Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Padlót fogsz? Lerakhatod! - Laminált parketta lerakása házilag

A laminált padló, köszönhetően kedvező árának és gyors, egyszerű lerakhatóságának, napjaink egyik legnépszerűbb padlóburkolata. Erős kopásállósága és széles színválasztéka lehetővé teszi, hogy szinte minden helyiségbe megtalálja a megfelelőt.

Alapok nem fából, hanem fa alapanyagú MDF, SPAN vagy HDF anyagból készülnek. 


Kiválasztás

A parketta kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy harmonizálnia kell a helyiség többi berendezési tárgyával és a falak színével is. 

Vásárlásnál figyeljen a kopásállóságra!

A laminált padló típusait elsősorban kopásállósági tulajdonságuk alapján különböztetjük meg és három csoportba soroljuk: 31,32,33.

Az egyik legszilárdabb felülettel a 33-as kopásállóságú laminált padló rendelkezik, amely megfelel az intenzív igénybevételű helyiségek burkolására is. Otthoni felhasználásra erős igénybevétel esetén, közületi felhasználásra intenzív igénybevétel esetén ajánljuk (pl.: szállodai szobák, irodák, boltok, konferenciatermek).

A 32-es minőségű laminált padlót otthonra erős, közületi felhasználás esetén közepes igénybevételnek kitett helyiségekben való használatra alkalmas (pl.: szállodai szobák, irodák, konferenciatermek).

A 31-es osztályba tartozó parkettát otthoni felhasználásra erős igénybevétel esetén, közületi felhasználásnál alacsony igénybevétel esetén ajánljuk (pl.: szállodai szobák).


Anyagszükséglet meghatározása

Mérje fel, hogy hány négyzetméterre van szüksége! Mérje le a helyiség hosszát és szélességét és vásároljon minimum 5-10 %-kal többet!

Előkészítés

Ha megvásárolta a parkettát, akkor a bontatlan csomagokat lerakás előtt legalább 48 órával tárolja a burkolandó helyiségben, ahol a hőmérsékletnek minimum 18-22 ºC-nak, a páratartalomnak pedig legalább 40-60%-nak kell lennie.

A laminált parketták felrakását a klick rendszerű kialakítás könnyíti meg. Ez feleslegessé teszi az elemek egymáshoz ragasztását és a felszedést is megkönnyíti.

Amennyiben az adott helyiség hosszában a 10 m-t, szélességében a 8 m-t meghaladja, úgy dilatációs hézagot kell beiktatnia, hogy a laminált padlónak megadja a szükséges mozgásszabadságot.

A parkettát többféle aljzatra – beton, PVC, kerámia, faparketta, parafa – is le lehet fektetni. Gondoskodnia kell arról is, hogy az alap tiszta, száraz és egyenletes legyen. Amennyiben az aljzat egyenetlensége nem megfelelő, használjon aljzatkiegyenlítőt!

Az aljzat nedvességét ellenőrizheti, ha egy kb. 50x50 cm-es fóliát ragasztószalaggal légmentesen leragaszt a beton különböző pontjaira. Várjon kb. 48- 72 órát és ha a fólia száraz maradt, akkor nyugodtan parkettázhat, ha párás, akkor a nedvesség csökkentése érdekében kérje szakember segítségét!

Végül tervezze meg a burkolatváltó profilokat, jelölje ki a helyüket és rögzítse őket az ajánlott módon!


A parketta lerakása

Beton, PVC vagy kerámia padló esetén párazáró réteget kell alkalmazni! A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel és rögzítő szalaggal összeragasztva kell lehelyezni, és kb. 5 cm-t a falra is fel kell hajtani. Erre kerül az alátétfólia, amely kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. A fóliát nem érdemes régi szőnyegpadlóval kiváltani, mert az aljzat egyenessége ebben az esetben kétséges, a poros szőnyeg pedig higiéniai szempontból sem megfelelő.

Rögzítse őket ragasztószalaggal, hogy a csíkok ne csússzanak el! Mindig csak annyit rakjon le, amennyi padlót le szeretne tenni, különben, ha az egészet lerakja, akkor munka közben felpúposodhat.

Padlófűtés esetén speciális padlópapírt (iszappapírt) helyezzen le! A padló lerakása előtt a fűtést ki kell kapcsolni és padlónak normál hőmérsékletűnek kell lennie.

Elektromos padlófűtés esetén a túl erős felmelegedés miatt nem fektethető laminált parketta!

Optikai szempontból a laminált elemeket mindig a fő fényforrás irányába rakjuk le, ez általában a helyiség legnagyobb ablaka. A laminált parketta ragasztás nélkül is lerakható.

A lapok és a fal közé éket kell helyezni, nehogy a parketta elcsússzon.

Helyezze az első panelt a helyiség egyik sarkába nútos (az illesztéshez szükséges kiemelkedés) oldalával a fal felé úgy, hogy ék segítségével tartson7-15 mm-es távolságota faltól.

A következő panelsoroknál ügyeljen arra, hogy az első sorhoz képest kb. 30 cm-es eltolással illessze a lamellákat egymáshoz (úsztatás), ez biztosítja a padló szilárdságát.

Kb. 30 fokos szöggel illessze egymásba a paneleket, majd hajtsa le. A fuga záródását kalapáccsal és ütőfával való ütögetéssel segítheti.

Mielőtt elérné az ajtókat, le kell rövidítenie az ajtótokot és a lapot. Az ajtólapot elektromos gyaluval vagy kézi körfűrésszel könnyedén levághatja.

Miután az utolsó panelt is lerakta, eltávolíthatja az ékeket.

A tökéletes befejezés a padlóhoz illő lábazati szegőlécek felrakása. A lábazati szegőléceket soha ne kösse össze a padlóval, mert megsértheti azt.  A szegélyléceket a falra kell rögzíteni ragasztással, tiplikbe hajtott facsavarokkal vagy kapcsok segítségével. A kapcsokkal való rögzítés előnye, hogy a lécet többször is probléma és sérülés nélkül le- és felteheti és akár vékony elektromos vezetékek is elrejthetőek benne.

A sarkok félbevágva illeszthetőek egymáshoz, de egyszerűbb, ha helyette kész sarokelemekkel kapcsolja egymáshoz a léceket.

A fűtéscsöveknél a lyukak elfedésére alkalmazzon csőrózsát vagy szilikont, mely a legtöbb laminált színben kapható.

Ha olyan helyiségben rakja le a padlót, ahol nagyobb a valószínűsége, hogy néha víz juthat az illesztések közé, már a lefektetéskor vonja be a csaphornyok felületét vízzáró tömítő folyadékkal (ClickGuard).


Ápolás, tisztítás, javítás

A kisebb szennyeződéseket jól kicsavart, alig nedves textíliával törölje tisztára.

Erősebb szennyeződésnél csak kizárólag laminált padlóhoz kifejlesztett tisztítószert használjon, majd száraz törlőruhával azonnal törölje szárazra!

Az esetleges sérülés okozta mélyedéseket szakboltban kapható javító tapasszal tudja kijavítani.

Végül egy hasznos videó útmutató: http://www.bauhaus.hu/index.php?id=3423
0 Tovább

Ha száraz a lakás

Nemrégiben hosszan cikkeztünk arról, hogy mit tegyünk, ha lakásunk párás, nedves. Most nézzük az ellenkezőjét: mi a teendő túlzott szárazság esetén? A reggeli vagy esti köhögőroham, viszkető bőr, repedező köröm, vagy akár a porréteg és a gyorsan terjedő porcicák is árulkodhatnak arról, hogy bizony be kell avatkoznunk.

Számos olyan helyzet adódik, amikor lakásunk páratartalma alatta marad az optimálisnak, vagy éppen egészségügyi okok miatt - ilyen az allergia, asztma, krupp stb. - legalább lokálisan párásítani kell egy-egy szobát. Újszülött vagy kisgyermek esetén kimondottan ajánlott a gyerekszobát párásan tartani, ezzel elkerülhetjük a különféle légúti, hurutos betegségek korai kialakulását: nem szárad ki a nyálkahártyája éjjel, ha a száján vesz levegőt, és nem kap köhögési rohamot.
 
A legegyszerűbb, bár kevéssé szabályozható megoldás, ha a szobában helyezzük el a mosott ruhával megpakolt szárítót, vagy a fűtőtestre vizes törölközőt, ruhát pakolunk. Ugyanígy helyezhetünk vízzel teli tálkát a radiátorra. Ezekkel a módszerekkel az a legfőbb gond, hogy a gőz nem feltétlenül jut el a kívánt helyre, elég egy rosszul szigetelt ablak, és máris elillan az értékes pára.

A néhány ezrestől a kb. 20.000 forintos összegig terjedő skálán azonban könnyen találunk olyan párásítókat, amelyek megoldást jelentenek a problémára.

Meleg párásítók
Az ún. meleg párásítók előbb felmelegítik a vizet, ami a nyíláson a levegőbe távozik. A technológia gyors, folyamatos és baktériummentes párásítást tesz lehetővé, hátránya, hogy a magas ásványianyag-tartalmú víz lerakódást képezhet az elektródákon. 4 literes, kétfokozatú géppel egy 50m2-es helyiséget 12 órán át láthatunk el gőzzel. Egy ilyen készülék kb. 6-12.000 Ft-ba kerül. Válasszunk aromatartályos modellt, ha a lakás illatáról is gondoskodni akarunk, és keressük az olyan funkciókat, mint az automatikus kikapcsolás alacsony vízszintnél.

 
Hideg- és ultrahangos készülékek
A hideg párásító előnye, egyrészt, hogy azt asztmások és kruppban szenvedők is használhatják, másrészt azonnal hideg, párás levegőt juttat a légtérbe. A hagyományos készülékek általában egy hideg, nedves szűrőn át szívják a szoba levegőjét, ezzel érve el az optimális 40-60% közötti páratartalmat. Egy 20 órás működésre alkalmas készülék már 15 ezer Ft körül beszerezhető.

 

Az ultrahangos készülékek magas, másodpercenkénti milliós rezgésszámú kvarcegysége porlasztja szét a vizet, és juttatja a levegőbe – rendkívül halkan. Ezek a gépek 10 ezer forint felett már elérhetőek, biztonságos, tiszta és baktériummentes működés mellett párásítják a szobát, és nem lesz gondunk a lerakódásokkal sem. A légszűrés a legtöbb esetben beépített funkció, ahogy az aromásító tartály is. Ha a csapvizünk magas ásványianyag tartalmú, úgy érdemes desztillált vizet használni, de mindkét esetben időről-időre töröljük át vagy akár fertőtlenítsük a készüléket a használati utasítás szerint.

Léteznek persze a fentieknél lényegesen egyszerűbb megoldások is. A szakáruházakban számos kerámia vagy cserép párologtató is kapható. Ezek különböző méretűek és formájúak lehetnek, ami azonban közös bennük, hogy  víz tárolására alkalmas a kialakításuk. Az edényeket a radiátorra, vagy ezek fölé az ablakpárkányra helyezve a meleg hatására, a ruhaszárításhoz hasonlóan, ezekből is elpárolog a víz, így extra energiaráfordítás nélkül tehetjük kellemesebbé szobáink levegőjét. Ráadásul számos ilyen kerámiatároló divatos design-t is kapott, így a praktikusságuk mellett a szemet is gyönyörködtetik.


 

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek