleges nyomás mellett kézzel kissé forgassuk meg. Ezzel megsértjük a csempe felületét és nem fog elcsúszni a fúrószárunk és elkerülhetjük a meglepetéseket. Fontos! Csempe fúrásakor az ütőfunkciót kapcsoljuk ki, így elkerülhetjük, hogy a csempe elrepedjen.

8. Ha átmenő furatot akarunk készíteni, akkor gondoskodjunk az alátámasztásról. Célszerű egy darab puhafát használni.

9. Soha ne engedjük túlmelegedni a fejeket, időnként húzzuk ki őket és kezdjük újra a munkát.

0 Tovább

Szobanövények majálisa

Bár egyre több időt töltünk kint a kertben, továbbra sem szabad megfeledkeznünk a szobanövényeink rendszeres gondozásáról. Mint az év minden szakának, úgy a májusnak is megvannak a maga sajátosságai lakásunk ékességei számára is.


1. Ügyeljünk arra, hogy a meleg beálltával nemcsak a pázsit, de a szobanövények is szomjasabbak, több vizet igényelnek. Locsolásnál ne érje túl erős vízsugár a földet, inkább alkalmazzunk merülő fürdőt, így a föld pont annyi vizet vesz fel, amennyire a növénynek szüksége van. Használjunk állott vizet, forralással mésztelenített csapvizet, vagy takarékoskodjunk az esővíz összegyűjtésével.

2. Azok a növények, amelyek nyáron hozzák virágaikat, ilyenkor már több tápanyagot igényelnek, így nekünk kell gondoskodnunk a mesterséges- vagy bio-tápanyag cserépbe juttatásáról. Télen előfordulhat, hogy túltrágyázzuk a téli álmot alvó növényeket, míg nyáron gondoskodnunk kell a zöldellő lombok, virágok megnövekedett igényeiről.


3. Óvatosan a helyváltoztatással. A már bimbózó növények ledobhatják bimbójukat, ha megszokott helyükről például hűvösebb, árnyékosabb területre helyezzük őket.

4. Átültetés: körültekintően. Csak akkor szükséges átültetni, ha a növény gyökerei már teljesen behálózták jelenlegi lakhelyét. Az új cserepet tisztítsuk meg, áztassuk egy napra vízbe, hogy jól megszívja magát. A cserép aljára helyezzünk cserépdarabokat vagy agyag granulátumot, ez megakadályozza, hogy a gyökér vízben tocsogjon. Válasszunk jó minőségű, a fajtának megfelelő virágföldet, hosszú távon jó befektetés. Különösen az érzékeny gyökerű, speciális igényű fajtáknál, mint a kaktuszok vagy az orchideák.


5. Itt az idő a frissítésre. Elöregedett vagy elhanyagolt növényeinket is könnyen rendbe hozhatjuk. Első a diagnózis: a túl- vagy alultrágyázás, a túl- vagy alulöntözés, a rosszul megválasztott hely okozza-e a növény betegségét? Távolítsuk el a száraz leveleket, metsszük vissza az elkopaszodott szárakat, távolítsuk el a bebarnult levélszéleket. Ha nem is ültetjük nagyobb cserépbe, kapjon friss földet. Ritkítsuk meg a gyökérzetet is, hogy további növekedésre serkentsük!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Mi az új a fürdőszobában 2011-ben?

Legutóbbi fürdőszobákról szóló cikkünkben azt jártuk körbe, mit tehetünk, ha kis ráfordítással szeretnénk felfrissíteni fürdőnket, egy pár apró módosítással komfortosabbá tenni. Most nézzük, milyen irányba induljanak azok, aki a ráncfelvarráson túl teljes átalakítást terveznek. Szín-, anyag-, forma- és funkciótrendek 2011-ben.


Természetes, nyers, egyszerű
2011-et egyértelműen a természetesség, a visszafogottság és a modern minimalizmus évének tartják elsősorban az amerikai tervezők. Megmunkálatlan (vagy azt sugalló) kövek, nyers, halvány színek, természeti formák uralják a friss otthondesign és fürdőszoba katalógusokat.

Kövek és fa
A természetességben odáig mehetünk, hogy a fürdőszoba padlózatát akár megfelelően kezelt mészkővel, viaszolt fával borítjuk. Ugyanígy a zuhanyzó esetében sem kell a csempénél maradnunk, burkolhatjuk a falát is kővel (esetleg természetes kőmintázatot imitáló csempével, míg az alapja a mediterrán világban elterjedt beton vagy betontégla is lehet. Ettől igazán megnyugtató, kellemes, „spa” jelleget kap az otthoni fürdő is.



A szín kavalkád vége
Fehér, bézs, tengerkék, rozsda, arany, réz, barack – a sápadt, antik vagy természetes hatású színek veszik át a korábbi színes forgatag helyét idén – és talán hosszabb időre. Ugyanakkor, aki bátrabbak, vagy nem akarnak 100%-ban egy trendhez alkalmazkodni, választhatnak ezeken túlmutató színeket is, így 2011-ben is divatos marad a türkiz és a friss zöld, a csokoládé, a fekete, a sötétvörös, és fehér kontrasztozása.



A tükrök átveszik a terepet
Minden visszafogottság ellenére a hatalmas üvegfelületek, az égész falat betöltő tükrök (melyek egyébként a kis terekből is hatalmasat tudnak varázsolni) vezető designelemként vonultak be idén a korszerű fürdőkbe.

Fiú-lány sarok
Terjed a nemi szeparáció a fürdőkben is: legyen neked is, nekem is saját sarkom. Elmehetünk egészen addig, hogy önálló tükör, mosdó és a hozzá tartozó tárolóhelyet kap a férfi és a nő, vagy csak a holmiknak kerítünk egy jól elhatárolt helyet – ezt a férfikozmetikumok bővülő köre egyébként egyre indokoltabbá teszi.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Komposztálási gyorstalpaló

Egyre többen vágnak bele a komposztálásba, a ház körüli zöldhulladék hasznosításába. Nemcsak zöldövezeti lakásokban, de társasházi otthonokban, nagyvárosi környezetben is felállítható a komposztáló, amely helyes használat mellett nemcsak a kukába kerülő háztartási hulladék mennyiségét csökkenti, de értékes tápanyagot termel növényeink számára. 10 tipp a helyes komposztáláshoz.

1. Első lépés a számunkra legalkalmasabb komposztáló kiválasztása. Gondoljuk át, mekkora méretűre van szükségünk. Ez függ pl. attól, hogy kizárólag a konyhai hulladékot gyűjtjük benne, vagy hatalmas kertünk van, ahonnan a lenyírt füvet, levágott ágakat is rendszeresen oda visszük. Ettől függően válogathatunk a 4-900 literes fa, fém, műanyag tartályok, vagy a balkonon is elférő 20-25 literes konyhai eszközök között. Gondoskodjunk a további eszközök – a rosta és a forgatáshoz szükséges villa – beszerzéséről is. Ha sok ággal van dolgunk, érdemes vásárolni vagy kölcsönözni egy ágaprító gépet.

2. Találjuk meg az ideális helyet. Helyezzük a komposztálót árnyékos helyre, megfelelő távolságba a lakóháztól és a szomszédoktól. Természetesen egy szűkebb udvarú társasházban korlátozottak a lehetőségek, de itt is ügyeljünk arra, hogy nem tegyük ki tűző napnak a komposztot.

Az egyik leggyakoribb háztartási hulladék, a burgonyahéj


3. Lássuk, mit komposztálhatunk:

a) Konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj, kávézacc, tea-filter tartalma, elhervadt, vágott virág, elszáradt cserepes növények (cserép nélkül) stb.
b) Kerti hulladékok: elnyílt virágok, lehullott gyümölcs- és zöldség, ágak, gallyak, lombok, fűnyesedék, kerti gaz
c) Egyéb hulladék: kezeletlen fa, papír (nem színes), karton, haj és köröm.


 4. Mit ne dobjunk a tárolóba?

a) Főtt ételmaradékot (főként húst és halat, mártásokat és leves-maradékokat), kenyeret és csontokat
b) Hamut (vagy csak nagyon kis mennyiségben)
c) Üveget, fémet és műanyagot (idegen anyagot)
d) Színes újságot, pelenkát
e) Fáradt olajat, vegyszereket, festéket, elemet, növényvédő szert

5. Törekedjünk a helyes arányra! A komposztálást, a biohumusz gyártását végző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák stb.), és férgek (pl. a giliszta) számára ideális környezetet kell teremtenünk. Ha felborul a helyes szén (döntően a barna hulladékban van pl. ágak, gallyak), és a nitrogén (zöldhulladék) arány, akkor lassul a folyamat, és bomlás helyett a rothadás veszi át a terepet, komposztálónk büdös lesz. A szaküzletekben kaphatóak olyan előre kitenyésztett mikroorganizmusok, amelyek felgyorsíthatják a folyamatot.

6. Nagyon fontos: a struktúra! Ügyelni kell arra, hogy a tömény zöldhulladék-falat megtörjék az ágak, gallyak, ettől lesz tartása a komposztnak és jobban is szellőzik. Éppen ezért rendszeresen (4-6 hetente) forgassuk meg a siló tartalmát.

7. Nedvesség nélkül nem megy. Olyannak kell lennie a komposztanyagnak, amely nem tocsog a nedvességben, de nem száraz. Érdemes lefedni a silót, ha nem tudjuk esőtől védett helyre állítani, de úgy, hogy szellőzni tudjon.

8. Kémhatás: ne legyen se lúgos, se savas. Ez természetesen ismét a feldolgozott anyagok arányától függ, de ha sok gallyal, lombbal savasítunk, akkor érdemes mésszel visszaállítani az arányt.

Cél, a tápanyagokban gazdag termőtalaj


9. Legyünk türelmesek. A jó biohumusz kb. 10-12 hónap alatt éri el termőtalajként a csúcsát, ekkora vélik tápanyagokban gazdag termőréteggé.

10. Hagyatkozzunk az érzékszerveinkre! A jó minőségű komposzt nem büdös, nem latyakos, színes barnás árnyalatú, és nem utolsó sorban nem lengik körül bogarak. Ha erre odafigyelünk, biztosan jó úton haladunk majd.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Itt a grillszezon – milyet vegyünk otthonra?

Beindult a kerti parti szezon, és ennek bizony lényeges kelléke a grillsütő. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú készüléket választunk! Mérjük fel valós igényeinket, és ahhoz mérten válasszunk a különféle hordozható vagy beépítésre is alkalmas készülékek, vagy a különféle tüzelési módok között. Arról nem is beszélve, hogy pénztárcánk is meghatározza, hogy a néhány tízezres vagy a százezres kategóriából választunk kedvtelésünkhöz alkalmas sütőt. Nézzük végig a különféle alaptípusokat, illetve, hogy kinek ajánljuk azokat.


Faszenes Grill
Valószínűleg a legelterjedtebb grilltípus, amelyet nemcsak árának köszönhet (már 10 ezer forint alatt is a miénk lehet a zománcozott lemezből készült gömbgrill, de ebből is találunk masszívabb, akár öntöttvas kivitelben, vagy kerámiabéléssel szerelt, több tízezres modelleket).

Kinek ajánljuk
- aki ragaszkodik a grillezett ételek ízvilágához, hiszen sokak szerint a faszenes az igazi grillkonyha
- akinek kevés helye van a grillezésre, illetve a készülék téli tárolására
- aki szereti változtatni a grillezés helyét (pl. kertjében az árnyékos helyeket keresi
- aki ragaszkodik a nagy sütőfelülethez

Kinek nem ajánljuk
- a türelmetleneknek: a fa brikett megfelelő hőmérsékletre izzása legalább 30 perc
- bizonytalanoknak: akik pontosan szeretnék tudni a sütő hőfokát, nem akarnak kísérletezni



Gáz grill
Egyre terjednek a gáztüzelésű grillek, amelyek a faszeneseknél ugyan többe kerülhetnek, de egy jó vételt kifogva néhány tízezresért profi, többlángos, biztonságos készüléket kaphatunk. Ha fix helyet találunk a készüléknek, válasszunk olyan modellt, amelyet a pb-gázpalack helyett a vezetékes gázhálózatra köthetünk. Ha palackos készüléket választunk, akkor olyat keressünk, amelynél a palack tárolása kényelmesen megoldott. A beépített funkciók és a felhasznált anyagok minősége terén itt már hatalmas a szórás a kisebb kontaktgrillektől a lávaköves „monstrumokig”.

Kinek ajánljuk
- kényelmeseknek: a 3-4 lángos gázgrillek sütőfelületeinek hőmérsékletét akár egyenként is szabályozhatjuk, pontosan beállíthatjuk a hőfokot stb.
- akinek van elég helye: ezek a modellek nagyobbak, ellenben számos tároló- és tálalófelülettel, előkészítőpulttal gazdagabbak
- precízeknek: ezeknek a grilleknek az összeállítása bonyolultabb feladat, súlyuk is jelentősebb, ezért érdemes a nyár elején kijelölni a sütőalkalmatosság helyét, ha nem akarunk órákat tölteni az előkészületekkel

Kinek nem ajánljuk
- akik ragaszkodik a faszenes grill hangulatához és ízvilágához, a húslevekben gazdag grillszeletek elkészítéséhez
- aki nem szereti a bonyolultabbak alkatrészeket tisztogatni, karbantartani
- aki nem akarja, hogy pont a legnagyobb buli közepén fogyjon ki a palack



Elektromos grill
Elterjedtek az elektromos készülékek, amelyek ugyan nem adják vissza a tüzes grillezés hangulatát, de kétségkívül ebben az esetben a leginkább költségkímélő a kezdeti befektetés. Ne essünk azonban abba a hibába, hogy olcsó, de silány minőségű készüléket választva akár évente cserére kényszerülünk.

Kinek ajánljuk
- pedánsoknak: a többi típussal ellentétben ez szemetel, füstöl a legkevésbé, nem esik a parázsra, zsírba a hús, és a széleken is kiválóan süt
- sietőseknek: csak bedugjuk a konnektorba, és perceken belül grillezhetünk, illetve a hőfokot is pontosan beállíthatjuk
- akiknek nincs kertjük: a tűzvédelmi előírások betartása mellett ezek a készülékek alkalmasak arra, hogy akár a teraszunkon (végső esetben a lakásban) is grillezzünk
- helyhiányosaknak: garantáltan ezek a készülékek foglalják el a legkisebb helyet

Kinek nem ajánljuk
- takarékosaknak: abban széles a szakmai konszenzus, hogy míg a gázgrilleket a legtakarékosabbaknak tartják, addig az elektromosak a legtöbb energiát fogyasztják
- ezzel sem érhetjük el a szenes grillek íz- és hangulatvilágát!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek