Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Van sütnivalód? Kezdj grillezni!

Kimondhatjuk, hogy grillsütés nélkül nincs kerti parti! Itt a jó idő, indul a nyár, érdemes beszerezi egy grillsütőt az éhes vendégek érdekében! A legegyszerűbbtől a bonyolult és modern megoldásokig ma már széles választékkal találkozhatunk, és igényünknek megfelelően válogathatunk a faszénnel, gázzal működő, esetleg az elektromos grillsütők közül is.

Vannak, akik a grilles, mások a bográcsos, megint mások a nyárson sütésre esküsznek. Akármelyikhez is támad kedvünk/lehetőségünk az biztos, hogy a hely varázsa, a füst által hozzáadott plusz aromák miatt a szabadban készült ételek mindig más íz élményt nyújtanak számunkra, mint a konyhai körülmények között készültek.

15-20 évvel ezelőttig a kerti sütőeszközt a bogrács és a szalonnasütő jelentette számunkra, ma azonban ezeket a szabadlánggal működő alkalmatosságokat felváltották a parázzsal működő grillek. A két lehetőség azonban nem zárja ki egymást, ha elég nagy a grillezésre alkalmas helyünk, akkor készíthetünk többfunkciós sütőhelyet is, mely a mostanság divatos grillezés mellett egy kis tábortűzi nosztalgiázásra is lehetőséget ad.

Hol süssünk?

Kerti konyhánkat célszerű egy nyugodt, hangulatos részen kialakítanunk, ahol nincs a közvetlen közelben növény, mely esetleg belelóghat a tűzbe és kigyulladhat. Ajánlatos a konyha közelében kijelölni a helyet, mert sütés közben szükségünk lehet az ott tárolt dolgokra is(evőeszközök, tányérok). Célszerű, ha egy vízcsap is van a közelben.

Mivel tüzeljünk?

A szabadtűzön készült ételek készítésének fő fűtőanyaga a száraz fa, amely lehetőség szerint keményfából legyen.

A faszenes grillen sült ételekhez faszenet vagy faszénbrikettet használjunk.  A begyújtás megkönnyítése érdekében bátran hívjuk segítségül a faszéngyújtó folyadékot, gélt, melyek nagyszerűen alkalmasak a folyamat meggyorsítására. Arra azonban ügyeljünk, hogy a faszén csak akkor áll készen a sütésre, ha ezektől az anyagoktól már nem lángol, felületén fehér hamu képződött, ami fújás esetén izzik. Figyeljünk, hogy elegendő mennyiségű tüzelőanyagot használjunk, hogy parazsunk a sütés végéig kitartson, és megfelelő hőmérsékletet biztosítson számunkra!

Választásunknál többféle dolgot is érdemes figyelembe vennünk: fontos, hogy az általunk választott szerkezet stabil legyen, ezzel fontos lépést teszünk a balesetek elkerülése érdekében. Másik lényeges tulajdonság a grillrács mérete. Az alapján érdemes választanunk, hogy mekkora vendégsereget szoktunk meghívni. Ha kicsit választunk és sok a vendég, a grillezés nagyon elhúzódhat.

Min süssünk?

- Szabadtűz

Szabadtűzön készíthetünk bográcsos ételeket, de a szalonnasütéshez és a rablóhúshoz is ehhez van szükségünk. Az alufóliába tekert sülteket is készíthetjük ilyen módon, így jól átsülnek, de nem égnek meg.

Bográcsban bármilyen konyhában, lábosban is elkészíthető ételt megfőzhetünk.

Tisztítása: kenjük be a kormos bogrács alját zsírral, majd alaposan dörzsöljük át. A zsiradék feloldja a szennyeződést és fényessé teszi edényünket. Végül meleg, mosogatószeres vízzel öblítsük el a bográcsot.

Zománcozott, rozsdamentes és vas kivitelben, többféle méretben vásárolható meg.

Főzésre ugyan alkalmatlan, de a kerti partik látványos kiegészítője lehet a tálalóbogrács, amelyben mécses, vagy égőpaszta segítségével sokáig melegen tudjuk tartani az ételt.

- Gömbgrill

Ezen fajta grillsütő indirekt sütést, fedele egyenletes és gyors grillezést tesz lehetővé, a fedélen és az üstön lévő szellőzőnyílások és légáramlás-szabályozó pedig a levegő optimális keringését biztosítja.  A kerekeken guruló grill kocsik előnye, hogy sütés közben is helyet változtathatunk vele, így egy hirtelen jött eső esetén sem maradunk le a szabadban megkezdett vacsoráról.

- Gázgrill

A második legnépszerűbb kerti grill a gáztüzelésű. Ez gyorsabb végeredményt produkál, mint faszenes társai. Ezt a fajta grillt közvetlenül rá lehet csatlakoztatni a központi gázvezetékre, de palackos gázzal is használható. További előnye a sokoldalúság, mely lehetővé teszi, hogy a grill különböző részein külön-külön állítsuk be a kívánt hőmérsékletet.

- Kőgrill

Egy jól megtervezett, minden igényt kielégítő kert elengedhetetlen része egy időtálló, mutatós, klasszikus formájú, mégis modern kőgrill, melyen már a fahasábok tartójaként szolgáló alsó polcok is helyet kaptak. Tökéletes választás, ha a kerti partin az ízekkel együtt a pattogó tűz látványát is maradandóvá szeretnénk tenni vendégeink és magunk számára.

- Lengőgrill

Ezek a grillfajták igazi kemping hangulatot varázsolnak kertünkbe. Hőálló zománcozott tűztérrel rendelkeznek, melynek következtében minimális ápolást igényelnek és nagymértékben korrózióállóak. Biztonsági peremmel is ellátott nagyméretű grillező rostéllyal készültek, mely megakadályozza az étel legurulását. A háromlábú állvánnyal rendelkező típus hőálló acélbevonattal készült. A rostélyt szabadon állíthatjuk az optimális sütési hőmérséklet beállításához.

- Kemping gázfőző

Ha egy nosztalgikus sátorozásra vagy kempingezésre adjuk a fejünket és nem akarunk vesződni a tűzgyújtással, hasznos segítőtársunk lehet egy kemping gázfőző.

Akármelyik megoldást is választjuk, ha azt szeretnénk, hogy az összes konyhai eszköz helyben rendelkezésünkre álljon, szerezzünk be egy grillkoffert, melyben az összes sütéshez szükséges csipesz, villa, lapát, sőt még egy dugóhúzó is megtalálható.

A buli végeztével ne feledkezzünk meg a grilleszközök tisztításáról sem, hogy legközelebb tisztán vehessük elő őket, felkészülve egy újabb fantasztikus gasztronómiai élményre!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Teraszfűtés – hidegben is grillezünk!

Ma még hihetetlennek tűnik, amikor dideregve kinézünk az ablakon, de hamarosan itt lesz az ideje a kerti grillpartiknak. Eljön az idő, hogy elkezdjük a sütögetést, de amint lemegy a nap, elviselhetetlenné kezd válni a hideg. Ilyenkor jól jön, ha kicsit be tudunk fűteni valamivel: ehhez kiváló lehetőséget kínálnak a különböző kültéri hősugárzók. Segítségükkel könnyűszerrel meghosszabbítható a grillszezon, hűvös estéken nem kell bevonulnunk a meleg lakásba, hanem odakint folytathatjuk a hangulatos kerti partit.

De mi a legjobb megoldás? Be kellene fűteni, de mivel?

Teraszhősugárzó

Jó néhány évvel ezelőtt tűntek fel az első teraszhősugárzók, más néven hőkandeláberek, először a drágább vendéglátóipari egységek teraszain. A készülékek (ugyanúgy, mint a legtöbb kültéri fűtőtest esetében) működési elve az ember hőérzetén alapul. A nem lehatárolható hatalmas külső tér miatt irreális cél lenne a levegő teljes felfűtése, ezért az a fontos, hogy a készülék hatáskörében tartózkodó emberek úgy érezzék, testük hőt vehet fel a hőleadás helyett, így pozitív legyen a hőérzet. A felülről érkező hőt ráadásul melegebbnek érezzük, így sokkal hatékonyabban fokozza hőérzetünket, mint bármilyen másik irányból származó hősugárzás.

A legtöbb teraszhősugárzó hagyományos, 11 kg-os pb gázpalackról üzemeltethető, és körülbelül 20- 25 négyzetméternyi terület felfűtésére alkalmas, úgy, hogy hatósugarában 8-10 °C-kal érezzük melegebbnek a levegőt a külső hőmérsékletnél.

Fontos tudni, hogy ezek a szerkezetek a legtöbb esetben olyan biztonsági szeleppel vannak ellátva, amely megakadályozza, hogy felboruláskor komolyabb baleset következzen be. A szelep sok esetben már a hősugárzó 30°-os billenésekor elzárja a gáz útját, vagy legalább hangjelzéssel figyelmeztet. A biztonságos üzemeltetés miatt mindig figyeljünk arra, hogy a hősugárzó felett 1,5 méteren belül, illetve az égőfej közvetlen közelében sehol ne legyen éghető anyag.

Minél nagyobb a hőkandeláber tetején lévő hőterelő tányér (általában 80 cm), annál nagyobb a befűtött terület nagysága. Fogyasztásuk 500-1000 g pb gáz körül alakul óránként. Itt is léteznek jóval takarékosabb típusok, például a SUNFORCE Radiant Power égőfejjel felszerelt termékek, amelyek gázfogyasztása mindössze 350 g / óra, ami azt jelenti, hogy egy hagyományos gázpalackkal akár több mint 30 órán keresztül fűthetünk.

Már hazánkban is kaphatók olyan típusok, amelyeknél a hőterelő tányér billenthető, így a hősugárzás iránya változtatható, ami tovább növeli a fűtés hatékonyságát, illetve 1 m-ről 2 m-re növeli a hatótávolságát a billentés irányába.

A fentieket összefoglalva megállapítható, hogy ma már sokféle modern, csendes és takarékos teraszhősugárzó közül válogathatunk. Úgy tűnik, a számunkra megfelelő választás leginkább a terasz méretének, a teraszfűtésre szánt összegnek, illetve a kedvező üzemeltetési költség fontosságának függvénye. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit nagyobb összeget rászánni, akkor a billenthető fejű Radiant Power égőfejes teraszhősugárzóval hosszú távra, és nem elhanyagolható módon alacsony fenntartási költségek mellett meg tudjuk oldani a kellemesen meleg nyári estéket.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

9 tipp a biztonságos grillezéshez

Itt a jó idő, nyomás grillezni! Legutóbb körbejártuk a kerti grillek különféle típusait. Most nézzük, mit kell tennünk annak érdekében, hogy a kertparti valóban csak finom ételekről és a mulatságról szóljon.


1. Sose grillezzünk fedett helyen! Hiába vannak egy sörsátornak vagy terasznak nyitott falai, ha a füst nem tud felfelé is akadálytalanul távozni, annak komoly veszélyei lehetnek.

2. Ne süssünk éghető anyag közelében! Gondoljunk a száraz levelekre vagy akár a ház falán futó növényekre is.

3. Az ételeket a tűztől biztos távolságban készítsük elő. A húsok zsírja vagy a hozzájuk adott olaj könnyen lángra kaphat, nem is beszélve a szalvétákról és műanyag-edényekről. Figyelem, az üvegedények sem mind hőállóak! Ha elpattannak a szilánkok komoly sérülést okozhatnak.

4. A grillezéshez kimondottan ilyen célra szánt eszközöket használjunk. A normál konyhai eszközök nyele gyakran nem elég hosszú, így könnyen megégethetjük magunkat.

5. Ne süssünk bő ruhában és lehetőleg rövid ujjú felsőt viseljünk. Ugyanakkor forró parázs és izzó rács közelében tűzálló kötény és a könyékig érő kesztyű sem túlzás.


6. A gyerekeket ne engedjünk a tűzzel vagy annak közelében játszani. A grill mindig megfelelően legyen kitámasztva, nehogy felborítsuk.

7. Egyszerre mindig csak egyvalaki foglalkozzon az étellel! Több szakács meglökheti vagy a forró szerszámokkal megégetheti egymást.

8. Használat után alaposan tisztítsuk meg a rácsokat és szerszámokat a rájuk égett zsiradéktól és szennyeződésektől. Ezek legközelebb gondot okozhatnak, ráadásul konyhai eszközeink hosszú élettartammal hálálják meg a törődést.


9. Végül talán a legfontosabb. Ha fentiek ellenére valami mégis balul sülne el, legyen kéznél megfelelő oltóeszköz. Erre alkalmas lehet egy kerti slag vagy egy vödör víz is. Érdemes azonban fontolóra venni házi tűzoltó készülék beszerzését is.

0 Tovább

Itt a grillszezon – milyet vegyünk otthonra?

Beindult a kerti parti szezon, és ennek bizony lényeges kelléke a grillsütő. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú készüléket választunk! Mérjük fel valós igényeinket, és ahhoz mérten válasszunk a különféle hordozható vagy beépítésre is alkalmas készülékek, vagy a különféle tüzelési módok között. Arról nem is beszélve, hogy pénztárcánk is meghatározza, hogy a néhány tízezres vagy a százezres kategóriából választunk kedvtelésünkhöz alkalmas sütőt. Nézzük végig a különféle alaptípusokat, illetve, hogy kinek ajánljuk azokat.


Faszenes Grill
Valószínűleg a legelterjedtebb grilltípus, amelyet nemcsak árának köszönhet (már 10 ezer forint alatt is a miénk lehet a zománcozott lemezből készült gömbgrill, de ebből is találunk masszívabb, akár öntöttvas kivitelben, vagy kerámiabéléssel szerelt, több tízezres modelleket).

Kinek ajánljuk
- aki ragaszkodik a grillezett ételek ízvilágához, hiszen sokak szerint a faszenes az igazi grillkonyha
- akinek kevés helye van a grillezésre, illetve a készülék téli tárolására
- aki szereti változtatni a grillezés helyét (pl. kertjében az árnyékos helyeket keresi
- aki ragaszkodik a nagy sütőfelülethez

Kinek nem ajánljuk
- a türelmetleneknek: a fa brikett megfelelő hőmérsékletre izzása legalább 30 perc
- bizonytalanoknak: akik pontosan szeretnék tudni a sütő hőfokát, nem akarnak kísérletezni



Gáz grill
Egyre terjednek a gáztüzelésű grillek, amelyek a faszeneseknél ugyan többe kerülhetnek, de egy jó vételt kifogva néhány tízezresért profi, többlángos, biztonságos készüléket kaphatunk. Ha fix helyet találunk a készüléknek, válasszunk olyan modellt, amelyet a pb-gázpalack helyett a vezetékes gázhálózatra köthetünk. Ha palackos készüléket választunk, akkor olyat keressünk, amelynél a palack tárolása kényelmesen megoldott. A beépített funkciók és a felhasznált anyagok minősége terén itt már hatalmas a szórás a kisebb kontaktgrillektől a lávaköves „monstrumokig”.

Kinek ajánljuk
- kényelmeseknek: a 3-4 lángos gázgrillek sütőfelületeinek hőmérsékletét akár egyenként is szabályozhatjuk, pontosan beállíthatjuk a hőfokot stb.
- akinek van elég helye: ezek a modellek nagyobbak, ellenben számos tároló- és tálalófelülettel, előkészítőpulttal gazdagabbak
- precízeknek: ezeknek a grilleknek az összeállítása bonyolultabb feladat, súlyuk is jelentősebb, ezért érdemes a nyár elején kijelölni a sütőalkalmatosság helyét, ha nem akarunk órákat tölteni az előkészületekkel

Kinek nem ajánljuk
- akik ragaszkodik a faszenes grill hangulatához és ízvilágához, a húslevekben gazdag grillszeletek elkészítéséhez
- aki nem szereti a bonyolultabbak alkatrészeket tisztogatni, karbantartani
- aki nem akarja, hogy pont a legnagyobb buli közepén fogyjon ki a palack



Elektromos grill
Elterjedtek az elektromos készülékek, amelyek ugyan nem adják vissza a tüzes grillezés hangulatát, de kétségkívül ebben az esetben a leginkább költségkímélő a kezdeti befektetés. Ne essünk azonban abba a hibába, hogy olcsó, de silány minőségű készüléket választva akár évente cserére kényszerülünk.

Kinek ajánljuk
- pedánsoknak: a többi típussal ellentétben ez szemetel, füstöl a legkevésbé, nem esik a parázsra, zsírba a hús, és a széleken is kiválóan süt
- sietőseknek: csak bedugjuk a konnektorba, és perceken belül grillezhetünk, illetve a hőfokot is pontosan beállíthatjuk
- akiknek nincs kertjük: a tűzvédelmi előírások betartása mellett ezek a készülékek alkalmasak arra, hogy akár a teraszunkon (végső esetben a lakásban) is grillezzünk
- helyhiányosaknak: garantáltan ezek a készülékek foglalják el a legkisebb helyet

Kinek nem ajánljuk
- takarékosaknak: abban széles a szakmai konszenzus, hogy míg a gázgrilleket a legtakarékosabbaknak tartják, addig az elektromosak a legtöbb energiát fogyasztják
- ezzel sem érhetjük el a szenes grillek íz- és hangulatvilágát!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek