Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Őszi teendők a kertben és a ház körül

Az ősz beköszönte nem jelenti a kerti munkák végét, mivel most jött el az ideje annak, hogy előkészítsük kertünket a téli időszakra.

Lássuk, milyen munkákat kell elvégeznünk még a fagyok megérkezése előtt:

Metsszük meg a fákat! Gyümölcsfáinkat nemcsak tavasszal, ősszel is meg kell metszeni. Ilyenkor szabaduljunk meg a beteg vagy csupasz ágaktól, a túl sűrű lombkoronát is megritkíthatjuk, a vízhajtásokat eltávolíthatjuk. Ha beteg levelet találunk, akkor ne csak a levelet, hanem az ágat is távolítsuk el, a metszés helyét pedig kenjük be fagéllel!

Ne hagyjuk ki a metszésből a sárgulásnak indult cserjéinket sem, viszont most ne bolygassuk a tavasszal virágzó bokrainkat! A fagyérzékeny cserjéket csak tavasszal kell metszeni! Az öreg és lehajló ágakat kb. a negyedükig vágjuk vissza, ennek hatására a növény visszaszívja nedveit a gyökereibe és felkészülten várja a telet. 

Vegyük elő az ásót is! Kezdjünk hozzá a megüresedett ágyások felásásához! Törekedjünk arra, hogy minél mélyebben ássuk fel a talajt, ez elősegíti, hogy a téli csapadékot jobban fel tudja szívni. Forgassunk a talajba trágyát, így biztosíthatjuk a következő évi bővebb termést vagy a gyönyörűen virágzó kertet.  A nagyobb hantokat nyugodtan egészben hagyhatjuk, mert a téli fagy elvégzi helyettünk a rögök felaprítását.

Ha tavasszal korán szeretnénk retket, metélőhagymát, salátát, zöldborsót vagy spenótot, akkor ezeknek a magjait már most elvethetjük.

A gyep sem maradhat ki a gondozásból! A nyár megviseli a gyepet, tápanyaghiányban szenved, talaja megtömődött, a gyomok és mohák elszaporodtak benne, ezért fontos a fellazítása. Ha ezzel végeztünk, akkor kezdődhet a trágyázás. Vannak, akik a az érett marhatrágyára esküsznek, de manapság elterjedtebb a műtrágya. Ha műtrágyát használunk, akkor elsősorban alacsony nitrogéntartalmú és magas káliumtartalmú terméket válasszunk! A hagyományos gyeptrágya ősszel nem jó választás, mert gyorsabban nő tőle a fű és emiatt érzékenyebbé válik a fagyra.

A ráhulló faleveleket is nagy gonddal távolítsuk el, mert ezek elveszik a fényt, így száraz, barna foltok alakulhatnak ki rajta tavaszig és elkezdődhet a mohásodás is.

A fűnyírót utoljára novemberben vegyük elő, de vigyázzunk arra, hogy ilyenkor se nyírjuk a füvünket 5 cm-nél rövidebbre, mivel így jobban tudja hasznosítani a napfényt és a moha és a gyomok támadásának is jobban ellen tud állni.

Ha az éjszakai hőmérséklet tartósan 7-8 fok körül alakul, akkor itt az ideje, hogy a kiültetett évelő növényeket, a szobanövényeket és a mediterrán növényeit egy biztonsági permetezés után olyan fagyvédett helyre vigyük, ahol télen is 10-15 fokot és világosságot tudunk biztosítani számukra. A tápoldatozást és az öntözést nagymértékben csökkentsük, és a hajtásokat most még csak annyira vágjuk vissza, hogy a téli helyükre beférjenek, mert az erős metszés hatására a növény hajtani kezd, télen pedig inkább pihenésre van szüksége.  

Ilyenkor ültessük el a hagymás növényeket is, hogy tavasszal gyönyörű színpompás kert fogadjon bennünket. A hagymákat magasságuk 2-3-szorosának megfelelő mélységbe kell elültetni, melyhez segítségünkre lehet egy virághagyma ültető, amellyel megfelelő szélességű és mélységű lyukat tudunk készíteni. Ebbe tegyük a hagymát hajtásával felfelé és takarjuk be a maradék földdel. 

Ha már most szeretnénk virágzó kertben gyönyörködni, akkor itt az ideje a tipikus őszi virágok ültetésének. Válasszunk a színpompás árvácskák, krizantémok, csarabok között!

A nyári hagymákat ássuk ki és tegyük őket jól szellőző kosárba vagy ládába és helyezzük fagymentes helyre! Rózsáinkat vágjuk vissza és takarjuk be a tövét falevéllel.

Ne csak a gyepről, hanem mindenhonnan szedjük össze a lehullott faleveleket, gallyakat! A beteg részeket a további fertőzés elkerülése érdekében égessük el, az egészségeseket komposztáljuk,  vagy használjuk fel a fagyérzékeny növények letakarásához.

Az újonnan beszerzett fák és cserjék ültetési ideje is ilyenkor van, mert a talajnak még elégséges a nedvességtartalma és a hőmérséklete ahhoz, hogy a növényünk az új helyen megtelepedjen és új gyökeret fejlesszen. Ültetés után – a fagyok beálltáig - öntözzük meg legalább hetente egyszer, hogy a télre rendes gyökeret ereszthessen! A földet fedjük be levelekkel.

Víztelenítsük a kerti csapokat és öntöző eszközöket, nehogy elfagyjanak! Ne feledkezzünk meg a kerti tóról sem!

Ha mindennel végeztünk, akkor tisztítsuk meg a szerszámokat és a fűnyírót és tegyük őket a helyükre, hogy télen ne károsodjanak és jövőre újra örömünket tudjuk lelni használatukban!

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tudják a feleségem szerint ha 5 centinél hosszabb, akkor le kell vágni – a fűnyírás tudománya

A fűnyírás elősegíti a pázsit sűrűsödését, terhelhetőségét és erősödését, ezért rendszeresen végezzük el! A fűnyírás gyerekjátéknak tűnhet, azonban a nem megfelelő vágás akár helyrehozhatatlan károkat is okozhat a gyepen.

A füvet heti rendszerességgel vágjuk vissza 4-6 cm-re. Minél gyakrabban vágjuk, annál szebb lesz. A gyakoriságot a növekedés üteme határozza meg, de inkább vágjuk többször, mint kevesebbszer. Tavasszal, a legintenzívebb fejlődésnél legalább hetente egyszer végezzük el a műveletet, ugyanis ha várunk vele, akkor ritkulni kezd és a színe is egyenlőtlenné válik. A gyakori nyírás serkenti az egészséges, dús, minőségi pázsit kialakulását. A nyári melegben az esti fűnyírás után, ha van lehetőségünk öntözzük meg a gyepet, meghálálja! Ne feledkezzünk meg azonban az egyre több településen bevezetett csendrendeletről, mely korlátozza - többek között - a fűnyírás elvégzésének időpontját is!

 A megfelelő vágási magasság az időjárástól függ: nyári hónapokban növelhetjük a füvek ellenállóságát azzal, hogyha megemeljük a nyírási magasságot, mert a növény így jobban tud árnyékolni és a gyökerek is mélyebbre tudnak hatolni, ezért jobban tűrik a szárazságot és nagyobb tápanyagkészletet is képesek tárolni. Kánikulában sohase nyírjunk füvet, komoly károsodást okozunk vele!

A tél beköszönte előtt az utolsó nyírási magasságot állítsuk alacsonyabbra, mert enyhe tél esetén még Karácsonykor is nyírhatjuk a füvet, másrészt a túl magasra hagyott fű a hó alatt összeborul, teret engedve a tavaszi hóolvadáskor látható hópenész megtelepedésének.

Minden nyírás alkalmával a fűszálak hosszának maximum csak 1/3-át szabad levágni, ugyanis ha ennél rövidebbre vágjuk, a gyep nehezen tűri, mert a tápanyagokat nem a gyökerében, hanem a levelében tárolja. Ha túlságosan magasra nőtt, akkor inkább két fázisban vágjuk, így megelőzhetjük a tarlóvágást, amely nagymértékben igénybe veszi a gyepet és csökkenti megújítási képességét.A túl hosszú fű azért is okoz problémákat, mert a levelek a súlyuk miatt egymásra borulnak, befüllednek és rothadásnak indulnak.

Nyári időszakban úgy is védhetjük füvünket, hogyha elég gyakran vágjuk (tehát a nyesedék nagyon kevés!), hogy a nyiradékot kb. minden harmadik alkalommal a füvön hagyjuk, ezáltal az újrahasznosítható anyagok visszaépülhetnek a termőföldbe valamint javítja a füvek hőháztartását is. Nagyobb mennyiségű nyiradékot semmiképpen se hagyjunk a gyepünkön, mert gombabetegségek és kártevők elszaporodását segítheti elő. Sőt, ha megázik, akkor a napsütés hatására az alatta lévő fű megfő, ezáltal elpusztul. Ha az összeszedés mellett döntöttünk, a nyesedéket ne dobjuk ki, kiválóan komposztálható és magas tápanyagtartalmú föld állítható elő belőle néhány hónap alatt. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor használhatjuk talajtakarónak: terítsük a fák és bokrok tövébe, ezzel késleltetjük a talaj kiszáradását és a gyomosodást.

A gyep talajszintjén az elhalt növényi részek filcréteget képezhetnek, ennek túlzott jelenléte megakadályozza a víz és a tápanyagok áramlását, ezáltal a gyep ritkulni és barnulni kezd, elveszíti üde zöld színét. Ha gyepünk megfelelő gyökérzettel rendelkezik, akkor ezzel a leghatékonyabb módon tudunk védekezni a gazosodás és a mohásodás ellen, ugyanis a gyep gyökérzete összezár, így nem tudnak az oda nem való növények kifejlődni.

Ha gyepünk között mégis mohásodás, ritkulás alakul ki, hatásosan védekezhetünk ellene mohásodásgátló gyeptrágyával illetve gyepszellőztetéssel. A gyep lazítását, szellőztetését mindig fűnyírás után végezzük lehetőleg tavasszal és ősszel, utána ne feledkezzünk meg a trágyázásról és az alapos öntözésről sem!

A fűnyírás történhet benzines vagy elektromos, önjáró illetve nem önjáró gépekkel. Lejtős területre érdemes az önjáró fajtát választanunk, hiszen sokkal könnyebben boldogulunk vele. Elektromos gép esetében mindig győződjünk meg róla, hogy a kábel ép és nyírás közben vigyázzunk, nehogy elessünk, esetleg keresztülmenjünk a géppel a kábelen!

Hengerkéses kézi fűnyíró

Elektromos fűnyírók

Benzinmotoros fűnyírók

Benzines, önjáró fűnyírók

Fűnyíró traktor

Fűnyírás előtt ne felejtsük ellenőrizni a penge élességét, az életlen penge ugyanis maradandóan károsíthatja a levéllemezt, melynek következtében megszürkül, a hegye sárgul, a vége bojtos lesz, mely megszáradva fehér lepelként borítja gyepünket.

Akármelyiket is választjuk, ne nézzük porszívónak a fűnyírónkat, ne húzogassuk előre-hátra, mert bármikor eleshetünk vele. Vizes füvet ne kezdjünk el nyírni, mert könnyen elcsúszhatunk!

A gyep és a szegélyek találkozásánál használjunk szegélyvágót, melyet benzines, elektromos és akkus kivitelben is megvásárolhatunk. Az elektromos gépeknél a kábel nyűg és veszélyes lehet, a damil könnyebben elszakadhat. A benzines szegélynyíró nagyobb teljesítményre képes, ezáltal alkalmasabb a sűrű gyep levágásához, akár kisebb csemeték irtására is.

Elektromos és benzinmotoros fűkaszák és szegélynyírók

Fű és szegélyvágók

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Biztonságosan a kertben

A kertészkedés egészséges, kellemes tevékenység, hiszen szabad levegőn vagyunk és folyamatosan mozgunk. A kertjét művelő embernek évente számos sikerélményben lehet része. De a kertészkedés sem jár a sérülések lehetősége nélkül. Segítheti a kerti balesetek elkerülését, ha betartjuk az alábbi egyszerű tanácsokat.

Gondoskodjunk védőruházatról!

Vékony kerti védőkesztyű: Allergia esetén gyomláláskor is érdemes használni, de akkor is ha nem szeretjük a csaláncsípést. 

Erős védőkesztyű: fametszéskor, vagy favágáskor, -aprításkor.

Bakancs: fűkasza, vagy elektromos kapa használatakor mindenképpen egy erősebb bakancsot használjunk.  Zárt cipőt használjunk (semmiképpen ne nyitott lábbelit vagy műanyag-papucsot!) a szegélynyíró használatakor is, de a védőszár használata is megfontolandó!

 

 

Védőszemüveg: fűkasza, szegélynyíró használatakor a felpattanó ágak ellen jó védelmet nyújt.

Kerüljük a nedvességet!

Nedves időjárás esetén a talaj és a létra is csúszós lehet, ezért inkább halasszuk el a kerti munkákat!

Óvatosan az elektromos kerti gépekkel!

Sose használjunk elektromos eszközöket - fűnyíró, fúrógép, fűrész - nedves időben; az
áramütések megelőzése érdekében használjunk úgynevezett áramvédő-kapcsolókat, amelyek azonnal megszüntetik az elektromosságot abban az esetben, ha a készüléket árammal ellátó kábel megsérül. A kábel mindig legyen elég hosszú, ne törjük meg, és vigyázzunk, hogy ne kerüljön a gép elé (pl. a fűnyíró nem menjen át rajta).

Kiálló tárgyak

A kerti karók és támasztékok végére tegyünk biztonsági kupakot vagy feltűnő színű jelzést!

Letörött ágak

A törött, repedt és lógó faágakat időben távolítsuk el őket, mielőtt valakire ráesnének!

Tároljunk helyesen!

A szerszámokat szedjük össze a munka után és tegyük zárható helyre. Egyrészt így megóvjuk szerszámaink fa nyelét a nedvesség okozta deformálódástól, és gyermekeinket is biztonságban tudhatjuk. Ugyanez vonatkozik a különféle vegyszerekre (gyom- és rovarirtó szerek stb.).

Ha a földre fektetve tároljuk a kerti szerszámokat, akkor az éles részek mindig nézzenek lefelé, ezzel megelőzhetjük, hogy valaki belelépjen az élekbe, vagy például egy felcsapódó szerszámnyéllel fejbe vágja magát.

Vegyszerek

A műtrágyát, növényvédő szereket a gyári csomagolásán olvasható biztonsági előírások betartásával használjuk! Védőruha, védőszemüveg, kesztyű használata kötelező!

 A létra

A létra sokszor előkerül, legyen szó cseresznyeszedésről, vagy az ereszcsatorna pucolásáról. Soha ne álljuk oldalazva a létrán, hanem mindig éppen szemben azzal, ahol a munkát végezzük, ezzel csökkenthetjük a leesés veszélyét. Korhadt, öreg, nem stabil létrát ne használjunk! A létra lábaira helyezzünk gumitalpakat, hogy ne csúszhasson meg alattunk. A létra tetején soha ne hagyjuk szerszámokat, könnyen megsérülhet az arcunk vagy a szemünk, a visszahulló szerszámok miatt. Ne másszunk olyan magasra, hogy már ne legyen fogódzkodó a kezünknek!

 

Fűnyírás

A fűnyírást végezzük erős lábbeliben, hosszú nadrágban esetleg védőszemüvegben. A fűnyíró tisztításánál - minden esetben mielőtt megfordítanánk - áramtalanítsuk az elektromos fűnyírót, a benzinmotorosnál pedig húzzuk le a gyertyakupakot. Ha hátrafelé húzod a gépet, nézzünk hátra, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek