Számos olyan helyzet adódhat, amikor  egy-egy helyiség nem igényel állandó fűtést, vagy éppen nem megoldható annak telepítése. Ilyen esetekben rengeteg lehetőségünk van a választásra, de döntsünk körültekintően, és vegyük figyelembe a hosszú távú költségeket is.

A legegyszerűbb befektetés a  ventilátoros hősugárzó (fűtőventilátor) választása. A teljes paletta ismeretében néhány ezer forintos árával ez igényli a legkisebb kezdeti befektetést, ellenben a villamosenergia-fogyasztása magas, és hőt is csak lokális szinten tud leadni. Falra szerelhető modelljei például a fürdőszoba gyors felfűtésére alkalmasak. Válasszunk olyan készüléket, amelyet hőfokérzékelős kapcsolóval szereltek, ezzel spórolhatunk a fogyasztáson.

A  6-14.000 Ft közötti sávban beszerezhető olajradiátorok lassabban melegítik fel a helyiségeket, mint a ventilátoros szerkezetek, de akár 2000W teljesítményre is képesek, így tartósan nagyobb meleget érhetnek el. A teljesítménytől függően jellemzően 3-8.000 Ft között elérhető 500-2000W közötti hőleadásra képes, gyakran többfokozatú készülékek – melyek között gyakori a falra szerelhető típus is – szintén a levegő felmelegítésével növeli a szoba hőjét. Létezik ugyanakkor már a 15-20.000 Ft közötti árkategóriában olyan lapos, kis helyet foglaló, az eddigieknél kulturáltabb megjelenésű, korszerű lakásba, irodába is illő olajradiátor, amely falra is szerelhető vagy lábra állítható.

Ezzel ellentétben a hősugárzók családjába tartozó készülékek infravörös sugárzásuk segítségével nem a levegőt melegítik fel, hanem azokat a testeket, amely a sugárzás útjába kerülnek, ezzel javítják a hőérzetünket. Ezért nélkülözhetetlenek például félig nyitott, vagy intenzíven szellőző helyiségekben (üzletek, raktárak stb.). Háromezer forinttól már elérhetőek azok az akár a falra szerelhető, akár állványos kvarc hősugárzók, amelyek akár 2000W teljesítményükkel takarékos hőleadásra képesek.



Energiaköltségek szempontjából szintén takarékosak a kb. 20.000 Ft körül beszerezhető PB-gázos infra-hősugárzók, amelyek nagyobb helyiségekben is képesek tartósan hőt varázsolni. Az ilyen készülékek esetén hatványozottan figyeljünk a minőségi szempontokra: válasszuk a minőségi terméket, keressük az extra biztonsági funkciókat (pl. gyerekzár, szagmentes, égéstermék mentes szellőzés stb.).

Ha ipari épületet, csarnokot, üvegházat, fóliasátort kell befűtenünk, akkor elkerülhetetlenné válik egy nagyteljesítményű PB-gázos hőlégbefúvó, vagy elektromos fűtőberendezés beszerzése. Ez utóbbi csendesebb, garantáltan szagmentes,  de költségesebb is a működtetése. Kb. 13.000 forinttól már rendelkezésre állnak az elektromos, ventilátoros készülékek, amelyek akár 3kW teljesítményre is képesek. Takarékosabbak a PB-gázos készülékek, amelyek széles választékban kaphatóak a piacon. Itt is keressük a minőséget, figyeljünk például oda arra, hogy vizes helyiségekbe milyen szigeteléssel ellátott készülék kell, ne spóroljunk a magasabb biztonságot nyújtó szabvánnyal szerelt modellen. A 30-90.000 forint között elérhető, jó minőségű, biztonságosan üzemeltethető modelleket kapni. Minden esetben tájékozódjunk arról, mekkora helyiséget képesek gazdaságosan felfűteni (általában 300-2.400 légköbméterig). Kicsit költségesebbek, de takarékosabbak a gázolajos modellek, illetve ezek árfekvésében elérhetőek már a szintén gázolajjal működő infrás hőlégfúvók is, amelyek csendesebb, tisztább működésre képesek, cserébe üzemidejük rövidebb, és teljesítményük természetesen kisebb a hasonló árú gázos modellekénél.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!