Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Biztonságosan a kertben

A kertészkedés egészséges, kellemes tevékenység, hiszen szabad levegőn vagyunk és folyamatosan mozgunk. A kertjét művelő embernek évente számos sikerélményben lehet része. De a kertészkedés sem jár a sérülések lehetősége nélkül. Segítheti a kerti balesetek elkerülését, ha betartjuk az alábbi egyszerű tanácsokat.

Gondoskodjunk védőruházatról!

Vékony kerti védőkesztyű: Allergia esetén gyomláláskor is érdemes használni, de akkor is ha nem szeretjük a csaláncsípést. 

Erős védőkesztyű: fametszéskor, vagy favágáskor, -aprításkor.

Bakancs: fűkasza, vagy elektromos kapa használatakor mindenképpen egy erősebb bakancsot használjunk.  Zárt cipőt használjunk (semmiképpen ne nyitott lábbelit vagy műanyag-papucsot!) a szegélynyíró használatakor is, de a védőszár használata is megfontolandó!

 

 

Védőszemüveg: fűkasza, szegélynyíró használatakor a felpattanó ágak ellen jó védelmet nyújt.

Kerüljük a nedvességet!

Nedves időjárás esetén a talaj és a létra is csúszós lehet, ezért inkább halasszuk el a kerti munkákat!

Óvatosan az elektromos kerti gépekkel!

Sose használjunk elektromos eszközöket - fűnyíró, fúrógép, fűrész - nedves időben; az
áramütések megelőzése érdekében használjunk úgynevezett áramvédő-kapcsolókat, amelyek azonnal megszüntetik az elektromosságot abban az esetben, ha a készüléket árammal ellátó kábel megsérül. A kábel mindig legyen elég hosszú, ne törjük meg, és vigyázzunk, hogy ne kerüljön a gép elé (pl. a fűnyíró nem menjen át rajta).

Kiálló tárgyak

A kerti karók és támasztékok végére tegyünk biztonsági kupakot vagy feltűnő színű jelzést!

Letörött ágak

A törött, repedt és lógó faágakat időben távolítsuk el őket, mielőtt valakire ráesnének!

Tároljunk helyesen!

A szerszámokat szedjük össze a munka után és tegyük zárható helyre. Egyrészt így megóvjuk szerszámaink fa nyelét a nedvesség okozta deformálódástól, és gyermekeinket is biztonságban tudhatjuk. Ugyanez vonatkozik a különféle vegyszerekre (gyom- és rovarirtó szerek stb.).

Ha a földre fektetve tároljuk a kerti szerszámokat, akkor az éles részek mindig nézzenek lefelé, ezzel megelőzhetjük, hogy valaki belelépjen az élekbe, vagy például egy felcsapódó szerszámnyéllel fejbe vágja magát.

Vegyszerek

A műtrágyát, növényvédő szereket a gyári csomagolásán olvasható biztonsági előírások betartásával használjuk! Védőruha, védőszemüveg, kesztyű használata kötelező!

 A létra

A létra sokszor előkerül, legyen szó cseresznyeszedésről, vagy az ereszcsatorna pucolásáról. Soha ne álljuk oldalazva a létrán, hanem mindig éppen szemben azzal, ahol a munkát végezzük, ezzel csökkenthetjük a leesés veszélyét. Korhadt, öreg, nem stabil létrát ne használjunk! A létra lábaira helyezzünk gumitalpakat, hogy ne csúszhasson meg alattunk. A létra tetején soha ne hagyjuk szerszámokat, könnyen megsérülhet az arcunk vagy a szemünk, a visszahulló szerszámok miatt. Ne másszunk olyan magasra, hogy már ne legyen fogódzkodó a kezünknek!

 

Fűnyírás

A fűnyírást végezzük erős lábbeliben, hosszú nadrágban esetleg védőszemüvegben. A fűnyíró tisztításánál - minden esetben mielőtt megfordítanánk - áramtalanítsuk az elektromos fűnyírót, a benzinmotorosnál pedig húzzuk le a gyertyakupakot. Ha hátrafelé húzod a gépet, nézzünk hátra, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A fűnyíró nem elég…

Minden kertész életében eljön az idő, amikor bővíteni szeretné eszköztárát. Ha valaki elsőrangú gyepre vágyik, és szeretné, ha a szélek, szegélyek, ágyások mentén is rendezett, jól nyírt lenne füve, esetleg az árkok, dombok egyéb természeti formák nehezítik a nyírást, akkor mindenképpen kezdje egy kézre álló szegélynyíró beszerzésével.


Szegélyvágó, vagy kasza?
Bár első pillantásra kinézetük hasonló, de jelentős különbség van rendeltetési céljukat, felépítésüket és tartósságukat illetően. Mindenképpen szegélyvágónak nevezzük az alul elhelyezkedő villanymotor tengelyére közvetlenül rögzített vágórendszerű gépeket. Szintén szegélyvágó (akár benzines, akár elektromos) az a szerkezet is, melyen a meghajtó motor a szár tetején található, és egy flexibilis tengely viszi a forgó mozgást a gép aljára. Ezek az alul hajlított szárról ismerhetők fel. A fűkaszák masszívabb kivitelűek, minden esetben felül van a motor, a száruk egyenes, melynek a végén egy fogaskerekes áttétel un. szöghajtómű helyezkedik el. Fontos, hogy mint a neve is mutatja, a szegélyvágók (a benzines is!) a fűnyíró által elhagyott kis széleket hivatottak karban tartani.


Ne álljunk neki szegélyvágóval a hétvégi telken a térdig érő gazt levágni! Erre csak a kaszák alkalmasak. A profibb gépek annyira erősek, hogy akár fűrésztárcsával vékonyabb szárú bozót irtására is használhatók.

Amit mindenképpen fontoljunk meg
Mint minden szerszám esetében, ebben a kategóriában is óriási a szórás: néhány ezertől a százezer forint feletti kategóriáig terjed a skála. Gondoljuk meg: milyen gyakran, milyen célból, milyen nehézségi viszonyok között, mekkora területen kell használnunk majd az eszközt. Elektromos szegélynyíró gépeket akár 4-5 ezer forinttól már találunk, de a benzines fűkaszák kb. 30 ezer forint környékéről indulnak. Mint minden esetben, itt is működik az alapszabály, hogy érdemes eggyel a legolcsóbb kategória felett kezdeni a keresést, ha tartós gépre vágyunk.


Kinek lesz?
El kell döntenünk, hogy ki használja a gépet a leginkább, hiszen nem mindegy, hogy a kisebb teljesítményű (350-400W-os), de könnyebb elektromos, vagy az erősebb (1,1 LE-től), de nehezebb-nagyobb benzines modelleket választjuk-e. Az elektromos gépek 2-4kg-osak, míg a benzinesek a 6-8 kg-ot is elérik, ezekhez már vállheveder használata szükséges. Az elektromos modellek között itt is találunk nagyobb szabadságot nyújtó akkus gépeket, illetve vezetékeseket, ilyenkor azonban gondoskodjunk a megfelelő, biztonságos hosszabbítókról, kábeldobokról is. Ugyanígy: az elektromos készülékek esetében ne nagyon számítsunk 25cm-nél szélesebb munkafelületre, míg a benzinesek esetében nem ritka, hogy damillal 40, késsel 25cm-t is képesek levágni. Ha tehát nemcsak a gyep és a beton találkozását szeretnénk időnként csinosítani, hanem árkunkat is muszáj ezzel nyírnunk, érdemes a nagyobb teljesítményt előnyben részesítenünk.

Extrákból nincs hiány
Ezt követően is van azonban mit meggondolni! Már 10 ezer forint környékén is kaphatunk olyan extrákat, mint a teleszkópos, állítható hosszúságú nyél, a változtatható dőlésszögű vagy oldalirányban 180 fokban forgatható markolat, plusz védőborítások, duplaszálas damilfej, de a damil helyett késekkel dolgozó vágófej döntően a benzines modellek sajátja.

Lényeges a védelem
Ha már beruházunk egy fűkaszába, akkor semmiképpen ne feledkezzünk meg a szükséges védőfelszerelés beszerzéséről sem. A felpattanó kövek ellen legalább egy védőszemüveget érdemes beszerezni, de jól jöhet egy nem párásodó, de az egész arcot védő hálós maszk is, amely szintén néhány ezer forintos tétel. Különösen erősebb gépeknél akár egy felcsapott toboz is okozhat fájdalmas ütést a lábunkon. Érdemes zárt cipőben és bőr lábszárvédővel dolgozni.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Az én kertem, az én szerszámaim!

Kezdő kertészek sokszor egyetlen szerszámmal állnak neki a kert művelésének.  Majd feltűnik, hogy a szomszéd hogyan, mivel csinálja, aztán kölcsönkéri, kipróbálja. Eljön az idő, amikor lassan mindent beszerez és elsajátítja kertészkedés csínját-bínját. Ismerős helyzet ugye?

Ha kertünk van, mindenképpen szükségünk van egy kisebb-nagyobb szerszámparkra. Segítünk összeszedni melyek az alapszerszámok. Fontos: vásárláskor érdemes inkább a minőségre figyelni! Mielőtt nekivágunk a szerszámok beszerzésének, gondoljuk, végig mit szeretnénk a kertbe ültetni, ápolni, mert ettől függ, hogy milyen kerti munkákra és szerszámra lesz szükség.
Ha lépcsőzetesen vesszük meg a szerszámokat, nem pedig egyszerre, akkor kisebb anyagi kiadás jelent a beszerzésük, és lehetőségünk van a legjobb vétel (ár/minőség arány) kifogására is. Segítség, hogy általában nincs mindenre egyszerre szükségünk.


Első lépcső: szerezzük be az alapvető eszközöket:
1. ásó – a föld felásására, lazítására
2. gereblye – az ágyások elegyengetésére (figyelem: egyszerű, egyenes, fémből készült fejű gereblyét érdemes beszerezni kezdésnek)
3. kapa – gyomirtáshoz, ültetéshez (figyelem: rengeteg féle kapavégződés ismert, a különféle, gyomláláshoz, ágyás kijelöléshez használt fejektől az egészen a gömbölyű fejű, főként szőlő műveléshez használt kapáig). Az első kapánk mindenképen kis, hegyes kapa legyen!)


4. talicska – a kerti szemét szállítására (ha nem szeretnék nagy fémtalicskát, akkor válassza a többször használható lombgyűjtő zsákot vagy a könnyű műanyag lombkosarat)


5. ágvágó – metszéshez, irtáshoz. Mindenképp a használatnak gyakoriságának megfelelő minőségű terméket válassza, akár teleszkópos formában is.
6. metszőolló – metszéshez

Ez utóbbi két termék esetében szinte végtelen a lehetőségek tárháza, ezért mindenképpen forduljunk a szakáruházi eladókhoz a számunkra legjobb típus kiválasztásáért. Figyeljünk arra, hogy jobb vagy balkezesnek lesz-e az ollónk, milyen a kések bevonata (törekedjünk a teflonos bevonatra), illetve mekkora a tenyerünk, hiszen a vágás csak a megfelelő méretű ollóval lehet könnyű és kényelmes.

Második lépcső: Amikor már kinőtt az elvetett gyep:
7. fűnyíró
8. szegélynyíró
A fűnyírók kiválasztásáról már írtunk, a szegélynyírókkal hamarosan részletesebben is megismerkedünk.


Harmadik lépcső: Ekkor már látjuk, hogy még milyen munkát szeretnénk megkönnyíteni, illetve az aktuális ősszel használatos szerszámok beszerzése is megtörténik:
9. lombseprű – az őszi lomb összehúzására, seprésére nélkülözhetetlen. Egyenletes területnél használhatunk szélesebb műanyag seprűt, az egyeletlen területeknél javasolt a fém lombseprű használata.
10. gyom kiszedők – egyszerűbb a gyomok gyökerét kihúzni
11. komposztáló – érdemes a kerti hulladékot komposztálni, ingyenes, kiváló minőségű tápanyagot állíthatunk elő. (erről lásd korábbi cikkünket ITT)
12. vasvilla – nagyobb mennyiségű, gally, kerti szemét megmozgatásához szükséges, komposztálóhoz elengedhetetlen, az őszi munkák fontos kelléke
13. ültető lapát – leegyszerűsíti az ültetést


14. teleszkópos nyelű ágvágó – magasabb fák elérésére
15. különböző méretű fűrészek – metszéshez, nagyobb ágakhoz
16. fejsze – faaprításhoz, tüzelő vágásához.

Ezek tehát az alapeszközök, amelyeknek szinte minden kertben hasznát vesszük, de a választék tetszés szerint bővíthető. Forduljunk szakemberekhez, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mely munkákhoz mire van szükség. A ritkán használt, nagyobb, motoros kerti gépek pedig rendre kölcsönözhetőek a szakáruházakban.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Az a szép, zöld gyep

Jó érzés, ha a szomszédok elismerését vagy éppen irigykedését előidéző gyepszőnyeg van a kertünkben. Természetesen a gyep sem magától lesz tökéletes, gondozást, törődést igényel. Pár el nem hanyagolható lépés:


1. A talaj tápanyag pótlása fontos lépés a szép zöld gyep elérésére. Ültetés előtt célszerű alaposan fellazítani a talajt. A vetést követően alkalmazhatunk úgynevezett Start gyeptrágyát akár esős időben is, ami megfelelő lendületet ad a mag csírázásához. Néhány nyírás után válasszunk hosszúhatású gyeptrágyát (hatásidőtartam megtalálható a csomagoláson), ami a növekedéshez szükséges összes tápanyagot tartalmazza. Ezáltal lesz a füvünk egészséges, szép színű és dús. Fontos, hogy a tápanyag-utánpótlás kis átfedésben történjen, így folyamatos a tápellátás és nem adagolhatjuk túl. Július közepétől alkalmazható már az őszi, kondicionáló trágya. Ezzel készítjük fel a pázsitot a téli időszakra.  Minden esetben figyeljünk a csomagoláson feltüntetett adagolási mennyiségre.


2. A legfontosabb szépítő tápanyagok: a nitrogén a növekedést, a foszfor a virág- és termésképződést serkenti, a kálium növeli a növény ellenálló képességét, elősegíti a levélzet zöldülését, a kalcium pedig erősíti a sejtfalakat.


3. Ültetés. A fűmag kiválasztásánál a legfontosabb, hogy milyen területre szánjuk a füvet: 3 kategóriát különböztetünk meg: napos, félárnyékos vagy árnyékos. A következő fontos szempont, hogy mire használjuk a füvet: díszfüvet szeretnénk vagy használni fogjuk pihenésre, játékra. Ez utóbbinál taposást tűrő fajtát válasszunk. A fűmag csomagolásán minden információ megtalálható, de kérdés esetén érdemes szakemberektől tanácsot kérni. Általában az ár a minőséget is tükrözi.


4. Az ültetést követően napi kétszer-háromszor kell locsolni úgy, hogy közben a földet ne áztassuk el, csak a nedvességtartalmat pótoljuk! A locsolásra legalkalmasabb időpontok a kora reggeli vagy az esti órák. Tűző napon semmilyen esetben sem szabad locsolni, mert a vízcseppek megégetik a növény szálait.


5. A füvet tavasszal, az első vágásig hagyjuk hosszabbra megnőni, majd a nyírásnál legyen 3-5 cm-re vágva. Fontos, hogy mindig ugyanarra a méretre vágjuk vissza, mert a méretingadozás sokkolhatja a növényt.


6. A fű időnkénti levegőztetése legalább annyira elengedhetetlen, mint a tápanyagok és az öntözés! A fűszálak tövében óhatatlanul lerakódnak a vágáskor képződött fűszálak filcszerű réteget alkotva. A napfényt, a levegőt és később a csapadékot is elnyeli és ez vagy a fűszálak gombásodásához vezet vagy annyira elmohásodik a terület, hogy a fűszálak elpusztulnak.    Ezt a réteget gereblyével, kézi- vagy gépi fűszellőztetővel kell eltávolítani.

Ha ennyit megteszünk a gyepünkért, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megáll a szomszéd a kapunk előtt.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Milyen fűnyíró illik hozzám

A fűnyírás a kerttulajdonosok által hol átkozott (hiszen nehéz), hol kedvelt (hiszen nagyon látványos produktummal járó) tevékenység. Egy biztos: tavasztól őszig elkerülhetetlen kerti munka. Ha valaki új fűnyírót szeretne, érdemes megfontolnia néhány szempontot a vásárlás előtt.

A döntés meghatározói tényezői
Döntésünket mindenképpen elsősorban a gyepfelület nagysága alapján hozzuk meg. A kisebb elektromos fűnyíróktól az egész komoly traktorokig minden kapható. Szintén fontos szempont lehet a fűnyíró energiaforrása. Mindegyiknek van előnye is, hátránya is. Az elektromos fűnyírók csendesebbek, karbantartási igényük minimális, viszont kábelt húzunk magunk után (fokozott figyelemmel legyünk a fordulóknál, nehogy áttoljuk rajta a gépet!!) azaz konnektor kell, hogy legyen a közelben. A kábel hossza meghatározza a bejárható felületet, hosszabbító vásárlásakor a gép teljesítményének a kábel hosszának, és a vezeték keresztmetszetének illeszkedniük kell egymáshoz. Kérjük szakember segítségét! A benzines hajtású gépek kezelése macerásabb, cserébe szabadon használhatjuk bárhol, nem vagyunk helyhez (elektromos hálózathoz) kötve. Zajosabb, szükség van benzineskannára, olajra, rendszeres olajcserére, az önindítós modellek / traktorok akkumulátorral is rendelkeznek, ez is igényel karbantartást. Figyelem, a benzin nem örökéletű, kb. fél év alatt elveszíti tulajdonságai egy részét, érdemes mindig friss benzint tankolnunk. Kaphatók üzemanyag frissítő adalékok is, mellyel „újraéleszthető”. A legolcsóbb 30-34 cm-es 900-1000 W-os elektromos fűnyírók kb. 100 m2 felületig ajánlottak, de a nagyobb, 1500-1600 W körüli gépekkel bátran ápolható akár 800 m2-es gyep is. A benzinesek használatát általában 400 – 3000 m2 között ajánlják. A felülős fűnyíró kényelmes játék ugyan, de csak kb. 800 m2-ig vásároljunk. A traktorokat teljesítménytől függően 5000 és 8000 m2-ig ajánlják.

Mennyi időnk van?
Nem elhanyagolható a fűnyíró vágószélessége: a 30-56cm közötti skálából olyat válasszunk, amely a kertünk méretéhez passzol. Túl keskeny hasznos felületű gépünk hamarabb elhasználódik, és természetesen gyorsabban halad a munka egy erősebb, szélesebbet vágó géppel.



Megy ez magától is…
Önjáró fűnyírónk motorja nemcsak a forgókést, de ha bekapcsoljuk, a kerekeket is hajtja. Ha kertünk nagy, illetve a terepviszonyok mostohák, úgy érdemes ilyen konstrukcióba beruháznunk. Az ugyanolyan alapmodell és önjárós változata között kb. 10-20000 Ft a különbség. Léteznek olyan gépek, melyeknél a hajtás sebessége változtatható, sőt van már elektromos fűnyíróban is önjáró!



Se vezeték, se benzinszag
Bizonyos esetekben ideális megoldás lehet az akkumulátoros gép választása. Egy töltéssel akár 3-400 m2 is levágható. Egyesíti a vezeték nélküli szabad mozgást a benzinesek hátrányai nélkül.

Varázsszőnyeg - haladóknak
Ha tudunk kellő időt, energiát rászánni a rendszeres ápolásra, és nagyon igényesek vagyunk az eredményt illetően, akkor válasszunk hengerkéses fűnyírót. Gyönyörű, puha, szőnyegszerű, golfpálya minőségű pázsitot kaphatunk cserébe. Ezek általában mechanikus szerkezetek, a kisebb felületekhez megfelelően, de létezik elektromos, vagy akkus változat is. Sőt ha saját futballpályánk van, akkor benzines, nagy teljesítményű gépet is választhatunk.

Robotok a kertben
Ha nincs kedvünk, vagy elég időnk, de mégis szeretnénk ápolt pázsitot, és elég vastag a pénztárcánk, akkor választhatunk már fűnyíró robotot is. Többféle létezik, már az egyszerűbbek között is van olyan, „aki” felismeri a gyepet. Ha lemegy a fűről pl. a kerti útra, akkor abbahagyja a vágást, és visszafordul.



Traktorosok előnyben
Jócskán a zsebébe kell nyúlnia annak, aki saját traktorára szeretne felpattanni, és azzal nyírni a terepet. Kétségtelen ugyanakkor, hogy bizonyos kertméret felett racionális döntés az önjáró traktor, ráadásul adapterekkel (utánfutó, szóró kocsi, télen hótolólap) egész évben hasznos lehet. Óriási a választék a piacon a különféle fűgyűjtős vagy oldalkidobós modellekből, ma az ún. frontkaszás gépeket egyre inkább felváltják azok, amelyeken a fűkasza a gép alján foglal helyet.

Addig nyújtózkodj …
Takarónk hosszát nyilván pénztárcánk határozza meg. Kisméretű elektromotoros fűnyírókat már ismert, megbízható márkáktól is megkaphatunk a 18-30.000 Ft-os sávban, de kevéssé bejáratott gyártóktól 9-10.000 Ft-ért elvihetőek a 900W-os modellek. A benzines fűnyírók kb. 35.000 Ft környékéről indulnak, de önjárós modellekre szánjunk 80-120.000 Ft-ot is bátran. Akkus gépet már 60 ezertől kínálnak, az egyszerűbb hengerkésesek kb. 15 ezertől elérhetők. Bőven 300 ezer Ft felett kezdődik a fűnyírórobot, cserébe ez az egész családnak kiváló szórakozás lehet. Ha mindenképpen traktorra van szükségünk a kert karbantartásához, akkor szánjunk minimum kb. 3-400 ezer forintot a beruházásra. Az ismert márkák gépeinél bízhatunk a háttérben, de különösen a legolcsóbb kategória környékén tájékozódjunk minden esetben a garanciális feltételekről, szervizháttérről.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek