Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tudatos cselekvéssel a jövőért – mit tehetünk a mindennapokban?

Népszerű fogalmak manapság a környezettudatosság és a fenntarthatóság, ami nem véletlen, hiszen elmondható, hogy a jelenlegi gazdasági és fogyasztási szokások nem fenntarthatóak: a természeti erőforrások kimerülőben vannak, míg a hulladék mennyisége egyre növekszik.

A környezettudatos szemlélet akkor mutatkozik már meg tettekben is, amikor az egyéni döntések, tettek során a környezeti hatásokat is figyelembe vesszük. Ennek példája az energiatakarékos izzók használatától kezdve a szelektív hulladékgyűjtésen át a hőszigetelésig sok mindent magában foglal.

A környezettudatos viselkedés jegyében az otthonában is sokat tehet: takarékoskodhat az erőforrásokkal: a vízzel, az árammal és a gázzal is.

Víz

Noha a Föld felszínének több, mint 70%-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ezért fontos takarékoskodni a vízzel és védeni a vizeket!

Nézzük, hogy mit tehet védelme érdekében:

  •  a zuhanyozás kevesebb vizet igényel, ha alacsony áteresztésű, elzárható zuhanyrózsát használ! Míg a hagyományos rózsa kb. 38 liter vizet enged át percenként, addig a takarékosak csupán 10-15 litert!

  • a víz felmelegítéséhez energia szükséges, állítsa alacsony fokozatra a vízmelegítőt!
  • egy hagyományos csapon percenként átlagosan 13 liter víz folyik el, azonban ezt könnyedén megakadályozhatja, ha a csap végén lévő perlátort kicseréli, mellyel drasztikusan (akár 70%-kal) csökkenhet a vízfogyasztás! A perlátor minden csap végén megtalálható vízrendező, mely az áramló víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja a vizet, így azt az érzetet és látszatot kelti, mintha a valóságosnál több víz folyna a csapból. Használatával egyidejűleg csökkenthető a víz-, csatorna- és gázszámla (villanybojler esetén a villanyszámla) is!

Áram

  • Energiatakarékos izzók: azokban a helyiségekben, ahol az izzók naponta min. 1-1,5 órát világítanak, cserélje le őket takarékosakra! Egy energiatakarékos izzó a normál izzók kb. 20%-át fogyasztja és élettartama is magasabb (kb. 10x)! Ne feledje azonban, hogy igaz, hogy energetikai szempontból kedvezőbbek, ám higanyt és foszfort tartalmaznak, ezért veszélyes hulladéknak minősülnek! Gyűjtésére külön hulladékgyűjtők állnak rendelkezésre!

  • LED izzók: az energiatakarékos izzókhoz képest kb. fele annyi energiát fogyasztanak és kevésbé melegszenek fel, mint a többi izzó. Nem tartalmaznak higanyt, ebből a szempontból is sokkal inkább környezetbarátnak mondhatóak, azonban kevésbé szórják a fényt és fényerejük sokkal inkább egy irányba összpontosul. Jelentős kezdeti befektetést igényel, ezért sok embert elriaszt, pedig hosszú távon behozza a magasabb árat!

  • digitális/napi időkapcsoló óra használatával szabályozhatjuk, hogy a konnektor a nap melyik időszakában szolgáltasson áramot, így jelentős megtakarítást érhetünk el többek között a világítás (évente akár 58 KWh áram is megtakarítható), a szórakoztató elektronikai eszközök és a fűtés tekintetében is, nem beszélve otthonunk biztonságának növeléséről!

  • az asztali elosztó használatával a számítógép, tévé és a hozzájuk kapcsolódó perifériák készenléti energiafogyasztása szüntethető meg. Egy átlagos háztartás készülékeinek készenléti fogyasztása éves szinten 2 hónapnyi villanyszámláért felel!

Gáz

Gázzal való fűtés esetén a környezettudatosság jegyében a következő dolgokat teheti:

  • kondenzációs kazán: használatával 15-40%-os megtakarítást érhet el

  • hőszigetelt nyílászárók: rendkívül jó hő- és hangszigetelők

  • hőszigetelés: ezzel a módszerrel egyszerre csökkentheti fűtése költségeit és növelheti otthona értékét. Kényelmes, mert télen és nyáron is kellemesebb érzetet biztosít és aktívan hozzájárul a környezetvédelemhez. Hőszivárgásmérő segítségével pontosan meghatározhatja otthona szigetelési problémáinak helyét. 

Lássunk néhány lehetőséget:

* külső/belső hőszigetelés: a hőszigetelést (az utólagos hőszigetelést is) hatékonysági okokból elsősorban kívülről szokták elvégezni, azonban ha ez műszakilag megoldhatatlan vagy túl nagy költséggel jár, akkor érdemes a belső hőszigetelés lehetőségeit számba venni.

  A legismertebb hőszigetelő anyagok:

* kőzetgyapot: legjobb tulajdonsága, hogy rendkívüli mértékben elviseli a hőt, kiváló hő- és hangszigetelő, természetes alapanyagának köszönhetően rendkívül időtálló.

* polisztirol: kiváló hő-, hang, sőt némely vízszigetelő anyag is.

* üveggyapot: a tető- és tetőtér hőszigetelése során ez az egyik legolcsóbb és leggyakrabban használt hőszigetelő anyag. 

* ásványi hőszigetelő lap: sokoldalúan használható szigetelőanyag, mely külső és belső szigetelésre is nagyszerűen alkalmas. Tömör, nem éghető, páraáteresztő és víztaszító.

* szigetelő tapéta: egyszerűen és gyorsan használható belső falak hőszigeteléséhez

* thermobeton:  könnyű, rendkívül jó hőszigetelő képességű beton, mely hőcsillapító hatása miatt nyáron hatékonyabb véd a túlmelegedéstől, mint a könnyű hőszigetelő anyagok.

* thermo roló: nyáron nem engedi be, télen pedig a szobában tartja a meleget. Fúrás és csavarozás nélkül felszerelhető.

* radiátor fólia (hőtükör): működésének lényege, hogy a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hőt a szoba irányába visszaveri. 

* ajtó- és ablaktömítő szalag: segítségével akár 35%-kal is csökkentheti fűtési költségeit, így sokat tehet értékes energiaforrásaink védelméért.

* hőszigetelő ablakfólia: energiatakarékos, nagyban gátolja a páralecsapódást.

* hőszigetelő csőhéjak: jó hőszigetelő képességű, párafékező, nedvességre nem érzékeny hőszigetelő anyag, mely a hangok és rezgések csillapítására is alkalmas.

A környezettudatosságról már a festékek vásárlásánál sem kell lemondania, csak itt is keresnie kell a Blaue Engel (Kék Angyal) logót, mely a világ első és legismertebb környezetvédelmi logója. 1978 óta egy független szervezet meghatározott kritériumok alapján méri fel a környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat. Csak azok a cégek használhatják a Kék Angyal logót, amelyek ezeknek a feltételeknek megfelelően támogatják a környezetvédelmet.  A Kék Angyal segítségével Ön is könnyebben megtalálja a környezetbarát termékeket és ezáltal elősegíti a környezettudatos fogyasztást.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Szolár lámpák – a Nap nem küld villanyszámlát

A kerti utak, ösvények megvilágítása egyik legfontosabb, és attól függően, hogy milyen megoldást választunk – sok esetben nem is a legolcsóbb része a kertépítésnek. A kertépítő szakemberek arca rendszeresen elkomorodik, amikor a kert esti megvilágítása kerül szóba. Ennek oka abban keresendő, hogy alap esetben elektromos vezetékeket kell a föld felszíne alatt elhelyezni, ami a szigetelési elvárások miatt rengeteg többletköltséget, és a legtöbb esetben folyamatos garanciális problémákat okoz a vezetékek beázása, szakadása miatt.

Ugyanakkor a kert esti megvilágítása biztonsági és esztétikai szempontból is fontos. Ha néhány lámpát a megfelelő módon helyezünk el udvarunkban, akkor kerti bulikon elkerülhetők a kisebb – nagyobb balesetek, és ki tudjuk hangsúlyozni növényeink szépségét is.

Szerencsére a napelemes technológiák az idők során hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Amíg az ezredforduló környékén még főleg halogén izzós kerti napelemes lámpákkal találkozhattunk, amelyek csak 2-3 órán keresztül tudtak sötétedés után világítani, addig ma már szinte csak és kizárólag LED technikával készült lámpák kaphatók, és ha hajlandóak vagyunk kicsit többet költeni, akkor akár 8-9 órát folyamatosan világítani tudó készülékeket is vásárolhatunk.

A szolár kerti lámpáknak rengeteg előnyük van a hagyományos kerti világítással szemben:

  • nincs hálózati áramfogyasztásuk – a Nap nem küld villanyszámlát
  • nincs szükség elektromos vezetékek lefektetésére a kertben
  • ezért aztán kisebb a balesetveszély, nincs zárlat vagy áramütés veszélye
  • olcsóbb, illetve nincs kiépítési költség
  • a szolár lámpák egy mozdulattal áthelyezhetők
  • változatos formai kialakítás
  • minimális karbantartás igény – csak a lámpabúrát és a napelemeket kell tisztán tartani

Hátrányai igazából csak a dömpingáron kapható, alacsony minőségű termékeknek vannak. Ezek 1-2 éven belül tönkremehetnek és általában nem javíthatók, vagy ha igen, akkor a tönkrement akkumulátor cseréje általában többe kerül, mintha egy hasonló új kerti lámpát vásárolnánk.

Lépcsők környékére, a kapuhoz, a ház bejáratához lehetőleg nagyobb fényerejű lámpákat helyezzünk, hogy megkönnyítsük a tájékozódást. A nagyobb fényerejű, különlegesebb LED lámpák akár 24 LED-et is tartalmazhatnak, míg a gyengébbekben csak 1-2 LED világít. Használhatunk olyan szolár lámpákat is, amelyek nem csak alkonykapcsolóval, hanem mozgásérzékelővel is el vannak látva, így csak akkor kapcsolódnak be, ha épp arra járunk. Ma már olyan típusok is elérhetőek, amelyek folyamatos, normál fénnyel világítanak, és csak akkor kapcsolnak nagyobb fényerőre, ha a mozgásérzékelő bekapcsol.

A napenergiával működő lámpák leginkább esztétikai kialakításukban, formavilágukban, illetve rögzítésük módjában különböznek egymástól. Legtöbbjük a földbe szúrva rögzíthető, oszlopos kialakítású. Léteznek speciális megoldások: földbe süllyeszthető, vízálló – szökőkutakba, tavakba helyezhető lámpák, illetve a nálunk is elérhető házszám megvilágító szolár lámpa.


Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pár ezres beruházással tízezreket spórolhatsz

Itt a január, és máris az energia-áremelésektől hangos a sajtó. Egyes számítások szerint egy átlagos család rezsije 5-7 ezer forinttal emelkedik majd idén, ha csak az energiaárakat nézzük! Adunk néhány tippet, hogyan foghatjuk meg az elszökő energiát néhány ezer forintos beruházással.

Az úgynevezett „okos elosztó” abban van a segítségünkre, hogy a számítógép vagy a TV kikapcsolása után ne menjen „power on”, azaz bekapcsolt állapotban a monitor, a nyomtató vagy a DVD-lejátszó. Azt már rég tudjuk, hogy a készülékek a készenléti állapotban is vesznek fel energiát, most tehát itt az eszköz a kezünkben, hogy elejét vegyük ennek.

A távirányítós dugalj elsősorban azoknak kedvez, akik a TV vagy más nagyfogyasztó csatlakozását a szekrény, komód vagy a polcrendszer mögött vezették el. A távirányító segítségével a készülék kikapcsolása utána a teljes áramtalanításáról is gondoskodhatunk, ezzel éves szinten máris ezresekben mérhető a megtakarítás. Ugyanez kültéri, vízmentes változatban is elérhető, hogy a világítás, a szivattyúk vagy bármely kerti eszköz áramellátásával spóroljunk.

Időkapcsolók, időzárak beiktatásával gondoskodhatunk arról, hogy ne maradjanak feleslegesen égve a ház vagy lépcsőház lámpái, vagy éppen kizárólag a sötét beállta után világítson a kültéri jelzőfény. Néhány ezer forintért napi 16 programhelyes, fagyálló, digitális kezelőfelülettel rendelkező készüléket kapunk, de ezer forint alatt elérhetőek a mechanikus modellek is.

Maradjunk még az elektromosságnál. Ha szeretnénk kontrollálni fogyasztásunkat a nap bármelyik percében, úgy szereljünk be helyi energiafogyasztás-mérőt. A digitális kijelzős, 4-5 ezer forintba kerülő gépezet segítségével megnézhetjük aktuális hálózati teljesítményünket vagy akár forintban mért fogyasztásunkat. Ezzel könnyen megfigyelhetjük, hogy mely eszközök „zabálják” az áramot, ezért cserére vagy javításra szorulnak.


Azoknak, akik gázzal fűtenek, érdemes egy programozható termosztátot beszerelni, mert akár 30%-ot is spórolhatunk a számlán a párezres készülékkel. A hét minden napjára önállóan programozható egység biztosítja, hogy éjszakára ne mulasszuk el 1-2 fokkal csökkenteni a hőmérsékletet, vagy irodánk fűtőtestei hétvégén ne ontsák a meleget.

A takarékos vízcsapok és zuhanyfejek segítenek abban, hogy ne csak víz, de energiafogyasztásunkat is kordában tartsuk. Egy hagyományos csapból 3 perc alatt körülbelül 45 liter víz folyik el, míg takarékos betéttel szerelt csappal vagy zuhanyrózsával akár 50 %-kal is csökkenthető a vízmennyiség, és a kevesebb fogyasztott meleg vízzel jelentős energiát is megtakaríthatunk. Már egy kétfős, fejenként napi 8 percet zuhanyzó háztartás számára is mindössze 9 hónap a megtérülési ideje egy takarékos fejnek. A gyártók kalkulációja szerint évi 32 ezer liter vizet, a gáz, víz és szennyvízdíjjal együtt kb. 35 ezer forintot spórolhatunk, de ezt fokozhatjuk a további csapok lecserélésével. Arról nem is beszélve, hogy kb. 1400 km-es autóútnak megfelelő CO2 kibocsátástól óvjuk meg a környezetet.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Nincs gáz, ha nincs gáz

Többször esett már szó arról, hogy akár kiegészítő fűtésként, akár a teljes lakás fűtésére is számos alternatíva kínálkozik az évről-évre egyre költségesebb gáz és elektromos fűtés helyett. Kétségtelen, hogy mind a gáz-, mind a villanyfűtés korszerű, kényelmes megoldást nyújt a lakás felfűtésére, de most nézzük meg részletesen a dolog anyagi oldalát.

Egy átlagos magyar háztartás a fűtési szezonban kb. 3.500 köbméter földgázt használ fel. Ha összevetjük az elégetésekor kapott hőmennyiséget egyéb tüzelőanyagok felhasználásakor keletkező hővel, majd megnézzük, hogy azok mekkora költségeket jelentenek a fogyasztóknak, akkor az alábbi értékeket kapjuk. A lényeg: barnaszén, tűzifa és pellet felhasználásával jelentősen csökkenthetjük a fűtési költségeinket!

Tüzelőanyagok gazdaságossága*


 
*a számítás alapjául a 2011 őszi árakat vettük

Az alábbi diagram azt mutatja, hány forintba kerül egy köbméter 129 Ft-os gáz helyettesítése 2011-ben

Fűtésköltségek összehasonlítása*


  
*a számítás alapjául a 2011 őszi árakat vettük

Barnaszén
A barnakőszén 60-75 millió évvel ezelőtt sűrű láperdőkből keletkezett, így történt ez hazánkban is a Pannon tenger partján –, de kisebb mennyiségben van 75 millió évnél idősebb krétakori barnaszén is. Kemény barnaszénnek azt a fűtőanyagot nevezzük, amely 40 %-nál kevesebb bányanedvességet tartalmaz. A barnaszenek lehetnek külső megjelenésük alapján: földes, lágy, fénytelen és fényes barnaszenek.

Ha ezt a technológiát választjuk, figyeljünk oda, hogy hosszabb időn keresztül történő tárolása során illóanyagok távoznak belőle, és folyamatos lassú oxidáció is zajlik. Néhány hónap alatt 10 % fűtőérték veszteség is bekövetkezhet. Ezért nem célszerű több évre előre barnaszenet vásárolni. Egy köbméter gáz helyettesítésére kb. 2kg, 19,8 MJ/kg fűtőértékű barnaszén kell. A daraszén ömlesztett formában kb. 1 tonna/m3 fajsúlyú, tehát a tároláshoz tonnánként 1 m3 hely szükséges. Átlagos 100 m2 családi ház éves szükséglete 5-8 tonna, vagyis 8 m3 tároló hely kell hozzá a szezonban.

A későbbiekben tárgyalt tűzifával szemben is alternatívát jelenthet a barnaszénbrikett. Amennyiben kötőanyagoktól mentesen préselik, – a felszabaduló kéndioxid ellenére is – elfogadható károsanyag kibocsátási értékeket produkál az elégetése.

Fapellet
A pellet megújuló biofűtőanyag, a fa belső tiszta részéből kikerülő fűrészpor, forgács az alapanyaga. Rendkívül jól szállítható, nagyon tiszta fűtőanyag, DIN Plus jelzéssel tanúsítva hamutartalma 0,5% alatti, és különösen alacsony a károsanyag kibocsátása. 15 kg-os zsákban, 6mm-es granulátum formájában kerül forgalomba.  A pellet a tárolás során érzékeny a nedvességre, ezért tartsuk száraz helyen.


Tűzifa
A tűzifa szintén megújuló biofűtőanyag. A tűzifa égetése nem automatizálható olyan mértékben, mint a szemcsés pellet vagy szén alapanyagoknál. A keményfa  vagy  puhafa rendszerint kalodákban  kerül áruházi értékesítésre, ezekbe 1 m3, 33 cm  hasábokra hasított tűzifa kerül. A tűzifát száraz helyen kell tárolni, hiszen annál jobb a fűtőértéke minél szárazabb. Figyelembe kell venni, hogy jól szellőző, fedett helyen tároljuk a tűzifát, hogy ezzel elősegítsük a száradását. Fal mellé rakásnál el kell hagyni legalább 5cm-t , hogy így biztosítsuk a levegő szabad áramlását.

A fa nedvességtartalma alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk a tűzifát:

10% nedvesség tartalom: nagyon száraz fa.
15% nedvesség tartalom: levegőn jól szárított fa
20% nedvesség tartalom: száraz fa, szabadban, esőtől védve, tárolva.
50% nedvesség tartalom felett: frissen kivágott fa.

Az egyes típusok fűtőértékét az alábbi táblázat foglalja össze:

A fa újratermelődő nyersanyag, de nemcsak ezért környezettudatosabb választás a barnaszénnel szemben, hanem azért is, mert égésekor csak annyi széndioxid kerül a levegőbe, amennyit a növény fejlődésekor elvont belőle. Az égésből visszamaradó égéstermék más tüzelőanyagokhoz képes nagyon csekély és kb. 0,6-1,0 súlyszázalékot ér el – száraz fa, és megfelelő mennyiségű oxigén esetén!

Szalmabrikett
Megújuló biofűtőanyag, szalmából, napraforgó- és vagy kukoricaszárból préselik, előnye, hogy olcsó és környezetbarát. Könnyen tárolható, 1 m3 szalmabrikett helyigénye feleannyi, mint a hasonló fűtőértékű tűzifáé. Teljes egészében megújuló alapanyagokból készül, ragasztó- és szintetikus anyagok felhasználása nélkül.  Egyenletes lánggal ég, hosszantartó égést biztosít. Felhasználható: cserépkályhában, vegyes tüzelésű kazánban, kályhában, kandallóban. Tulajdonságai: nedvességtartalom: 10-15%, hamuképződés: 6-10%, fűtőérték: 16-18,5 MJ/kg.

Mire figyeljünk?
1. Érdemes a szezon megkezdése előtt bevásárolni, tehát keressük azokat a szakáruházakat, amelyek egész évben kínálják a különféle alternatív tüzelőanyagokat!

2. Keressük a környezetbarát megoldásokat, ezekről mindig igyekezzünk a tanúsítványok és címkék alapján tájékozódni. Az áruházakban kapható a kandallók, kályhák károsanyagban szegény, és környezetbarát tüzelési technológiát tesznek lehetővé, amelyet neves, európai intézetek mérnek, dokumentálnak, és tanúsítanak. A DIN Plus-szal tanúsított kandallók és kályhák károsanyag kibocsátása különösen alacsony, a CE jelzés pedig a készülékek 89/106/EWG irányelv és az érvényes európai szabványok előírásainak való megfelelést tanúsítja.

3. Válasszuk azokat a kályhákat, kandallókat, amelyek vegyes tüzelést tesznek lehetővé, tehát az aprított tűzifa, a barnaszén, a fabrikett több fajtája, a fapellet vagy a szalmabrikett is begyújtható benne!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Spórolj az energiával – 6 alaptipp

Most, a nyár kellős közepén talán keveset foglalkozunk az energiatakarékossággal, pedig éppen ilyenkor tudjuk azokat a beavatkozásokat elvégezni lakásunkon, amelyek az őszi-téli hónapokban megóvnak bennünket a súlyos gáz- és villanyszámláktól. Nem csak a környezetünket óvjuk tehát, ha az energiával spórolunk, de a pénztárcánk is rögtön megérzi az odafigyelést.


1. Keresd a rést!
Rajzoljuk le a lakás alaprajzát, majd jelöljük be a leginkább huzatos helyeket. Fogjunk egy vékony, könnyű papírcsíkot, és tartsuk a nyílászárók elé, illetve, ha egyéb rések is vannak a lakásban, oda is – jó esetben ezzel nem kell számolni és jegyezzük fel, hogy hol észlelünk mozgást. Ha ezzel megvagyunk, akkor gondoskodjunk a rések időleges szigeteléséről, vagy a nyílászárók cseréjéről.

2. Szigetelj!
A magyar építkezéseken az uniós átlag kb. negyedét használják szigetelőanyagokból évente. Az ablakok cseréjével, a falak és a padlástér teljeskörű szigetelésével egyes számítások szerint akár 35-40%-os energia-megtakarítás is elérhető – , ekkor évi 4 millió lakás kifűtésére elegendő gázt spórolnának meg!

3. Cserélj nyílászárót!
Ez nem a legolcsóbb és legegyszerűbb módja a spórolásnak. Az ablakok méretétől, számától, a kívánt technológiától (2-3 rétegű üvegek) és a beszerelő szakemberek áraitól függően több tízezertől néhány százezerig terjedő költségei lehetnek egy teljes vagy részleges, csak a legkritikusabb pontokra kiterjedő cserének. Nagyon széles a különféle thermoüvegek, és az ezekhez tartozó profilok választéka, forduljunk szakeladókhoz a tájékozódás érdekében. Ha nincs pénzünk ablakcserére, akkor jöhet szóba a pótlólagos szigetelés (pl. a keretek mentén betörő huzatot feltartó bemarásos szigetelés, vagy az üvegek utólagos borítása duplo-duplex felülettel. Ezekhez a munkákhoz kizárólag referenciával rendelkező alvállalkozókat válasszunk. Végső megoldás lehet, ha függönyeinket hővédő, thermal anyagokkal váltjuk le. 

 

4. Készíts energialeltárt!
Járjuk végig a lakást, és nézzük meg milyen elektromos-energia fogyasztóink vannak. Azokról sem feledkezzünk meg, amelyeket csak ritkán veszünk használatba! Nézzük végig, hogy melyek használatát lehetne racionalizálni: ne menjen a tv, ha a család a konyhában vacsorázik, a mosógépet kapcsoljuk ki, ha lejárt, csak a gép teljes kihasználása mellett mossunk és mosogassunk, hosszú távollét esetén minden áramtalanítsunk (tehát ne stand-by üzemmódban hagyjunk, inkább húzzuk ki!), kád helyett a zuhanyt válasszuk stb.. Állítsunk fel egyszerű, követhető szabályokat az egész családnak!

5. Cseréld, amit lehet!
Ne csak a nagygépek esetén törekedjünk az A-s címke figyelembe vételére. Kisebb tételeket jelent egy-egy apróbb energiatakarékos eszköz beszerzése: takarékos izzók, víztakarékos zuhanyfej, okoselosztó (amely a főfogyasztó, pl. a számítógép kikapcsolásakor a perifériákat pl. a nyomtatót is lekapcsolja). Elég lehet egy világító főkapcsolós elosztó is, amelyet egy mozdulattal áramtalanítunk elutazáskor, így a tv-vel együtt a DVD vagy a médiabox sem kap áramot a hétvégi kiruccanás idején.


6. Javíts!
Javítsuk vagy javíttassuk meg csöpögő csapjainkat, elsősorban WC-nket. Óriási költséget jelenthet egy családnak a feleslegesen kifizetett vízszámla! Ugyanígy gondoljuk meg, mely elektromos eszközeinket kell javítani, vagy esetleg értelmesebb egy hasonló árú, de takarékosabb modellre cserélni. Ellenőrizzük a hűtő és a fagyasztó hőmérsékletét: felesleges a fagyasztott holmit -1 celsius fok alatt tartani. Ha a hűtő hőmérője, kapcsolója elromlott, inkább javíttassunk, mint túlfizessünk!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek