A laminált padló, köszönhetően kedvező árának és gyors, egyszerű lerakhatóságának, napjaink egyik legnépszerűbb padlóburkolata. Erős kopásállósága és széles színválasztéka lehetővé teszi, hogy szinte minden helyiségbe megtalálja a megfelelőt.

Alapok nem fából, hanem fa alapanyagú MDF, SPAN vagy HDF anyagból készülnek. 


Kiválasztás

A parketta kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy harmonizálnia kell a helyiség többi berendezési tárgyával és a falak színével is. 

Vásárlásnál figyeljen a kopásállóságra!

A laminált padló típusait elsősorban kopásállósági tulajdonságuk alapján különböztetjük meg és három csoportba soroljuk: 31,32,33.

Az egyik legszilárdabb felülettel a 33-as kopásállóságú laminált padló rendelkezik, amely megfelel az intenzív igénybevételű helyiségek burkolására is. Otthoni felhasználásra erős igénybevétel esetén, közületi felhasználásra intenzív igénybevétel esetén ajánljuk (pl.: szállodai szobák, irodák, boltok, konferenciatermek).

A 32-es minőségű laminált padlót otthonra erős, közületi felhasználás esetén közepes igénybevételnek kitett helyiségekben való használatra alkalmas (pl.: szállodai szobák, irodák, konferenciatermek).

A 31-es osztályba tartozó parkettát otthoni felhasználásra erős igénybevétel esetén, közületi felhasználásnál alacsony igénybevétel esetén ajánljuk (pl.: szállodai szobák).


Anyagszükséglet meghatározása

Mérje fel, hogy hány négyzetméterre van szüksége! Mérje le a helyiség hosszát és szélességét és vásároljon minimum 5-10 %-kal többet!

Előkészítés

Ha megvásárolta a parkettát, akkor a bontatlan csomagokat lerakás előtt legalább 48 órával tárolja a burkolandó helyiségben, ahol a hőmérsékletnek minimum 18-22 ºC-nak, a páratartalomnak pedig legalább 40-60%-nak kell lennie.

A laminált parketták felrakását a klick rendszerű kialakítás könnyíti meg. Ez feleslegessé teszi az elemek egymáshoz ragasztását és a felszedést is megkönnyíti.

Amennyiben az adott helyiség hosszában a 10 m-t, szélességében a 8 m-t meghaladja, úgy dilatációs hézagot kell beiktatnia, hogy a laminált padlónak megadja a szükséges mozgásszabadságot.

A parkettát többféle aljzatra – beton, PVC, kerámia, faparketta, parafa – is le lehet fektetni. Gondoskodnia kell arról is, hogy az alap tiszta, száraz és egyenletes legyen. Amennyiben az aljzat egyenetlensége nem megfelelő, használjon aljzatkiegyenlítőt!

Az aljzat nedvességét ellenőrizheti, ha egy kb. 50x50 cm-es fóliát ragasztószalaggal légmentesen leragaszt a beton különböző pontjaira. Várjon kb. 48- 72 órát és ha a fólia száraz maradt, akkor nyugodtan parkettázhat, ha párás, akkor a nedvesség csökkentése érdekében kérje szakember segítségét!

Végül tervezze meg a burkolatváltó profilokat, jelölje ki a helyüket és rögzítse őket az ajánlott módon!


A parketta lerakása

Beton, PVC vagy kerámia padló esetén párazáró réteget kell alkalmazni! A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel és rögzítő szalaggal összeragasztva kell lehelyezni, és kb. 5 cm-t a falra is fel kell hajtani. Erre kerül az alátétfólia, amely kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. A fóliát nem érdemes régi szőnyegpadlóval kiváltani, mert az aljzat egyenessége ebben az esetben kétséges, a poros szőnyeg pedig higiéniai szempontból sem megfelelő.

Rögzítse őket ragasztószalaggal, hogy a csíkok ne csússzanak el! Mindig csak annyit rakjon le, amennyi padlót le szeretne tenni, különben, ha az egészet lerakja, akkor munka közben felpúposodhat.

Padlófűtés esetén speciális padlópapírt (iszappapírt) helyezzen le! A padló lerakása előtt a fűtést ki kell kapcsolni és padlónak normál hőmérsékletűnek kell lennie.

Elektromos padlófűtés esetén a túl erős felmelegedés miatt nem fektethető laminált parketta!

Optikai szempontból a laminált elemeket mindig a fő fényforrás irányába rakjuk le, ez általában a helyiség legnagyobb ablaka. A laminált parketta ragasztás nélkül is lerakható.

A lapok és a fal közé éket kell helyezni, nehogy a parketta elcsússzon.

Helyezze az első panelt a helyiség egyik sarkába nútos (az illesztéshez szükséges kiemelkedés) oldalával a fal felé úgy, hogy ék segítségével tartson7-15 mm-es távolságota faltól.

A következő panelsoroknál ügyeljen arra, hogy az első sorhoz képest kb. 30 cm-es eltolással illessze a lamellákat egymáshoz (úsztatás), ez biztosítja a padló szilárdságát.

Kb. 30 fokos szöggel illessze egymásba a paneleket, majd hajtsa le. A fuga záródását kalapáccsal és ütőfával való ütögetéssel segítheti.

Mielőtt elérné az ajtókat, le kell rövidítenie az ajtótokot és a lapot. Az ajtólapot elektromos gyaluval vagy kézi körfűrésszel könnyedén levághatja.

Miután az utolsó panelt is lerakta, eltávolíthatja az ékeket.

A tökéletes befejezés a padlóhoz illő lábazati szegőlécek felrakása. A lábazati szegőléceket soha ne kösse össze a padlóval, mert megsértheti azt.  A szegélyléceket a falra kell rögzíteni ragasztással, tiplikbe hajtott facsavarokkal vagy kapcsok segítségével. A kapcsokkal való rögzítés előnye, hogy a lécet többször is probléma és sérülés nélkül le- és felteheti és akár vékony elektromos vezetékek is elrejthetőek benne.

A sarkok félbevágva illeszthetőek egymáshoz, de egyszerűbb, ha helyette kész sarokelemekkel kapcsolja egymáshoz a léceket.

A fűtéscsöveknél a lyukak elfedésére alkalmazzon csőrózsát vagy szilikont, mely a legtöbb laminált színben kapható.

Ha olyan helyiségben rakja le a padlót, ahol nagyobb a valószínűsége, hogy néha víz juthat az illesztések közé, már a lefektetéskor vonja be a csaphornyok felületét vízzáró tömítő folyadékkal (ClickGuard).


Ápolás, tisztítás, javítás

A kisebb szennyeződéseket jól kicsavart, alig nedves textíliával törölje tisztára.

Erősebb szennyeződésnél csak kizárólag laminált padlóhoz kifejlesztett tisztítószert használjon, majd száraz törlőruhával azonnal törölje szárazra!

Az esetleges sérülés okozta mélyedéseket szakboltban kapható javító tapasszal tudja kijavítani.

Végül egy hasznos videó útmutató: http://www.bauhaus.hu/index.php?id=3423