Bármilyen mókásnak is tűnik, hogy november 19. a vízöblítéses WC világnapja, de az ok meglehetősen komoly. Még ma is 2,6 milliárd ember él a földön, akinek nincs a lakásában vízvezeték, a higiénikus mosdó hiánya pedig évente közel 1,8 millió ember – döntően gyerek – halálához vezet. Aki többet szeretne megtudni a problémáról, keresse fel a WC Világszervezet honlapját. Mi most a toalettek sokszínűségét ünnepeljük, és azt, hogy az emberi képzelőerő a legkisebb helyiséget sem kerülte el!


1. Az aranyos
Adja magát, hogy a legdrágábbal, a korábbi aranyműves dinasztiából származó ékszerész, üzletember Lam Sai-wing színarany toalettjével kezdjük. A teljes fürdőszoba értékéről csak találgatások láttak napvilágot, de a tulajdonos nem kívánja beolvasztani.



2. A precíz
Az alábbi toalett precíz, mint a svájci bicska, 9.000 angol fontért tökéletes helykihasználásával és nyerő designjával tör utat a vásárlók szívébe. Több mint hárommillió forintért egy 8 láb magas oszlopba integrálja a WC-t, a kézmosót, a két zuhanyt és számos tárolóhelyet. (via Daily Mail)


3. A megalomán
Kínában minden nagyobb, ezt tudjuk, de hogy a WC-k is? Chongging város turista negyedének, a Yangrenjie-nek elöljárói gondoltak egyet, és megépítették a világ legnagyobb nyilvános toalettrendszerét, amely 1000 piszoárt és mosdót tartalmaz közel 33.000 négyzetláb alapterületen. (via http://oddculture.com)

4. A letisztult
A Roca designerei megalkották a tökéletesnek tűnő WC-t, amelynek áráról ugyan nincs információnk, de a leírás alapján elhisszük, hogy a felhasználó komfortérzete vezérelte a tervezők ceruzáját. Nemcsak a minimalista design teszi a toalettet a korszerű fürdőszobák odaillő elemévé, de számos high end funkció, mint az öntisztítás, az energiatakarékos öblítés, a hőmérsékletszabályozás, vagy a háttérzene megválasztása is. Kétségkívül élményszerű lehet a használata, de ki-ki döntse el maga, nem elrugaszkodott-e mindezt elvárni egy WC-től, mindenesetre a kontrol panelekkel szerelt design WC-k feljövőben vannak, máris itt a kihívó. (via http://uuldesign.com)


5. Az elektrós
Itthon is kaphatóak – persze döntően megrendelésre – olyan százezer forint körüli készülékek, amelyek szinte minden extra szolgáltatással bírnak, mint az alábbi Dib 1500 névre hallgató elektrobidé. Folyamatos meleg vízellátás, beépített ülőkefűtés és szénszűrő a légfrissítés céljából, gyermek üzemmód, beépített szenzor, több üzemprogrammal működtethető, automata WC-tető lecsapódás-gátlóval, ülőke melletti irányítópanellel – kell ennél több?

6. Mr. Kiss Kiss Bang Bang
Bizarr élmény vár a brightoni R-Bar-ban szórakozókra, hiszen a férfi WC-ben csókos szájú piszoárok várják az urakat. No comment. (via http://designapplause.com)



7. Vissza a természetbe
A szingapúri állatkert WC-je több díjat is besöpört az elmúlt években, igaz ott nagyon komolyan veszik a nyilvános WC kérdést, saját szövetségük is van, amely rendszeresen monitorozza a délkelet-ázsiai városállam toalettjeit. Nos, az állatkerti WC visszavisz bennünket a természetbe, úgy, hogy közben a teljes higiéniát is élvezhetjük. A szaniterek természetes sziklákra és bambuszépítményekre helyezték, egészen az állatok élőhelye közelében az eredeti növényzettel körbevéve.


8. Becsapós áttetszőség
A londoni Tate modern művészeti gyűjtemény köztéri kiállítási tárgyaként került kihelyezésre az a nyilvános WC, amely 2003-ban borzolta a kedélyeket a brit fővárosban. Monica Bonvinci  „Ne hagyj ki egy másodpercet sem” című köztéri alkotása az intimitás és nyilvánosság kérdését gondolta újra. A kihallgató-szobákban használt kétoldalú tükrökhöz hasonlóan megépített szerkezet első ránézésre teljességgel áttetsző üvegkalitkának tűnik, amely azonban csak belülről kifelé enged bennünket szemlélődni (minden bizonnyal ez is szürreális élmény lehet), de befelé valójában nem áttetsző. A különféle tükörfelületekkel mégis az áttetszőség érzetét keltő toalett azonban sokaknak annyira zavarba ejtő, hogy kevesen merték használni.


9. Teljes nyilvánosság
Ennél egy fokkal továbbmentek Lausanne-ban, ahol a nyilvános WC-nek nemcsak a designja sikerült érdekesre, de az extra funkciói is. Az alapesetben nem teljesen áttetsző üveg három esetben válik teljességgel fényáteresztővé a külvilág számára: 1. ha a bent tartózkodó megnyomja a VOIR (Látni) gombot; 2. ha nagyon sokáig nem történik semmi odabent; 3. vagy éppen, ha túl sok minden történik. Ezzel szeretnék megakadályozni, hogy a WC-t bulizásra, grafitizésre használják, valaki túl sokáig tartózkodjon ott, vagy éppen rosszullét esetén gyorsan értesíthető legyen az orvos. (via http://liftlab.com)



10. És a macskák?
Nem éreztük kihagyhatónak ezt az elképesztő amerikai találmányt, amely lépésről lépésre szoktatja rá a háztartásban élő macskákat a macskaalom helyett a vízöblítéses WC használatára. (via http://www.citikitty.com)

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!