Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Alaposan befűtünk!

Számos olyan helyzet adódhat, amikor  egy-egy helyiség nem igényel állandó fűtést, vagy éppen nem megoldható annak telepítése. Ilyen esetekben rengeteg lehetőségünk van a választásra, de döntsünk körültekintően, és vegyük figyelembe a hosszú távú költségeket is.

A legegyszerűbb befektetés a  ventilátoros hősugárzó (fűtőventilátor) választása. A teljes paletta ismeretében néhány ezer forintos árával ez igényli a legkisebb kezdeti befektetést, ellenben a villamosenergia-fogyasztása magas, és hőt is csak lokális szinten tud leadni. Falra szerelhető modelljei például a fürdőszoba gyors felfűtésére alkalmasak. Válasszunk olyan készüléket, amelyet hőfokérzékelős kapcsolóval szereltek, ezzel spórolhatunk a fogyasztáson.

A  6-14.000 Ft közötti sávban beszerezhető olajradiátorok lassabban melegítik fel a helyiségeket, mint a ventilátoros szerkezetek, de akár 2000W teljesítményre is képesek, így tartósan nagyobb meleget érhetnek el. A teljesítménytől függően jellemzően 3-8.000 Ft között elérhető 500-2000W közötti hőleadásra képes, gyakran többfokozatú készülékek – melyek között gyakori a falra szerelhető típus is – szintén a levegő felmelegítésével növeli a szoba hőjét. Létezik ugyanakkor már a 15-20.000 Ft közötti árkategóriában olyan lapos, kis helyet foglaló, az eddigieknél kulturáltabb megjelenésű, korszerű lakásba, irodába is illő olajradiátor, amely falra is szerelhető vagy lábra állítható.

Ezzel ellentétben a hősugárzók családjába tartozó készülékek infravörös sugárzásuk segítségével nem a levegőt melegítik fel, hanem azokat a testeket, amely a sugárzás útjába kerülnek, ezzel javítják a hőérzetünket. Ezért nélkülözhetetlenek például félig nyitott, vagy intenzíven szellőző helyiségekben (üzletek, raktárak stb.). Háromezer forinttól már elérhetőek azok az akár a falra szerelhető, akár állványos kvarc hősugárzók, amelyek akár 2000W teljesítményükkel takarékos hőleadásra képesek.



Energiaköltségek szempontjából szintén takarékosak a kb. 20.000 Ft körül beszerezhető PB-gázos infra-hősugárzók, amelyek nagyobb helyiségekben is képesek tartósan hőt varázsolni. Az ilyen készülékek esetén hatványozottan figyeljünk a minőségi szempontokra: válasszuk a minőségi terméket, keressük az extra biztonsági funkciókat (pl. gyerekzár, szagmentes, égéstermék mentes szellőzés stb.).

Ha ipari épületet, csarnokot, üvegházat, fóliasátort kell befűtenünk, akkor elkerülhetetlenné válik egy nagyteljesítményű PB-gázos hőlégbefúvó, vagy elektromos fűtőberendezés beszerzése. Ez utóbbi csendesebb, garantáltan szagmentes,  de költségesebb is a működtetése. Kb. 13.000 forinttól már rendelkezésre állnak az elektromos, ventilátoros készülékek, amelyek akár 3kW teljesítményre is képesek. Takarékosabbak a PB-gázos készülékek, amelyek széles választékban kaphatóak a piacon. Itt is keressük a minőséget, figyeljünk például oda arra, hogy vizes helyiségekbe milyen szigeteléssel ellátott készülék kell, ne spóroljunk a magasabb biztonságot nyújtó szabvánnyal szerelt modellen. A 30-90.000 forint között elérhető, jó minőségű, biztonságosan üzemeltethető modelleket kapni. Minden esetben tájékozódjunk arról, mekkora helyiséget képesek gazdaságosan felfűteni (általában 300-2.400 légköbméterig). Kicsit költségesebbek, de takarékosabbak a gázolajos modellek, illetve ezek árfekvésében elérhetőek már a szintén gázolajjal működő infrás hőlégfúvók is, amelyek csendesebb, tisztább működésre képesek, cserébe üzemidejük rövidebb, és teljesítményük természetesen kisebb a hasonló árú gázos modellekénél.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Csempéssz természetességet a fürdőszobába!

A föld lágy színei, a természetesség és a harmónia inspirálták az Elements fürdőszobacsalád megalkotóit. A valódi fa anyagok felhasználásával készült különleges bútorcsalád a feldolgozás alatt sem veszített semmit a fa eredeti szépségéből.

A többféle elemből álló kollekció darabjai szabadon kombinálhatóak így bármely fürdőszoba, legyen az kicsi vagy nagy, ékessége válhat belőlük. Az ötletesen kombinált nyitott és zárt polcok, szekrények és fiókok praktikusan megalkotott rendszerében minden pipere, törülköző, és egyéb eszköz megtalálja a maga helyét. A természetközeli élményt tovább fokozhatjuk egy-egy egyszerű növény, például aloe vera ügyes elhelyezésével, hogy fürdőszobánk valóban a nyugalom szigetévé válhasson.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Egyszerű lépések a rusztikus otthonhoz

Nemcsak egyre többen költöznek vidékre – akár kertes-, akár parasztházba – de egyre több lehetőségünk van arra is, hogy otthonunkat a provence-i, mediterrán vagy német területen elterjedt rusztikus, vidékies stílusban képzeljük el.


Mi is ez a stílus?
Amiről beszélünk, az a visszatérés a természetes anyaghasználathoz, az egyszerűséghez, a szimpla, naturális színekhez. Alapvető alkotóelemei a nyerskő, a fa és más természetes anyagok. Színei a bézs, fehér, a fa különféle árnyalatai sötéttől a világosig, és a természet színei, melyek a festésben, anyagválasztásban köszönnek vissza. A kivitelezés elképzelhető színtiszta új holmikból, és kizárólag „talált tárgyakból” is, de elérhetjük azt is, hogy korokat kössön össze: felhasználhatunk egy régi, a padláson talált, szakszerűen felújított bútordarabot, és beépíthetjük azt egy korszerű, minimalista kőfalba. Előnye, hogy nem kell egyszerre belevágnunk a koncepció megvalósításához, hanem apránként is haladhatunk. További előnye, hogy mai anyagokkal, termékekkel is megvalósítható, nem feltétlenül kell az ócskapiacon vadásznunk!


Falak
Falaink vagy faborítást kapnak, vagy a kövek egyszerűségével hatnak a nézőre. Leszedhetjük a vakolatot a ház egy hangsúlyos kő- vagy téglafaláról (pl. a konyhában vagy a nappaliban), hogy természetes szépségében mutassa meg mintázatát. Ha a fa mellett döntünk, választhatunk alaposan lekezelt, idővel beérő színű natúrfát, vagy lefesthetjük a természet valamely színével, zölddel, erős barnával vagy bézzsel. Faburkolat esetén kerüljük a sablonos függőleges lambériázást! Alkalmazzunk keresztirányú vagy egyedileg tervezett mintázatot. Attól, hogy hétvégi házunkat „farmházzá” alakítjuk, ne rettenjünk vissza a színek bátor, ám stílusos használatától.


Bútorzat
Ez is legyen természetes, fa, bőr és vászon. Válasszunk egy egyszerű fa szófát a természet színeire hajazó (zöld, vörös, narancs, rozsda) színű vászonkárpittal, illetve sötét-, vagy világosbarna bőrrel. Ügyeljünk, hogy a ház egészének harmóniáját ne bontsa meg stílus kavalkád. Ügyeljünk a funkciókra is: dohányzóasztalunk lehet kecses, de a konyhában/étkezőben elhelyezhetünk egy természetes színű, robosztus, kezelt fa asztalt.


Padló
Kardinális kérdés a padló megválasztása. Vagy maradjunk a fánál (például klasszikus mintázatú vagy akár bátrabb erezetű hajópadló), vagy követ rakjunk le. Nem muszáj a nehezen feldolgozható természetes követ választanunk. A szakáruházak polcai tele vannak természetes külsejű betonkövekkel, amelyek – észak-olasz stílusban – akár a teljes ház, így a fürdőszoba leburkolására is alkalmasak. Ha a fa mellett döntünk, akkor megfelelő kezelés mellett ezt is használhatjuk a lakás vagy a ház egészére! Teraszunkat burkolhatjuk téglával, padlástéglával, vagy az áruházakban kapható, ezekhez hasonló térkövekkel.


Használjuk fel, amink van
Ha régi ház vásárlására adjuk a fejünket, ne dobjunk ki automatikusan mindent! Szerezzük be a renováláshoz, rozsdamentesítéséhez, alapozáshoz vagy akár újrafestéshez szükséges anyagokat és eszközöket, és napok alatt felújíthatjuk otthonunkat. A hatalmas régi faajtó például értékes darabja lehet lakásunknak. Ellenőrizzük, hogy vasalása, zárja biztonságos-e, javítsuk, cseréljük, ha kell, aztán szabadítsuk meg drótkefével és speciális oldószerekkel a festéstől. Ápoljuk le, majd hagyjuk  meg  természetes – akár karcos, antikolt – színében, vagy lefestjük. Ugyanígy egy régi kandalló vagy beépített tűzhely is megmenthető, legfeljebb a tárolásnál lesz segítségünkre. Csak a burkolat megtisztításáról kell gondoskodni, vagy ha sérült, el kell döntenünk, hogy milyen párkányt szeretnénk. Lehet kő, tégla, fa (antik fa, vagy akár hasábfa is, lehetőleg tölgy vagy bükk). Ha nem használjuk fűtésre, ajtók beszerelésével akár a felesleges konyhai edények tárolásában segíthet.


Nyitott szemmel a környéken
A házunk apróbb használati tárgyai kiválasztásánál is maradjunk a stílus keretein belül, persze a modern technika vívmányairól nem kell lemondanunk, de válasszuk az egyszerű formákat. Kellemes, meleg hangulatot áraszthat, ha már ugyan eredeti funkciója szerint nem használt, de szépen rendbe hozott tárgyakat veszünk használatba, pl. egy régi kávéfőzőt használunk kávétárolásra stb. Járjuk be a környéket, ismerjük meg az építési stílusokat, eszközöket, növényvilágot. Ha mégis toszkán stílusú házat szeretnénk kivitelezni például a Balaton felvidéken, akkor használjuk szerényen a tájidegen növényeket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Spórolj az energiával – 6 alaptipp

Most, a nyár kellős közepén talán keveset foglalkozunk az energiatakarékossággal, pedig éppen ilyenkor tudjuk azokat a beavatkozásokat elvégezni lakásunkon, amelyek az őszi-téli hónapokban megóvnak bennünket a súlyos gáz- és villanyszámláktól. Nem csak a környezetünket óvjuk tehát, ha az energiával spórolunk, de a pénztárcánk is rögtön megérzi az odafigyelést.


1. Keresd a rést!
Rajzoljuk le a lakás alaprajzát, majd jelöljük be a leginkább huzatos helyeket. Fogjunk egy vékony, könnyű papírcsíkot, és tartsuk a nyílászárók elé, illetve, ha egyéb rések is vannak a lakásban, oda is – jó esetben ezzel nem kell számolni és jegyezzük fel, hogy hol észlelünk mozgást. Ha ezzel megvagyunk, akkor gondoskodjunk a rések időleges szigeteléséről, vagy a nyílászárók cseréjéről.

2. Szigetelj!
A magyar építkezéseken az uniós átlag kb. negyedét használják szigetelőanyagokból évente. Az ablakok cseréjével, a falak és a padlástér teljeskörű szigetelésével egyes számítások szerint akár 35-40%-os energia-megtakarítás is elérhető – , ekkor évi 4 millió lakás kifűtésére elegendő gázt spórolnának meg!

3. Cserélj nyílászárót!
Ez nem a legolcsóbb és legegyszerűbb módja a spórolásnak. Az ablakok méretétől, számától, a kívánt technológiától (2-3 rétegű üvegek) és a beszerelő szakemberek áraitól függően több tízezertől néhány százezerig terjedő költségei lehetnek egy teljes vagy részleges, csak a legkritikusabb pontokra kiterjedő cserének. Nagyon széles a különféle thermoüvegek, és az ezekhez tartozó profilok választéka, forduljunk szakeladókhoz a tájékozódás érdekében. Ha nincs pénzünk ablakcserére, akkor jöhet szóba a pótlólagos szigetelés (pl. a keretek mentén betörő huzatot feltartó bemarásos szigetelés, vagy az üvegek utólagos borítása duplo-duplex felülettel. Ezekhez a munkákhoz kizárólag referenciával rendelkező alvállalkozókat válasszunk. Végső megoldás lehet, ha függönyeinket hővédő, thermal anyagokkal váltjuk le. 

 

4. Készíts energialeltárt!
Járjuk végig a lakást, és nézzük meg milyen elektromos-energia fogyasztóink vannak. Azokról sem feledkezzünk meg, amelyeket csak ritkán veszünk használatba! Nézzük végig, hogy melyek használatát lehetne racionalizálni: ne menjen a tv, ha a család a konyhában vacsorázik, a mosógépet kapcsoljuk ki, ha lejárt, csak a gép teljes kihasználása mellett mossunk és mosogassunk, hosszú távollét esetén minden áramtalanítsunk (tehát ne stand-by üzemmódban hagyjunk, inkább húzzuk ki!), kád helyett a zuhanyt válasszuk stb.. Állítsunk fel egyszerű, követhető szabályokat az egész családnak!

5. Cseréld, amit lehet!
Ne csak a nagygépek esetén törekedjünk az A-s címke figyelembe vételére. Kisebb tételeket jelent egy-egy apróbb energiatakarékos eszköz beszerzése: takarékos izzók, víztakarékos zuhanyfej, okoselosztó (amely a főfogyasztó, pl. a számítógép kikapcsolásakor a perifériákat pl. a nyomtatót is lekapcsolja). Elég lehet egy világító főkapcsolós elosztó is, amelyet egy mozdulattal áramtalanítunk elutazáskor, így a tv-vel együtt a DVD vagy a médiabox sem kap áramot a hétvégi kiruccanás idején.


6. Javíts!
Javítsuk vagy javíttassuk meg csöpögő csapjainkat, elsősorban WC-nket. Óriási költséget jelenthet egy családnak a feleslegesen kifizetett vízszámla! Ugyanígy gondoljuk meg, mely elektromos eszközeinket kell javítani, vagy esetleg értelmesebb egy hasonló árú, de takarékosabb modellre cserélni. Ellenőrizzük a hűtő és a fagyasztó hőmérsékletét: felesleges a fagyasztott holmit -1 celsius fok alatt tartani. Ha a hűtő hőmérője, kapcsolója elromlott, inkább javíttassunk, mint túlfizessünk!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Hogyan fessünk gyerekszobát?

Minden szülőben felmerül a kérdés, mikor csemetéje szobájának kifestésére kerül sor, hogy milyen színeket válasszon. Élénk legyen, vagy semleges? Használjunk több színt vagy csak egyet? Legyen a szoba színe inkább nyugtató vagy épp inspiráló hatású? Adunk néhány tippet, hogy mely színek, hogyan működhetnek a gyerekszobában.


Rózsaszín: az egyik legkézenfekvőbb szín, amelyre gondolunk, ha lányszobáról van szó. Elsőre talán klisésnek tűnik, de egy megfelelően élénk árnyalatú fal, amit a padló pasztell színével és a bútorokkal ellensúlyozunk, kellemesen vidám hangulatú helyet teremthet, ahol a lányok épp a kellő mértékben érezhetik magukat hercegkisasszonyoknak.

Piros: ez az a szín, amivel óvatosan kell bánni. Ha nem találjuk el a megfelelő árnyalatot, például ha túl élénk, túl erős színt választunk, akkor az egy kisebb gyermek számára a szoba inkább lehet ijesztő, mint kellemes. Piros esetében érdemes egy sötétebb tónust választani, ami a dekorációban is visszaköszön, így a szoba meleg és hívogató hangulatot fog árasztani.

Kék: A kék szín esetében hasonló óvatossággal járjunk el, mint a pirosnál. Olyan árnyalatot válasszunk, ami még nem túl hideg, és nem is túl erőteljes. Egy halvány, pasztell árnyalatú kék például ideális lehet a babaszobába, ahol a kisded nyugtató és pihentető álmot aludhat. Ha alvószobáról van szó, akkor a padló, a függönyök, a bútorok színe kövesse azt a pihentető árnyalatot, amit a falon alkalmazunk. Ha a tér játszószoba is egyben, akkor élénkebb kiegészítőkkel dobhatjuk fel a hangulatot.

Narancssárga: ideális szín azon gyerekek szobájába, akik a tinédzser éveik legelején járnak. A narancs egy kellemes, jó kedélyű szín, ami fiú és lány szobába egyaránt ideális lehet. A narancssárgát más színekkel is kombinálhatjuk: feketével, barnával nagyon szép kontrasztot mutat.

Citromsárga: ez a szín szintén nemtől független. Fiúk és lányok szobájába is ideális, ráadásul, árnyalattól függően különböző hatásokat érhetünk el vele: az élénkebb árnyalat játékra ösztönöz, a halványabb színek pedig kellemesen meleg hangulatot biztosítanak.

Fehér: Sok szülő tart attól, hogy a fehér szín hibás döntés lenne a gyerekszobában. Unalmas, és hamar koszos lesz. Nos, ez nem igaz. Egy vakító fehér falú szobában élénk és kedves kiegészítőkkel olyan hangulatot varázsolhatunk, ahogy a gyerek igazán jól érzi magát. (A kosz miatt meg felesleges aggódni, a gyerekszoba már csak ilyen!)

Fekete: A másik olyan szín, amit a legtöbb szülő elutasít, hiszen senki sem akarja, hogy egy sötét, hideg lukban nőjön fel gyermeke. Ugyanakkor kisebb felületen, például egy-egy falon alkalmazva a fekete kiváló hátteret adhat a falra helyezett grafikáknak, képeknek, és más színes elemeknek.


Kombináljunk! A fent bemutatott színeket különböző módon kombinálhatjuk is a gyerekszobában. Játékos hatást érhetünk el egy kisgyerek szobájában, ha komplementer színeket – például sárgát, kéket, zöldet – alkalmazunk egymás mellett. Hasonlóan kellemes hangulatot teremethetünk, ha a különböző színeket blokkokban használjuk – a szoba egyik sarkában mondjuk a narancs dominál, egy másikban pedig a zöld. Érdekes ötlet lehet akár egy-egy felületre csíkokat festeni egyazon szín különböző árnyalataival – így a játékosság megjelenik, és az összhatás is kellemes lesz.

Mire figyeljünk még? Mindig figyeljünk rá, hogy a szoba színeit összehangoljunk: egyeztessük a fal színét a függönyök, a szőnyeg, a padló és a kiegészítők színével. Sötétebb színek használatakor ellensúlyozzuk a fal színét vidám és bohókás kiegészítőkkel. Világos árnyalatoknál szintén nem árt, ha élénkebb kiegészítőket választunk, hogy a szoba ne tűnjön élettelennek.

Végezetül, bármelyik színt is választjuk, álljon itt egy jó tanács: gyerekszoba festésénél a legfontosabb, hogy igyekezzünk azt a színt megtalálni, amely a legjobban illik a gyermek személyiségéhez, hogy így gyermekeink igazán jól érezzék magukat saját kis birodalmukban.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek