Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Medencegondozás A-Z-ig

A nyári melegben ki ne szeretne egy medencét a kertjébe. Vegyük számba, hogy mit is kell annak rendszeresen megtennie, aki medencetelepítésre adja a fejét. Kis odafigyeléssel medencék nemcsak a családunk kiváló kedvtelésévé válik, de hosszú távon kertünk ékessége marad.

1. Szükséges eszközök

Vegyszerek, vízforgató, szűrők, szivattyú – ezeket mind érdemes már a medence kiválasztásakor beszerezni. Kérjünk tanácsot, hogy mindenből a legjobb ár/érték arányú termék kerüljön a kosárba. Ha nem vagyunk profik, törekedjünk a kompakt rendszerek beszerzésére, ezzel sok bosszúságot elkerülhetünk. Pénztárcánkat is kímélhetjük ha nem épített medencét választunk. Ma már a puhafalú medencék közt is akadnak kiváló minőségűek, amik enyhülést nyújtanak a forró nyári napokon.

A merev, acélfalú medencék is kiváló alternatívát szolgálnak azoknak, akik nem szeretnék drága földmunkára áldozni idejüket és pénzüket. A remek tulajdonságú galvanizált medencék belső falát PVC fóliával bélelik, így azok egy csepp vizet sem hagynak elfolyni. A földbesüllyesztés és így szakemberek közreműködése nélkül, egyszerűen üzembe helyezhető medencék vize is hamarabb felmelegszik, ugyanakkor a beépített vízforgatónak köszönhetően sosem túl meleg.


2. Gondoskodjunk a biztonságról!

Mindegy, hogy a legegyszerűbb felfújható kerti medencével vagy épített medencével rendelkezünk a kertben, elsőként a gyermekbiztonság szempontjait gondoljuk végig. Legyen a medence jól belátható helyen, ne engedje, hogy a gyermekek kiessenek a látószögünkből. A medence környéki utakat tartsuk tisztán, rendszeresen pakoljuk el a játékokat mellőle. Soha ne hagyjuk, hogy a gyerekek a medencében vagy a medence környékén felügyelet nélkül játszanak! A nem földbe süllyesztett medencék megóvhatják gyermekeinket a véletlen vízbepottyanástól, ha legalább 60 centis faluk van. Ugyanakkor fontos, hogy a létrát vagy egyéb fellépőket távolítsuk el, ha nem kívánjuk használni. Ügyeljünk az alapszabályra: sem mi, sem a gyermekek ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. Gyakran ellenőrizzük a medence burkolatát, a kapcsolók szigetelését az esetleges elektromos vezetékek és eszközök (pl. világítás, szivattyú) működését! Takarjuk le a medencét, ha nem használjuk!

3. Tartsuk tisztán!

Nem épített medencék esetében is gondoskodjunk a vízminőség rendszeres felügyeletéről. A vízbe eső szennyeződést azonnal halásszuk ki! Rendszeres időközönként a porszívózzuk ki a medence alját a megfelelő eszközzel. Figyeljünk, nehogy elszaporodjanak az algák a vízben! A medence kémiai egyensúlya kényes dolog. Egy 3 méter átmérőjű merevfalú medence vízminősége is karbantartható állandó vízcsere nélkül. Érdemes házi labort kialakítani és hetente tesztelni a vízminőséget. Ügyeljünk, hogy a pH érték 7,2 - 7,8 között legyen, ha ennél magasabb, adjunk hozzá pH csökkentőt előírás szerint. A legelterjedtebb fertőtlenítőszer a klór, melynek mennyiségét is pontosan kell kalibrálni és rendszeresen ellenőrizni. A helyes mérték a 0,6-1 mg/l, de az első nyári használatbavétel, vagy sok fürdőzővel járó medence-party esetén érdemes 1mg fölé lépni ideiglenesen. Ehhez érdemes gyors-klórgranulátumot tartani otthon, de a hosszú távú egyensúlyhoz a lassan oldódó készítmények is megteszik.

Lényeges a medencék időszakos – legalább szezonális – nagytakarítása, a vízkő eltávolítása, a peremekről a baktériumok lúgos vagy savas leoldása. Ugyanígy lényeges, hogy a szivattyúk, forgatók, szűrők alkatrészeit is áztassuk be fertőtlenítős oldatba időnként.

4. Óvatosan a vegyszerekkel!

Gyermekmedencénél elsődleges, hogy legyen klórmentes tisztítószerünk, míg a környezetükre figyelőknek is érdemes körbenéznie a klórmentes készítmények között. A legegyszerűbb választás az olyan granulátum, amely egyszerre tartalmazza az algaölőt és a tisztítószereket is. Ha a pénztárcánk engedi, akkor építsünk ki automata rendszert, amely egyszerre gondoskodik a víz forgatásáról, tisztán tartásáról stb. intenzív igénybevétel esetén akár napi 8-10 órát is érdemes működtetni a szűrő/forgató berendezést. Az egyszerűbb, a szilárd falú medencékbe befüggeszthető vízforgató néhány tízezer forintos tétel, és nem igényel telepítési segítséget.

5. Téliesítsd!

A nyári fürdőzés végeztével gondoskodni kell a téliesítésről. Ha helyes takarást alkalmazunk, nemcsak a medence állja ki a tél próbáját, de még a víz is „megmenthető" a következő szezonra. Mérjük le a medencét, és keressük meg a hozzá illő medencetakarót. Takarjuk le a medencét ponyvával, és a szegélyeknél gondoskodjunk a fólia megfeszítéséről.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Civilizációs vívmány a fürdőszobában


Arról megoszlanak a történészi vélemények, hogy a vízöblítéses WC-k elődje az ókori Rómában (pontosabban Britanniában) bukkant-e fel vagy az időszámítás előtti Indiában kötötték-e szennyvízhálózatra a toaletteket. Az biztos, hogy a kontinentális Európában a 19. század közepén-végén bukkantak fel az első, széles körű gyártásra is alkalmas konstrukciók. Mára a WC-ellátottság, a vízöblítéses alkalmatosság megléte civilizációs mérőfok. Bár messze még november 19-e, a WC világnapja, azért nézzünk körbe, milyen alapvető típusok közül választhatunk, hátha ihletet kapunk a fürdőszoba felújításhoz.


Egy fürdőszoba-felújítás során rengeteg lehetőség áll előttünk a kívánatos WC (water closet – a név Angliából származik) típus megválasztásakor. Kezünket azonban megköti, hogy: mik az anyagi lehetőségeink, mennyi tér áll a rendelkezésre, mik a ház (pl. soklakásos bérház) adottságai, végül, hogy esetleg környezetbarát, víztakarékos megoldást preferálunk-e. A nagyobb típusok kiválasztása után is számos döntés áll előttünk (pl. alsó- vagy hátsókifolyású-e a csésze, mély-, vagy laposöblítésűt  szeretnénk stb.) ezekről minden esetben egyeztessünk a szakemberekkel vásárlás előtt.

Hagyományos
A jól látható víztartállyal szerelt hagyományos fajtáknak is van két szerelvénytípusa, az alsó- és hátsó kifolyású WC-csésze, utóbbi hátránya, hogy látszik a bekötés. A tartály elhelyezkedésétől függően lehet a lehúzó láncos (ha magasan van) vagy gombos, ma már általában egy kisebb és egy nagyobb öblítő vízsugár lehetőségével.

Monoblokkos
Ennek a típusnak jobb a helykihasználása, mint az előzőnek, hiszen a tartályt rögzítik a csészéhez, tehát esztétikusabb is.


Beépített víztartályos, fali
Ebben az esetben a fali konzolhoz csatlakozik a WC, a tartályt a kagyló mögötti falba építették, és csak a nyomógombok látszanak. Előnye a jó helykihasználás és a visszafogottság, hátránya a nehezebb javíthatóság.


 

Vegyszeres
Egyes típusok lehetővé teszik, hogy ne kelljen külső eszközöket használnunk a szagmentesítéshez és fertőtlenítéshez, hanem a víztartály automatikusan bekeveri a kívánt anyagokat az öblítéskor. Ezzel takarékoskodhatunk a vegyszerekkel, de ügyeljünk az utántöltésre. Kaphatóak a WC tartályba helyezhető, kb. 800 öblítésre alkalmas tisztítók, de vásárlás előtt győződjünk meg arról, készülékünk alkalmas-e a befogadásukra.

Darálós – átemelős
Egyes speciális helyzetekben, pl. szuterén lakásoknál szükséges, hogy a WC-ből kifolyó anyagot daráljuk, és szivattyúval emeljük a szennyvízrendszerbe. Arra is alkalmas, hogy komfort nélküli lakásokat gyorsan komfortosítsanak.
A darálós vécének két alapváltozata van, a kagylóhoz illeszthető őrlő-szivattyú egység, valamint a vécével egybeépített. Az őrlő egységet a rendeltetés szerint kell megválasztani: a) alkalmas lehet a teljes vizesblokk kiszolgálására; b) a vécé és a kézmosó ürítésére, illetve C) kizárólag a konyhai blokk szennyvízmentesítésére.

Környezetbarát
Civilizáció ide vagy oda, a WC a háztartás egyik leginkább vízpazarló rendszere, a napi kb. 140 literes családi vízfogyasztás kéthatoda innen származik. Éppen ezért számos kísérlet történt megújítására. Elsősorban középületekben találkozhatunk már mai is olyan piszoárokkal, amelyek egyáltalán nem használnak vizet, és biológiai és mechanikai eszközökkel gondoskodnak a szagmentesítésről. Ebbe a sorba tartozik a Norvégiában elterjedt elektromos WC, az ökofarmokon kedvelt, teljességgel higiénikus fűrészporos-komposztálós alkalmatosság, vagy az USA-ban az 1992-es környezetvédelmi törvény által minden háztartásba szorgalmazott alacsony vízhasználatú („nagy hatékonyságú”) csésze. A WC-ből távozó úgynevezett feketevíz hasznosításán is dolgoznak (pl. tisztítva, vagy vízleválasztós formában öntözésre használható), illetve arra is születtek már megoldások, hogy a háztartásban keletkező sárga (kézmosás) vagy szürke (mosás, mosogatás) vizet hogyan lehet a WC tartályba terelni, hiszen ez az öblítésre kiválóan alkalmas.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Biztonságosan a kertben

A kertészkedés egészséges, kellemes tevékenység, hiszen szabad levegőn vagyunk és folyamatosan mozgunk. A kertjét művelő embernek évente számos sikerélményben lehet része. De a kertészkedés sem jár a sérülések lehetősége nélkül. Segítheti a kerti balesetek elkerülését, ha betartjuk az alábbi egyszerű tanácsokat.

Gondoskodjunk védőruházatról!

Vékony kerti védőkesztyű: Allergia esetén gyomláláskor is érdemes használni, de akkor is ha nem szeretjük a csaláncsípést. 

Erős védőkesztyű: fametszéskor, vagy favágáskor, -aprításkor.

Bakancs: fűkasza, vagy elektromos kapa használatakor mindenképpen egy erősebb bakancsot használjunk.  Zárt cipőt használjunk (semmiképpen ne nyitott lábbelit vagy műanyag-papucsot!) a szegélynyíró használatakor is, de a védőszár használata is megfontolandó!

 

 

Védőszemüveg: fűkasza, szegélynyíró használatakor a felpattanó ágak ellen jó védelmet nyújt.

Kerüljük a nedvességet!

Nedves időjárás esetén a talaj és a létra is csúszós lehet, ezért inkább halasszuk el a kerti munkákat!

Óvatosan az elektromos kerti gépekkel!

Sose használjunk elektromos eszközöket - fűnyíró, fúrógép, fűrész - nedves időben; az
áramütések megelőzése érdekében használjunk úgynevezett áramvédő-kapcsolókat, amelyek azonnal megszüntetik az elektromosságot abban az esetben, ha a készüléket árammal ellátó kábel megsérül. A kábel mindig legyen elég hosszú, ne törjük meg, és vigyázzunk, hogy ne kerüljön a gép elé (pl. a fűnyíró nem menjen át rajta).

Kiálló tárgyak

A kerti karók és támasztékok végére tegyünk biztonsági kupakot vagy feltűnő színű jelzést!

Letörött ágak

A törött, repedt és lógó faágakat időben távolítsuk el őket, mielőtt valakire ráesnének!

Tároljunk helyesen!

A szerszámokat szedjük össze a munka után és tegyük zárható helyre. Egyrészt így megóvjuk szerszámaink fa nyelét a nedvesség okozta deformálódástól, és gyermekeinket is biztonságban tudhatjuk. Ugyanez vonatkozik a különféle vegyszerekre (gyom- és rovarirtó szerek stb.).

Ha a földre fektetve tároljuk a kerti szerszámokat, akkor az éles részek mindig nézzenek lefelé, ezzel megelőzhetjük, hogy valaki belelépjen az élekbe, vagy például egy felcsapódó szerszámnyéllel fejbe vágja magát.

Vegyszerek

A műtrágyát, növényvédő szereket a gyári csomagolásán olvasható biztonsági előírások betartásával használjuk! Védőruha, védőszemüveg, kesztyű használata kötelező!

 A létra

A létra sokszor előkerül, legyen szó cseresznyeszedésről, vagy az ereszcsatorna pucolásáról. Soha ne álljuk oldalazva a létrán, hanem mindig éppen szemben azzal, ahol a munkát végezzük, ezzel csökkenthetjük a leesés veszélyét. Korhadt, öreg, nem stabil létrát ne használjunk! A létra lábaira helyezzünk gumitalpakat, hogy ne csúszhasson meg alattunk. A létra tetején soha ne hagyjuk szerszámokat, könnyen megsérülhet az arcunk vagy a szemünk, a visszahulló szerszámok miatt. Ne másszunk olyan magasra, hogy már ne legyen fogódzkodó a kezünknek!

 

Fűnyírás

A fűnyírást végezzük erős lábbeliben, hosszú nadrágban esetleg védőszemüvegben. A fűnyíró tisztításánál - minden esetben mielőtt megfordítanánk - áramtalanítsuk az elektromos fűnyírót, a benzinmotorosnál pedig húzzuk le a gyertyakupakot. Ha hátrafelé húzod a gépet, nézzünk hátra, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Egyedi fürdőszoba az egész családnak

Fürdőszobánk alapvető része az otthonunknak, nem mindegy, hogy hogyan érezzük magunkat benne. A trendi, dizájnos fürdőszobák sok modern lakásnak a dísze, ugyanakkor van egy másik út is, amely ugyan kevésbé követi a divatot, de az egész család számára otthonos, szerethető belső tér hozható létre. Ha ebbe az irányba indulunk, akkor nem a pénz az elsődleges, hanem a kreatív ötletek és a családtagok igényeinek feltérképezése.



Kreatív elválasztás

A legtöbb fürdőszobában a csempézést csak ott törik meg, ahol a csempe és a festett fal találkozik. Ezzel szemben sokkal kreatívabban is csempézhetünk, és akár több elválasztást is használhatunk, például eltérő színű vagy mintájú csempék felhasználásával. A csempék elválasztásánál is elengedhetjük a fantáziánkat. Festhetünk virágokat, ragaszthatunk tapétát, vagy használhatunk üveggel lefedett képeket, fotókat.

Tematizáljunk

Biztos, hogy minden családban vannak közös élmények. Filmek, amelyeket együtt láttak. Utazások, amelyekre szívesen emlékeznek vissza. Focicsapatok, amelyekért együtt rajonganak. Nincs más dolgunk, mint kiválogatni az adott témához kapcsolódó képeket, matricákat, ereklyéket és elrendezni a fürdőszobában.

Forrás: capedwonder.com

A család fiúgyerekei által használt fürdőszobának például kiváló karaktert adhat egy Superman dizájn. A fal és csempeszín választásnál előtérbe kerül ilyenkor a kék és a piros. A Superman logó pedig feltűnhet a zuhanyfüggönyön, a WC deszkán vagy a törülközőkön is.

Retró hangulat

Nagy divat a retró, hiszen jó mulatság visszautazni egy kicsit az időben. Régimódi csaptelepek, mosdókagylók, WC lehúzó láncok, faborítású felületek segítenek visszaidézni a múlt hangulatát. A miliőhöz jól illik, ha korabeli fotókkal és tárgyakkal is díszítjük a fürdőszobánkat. Aki teljes retró hangulatra vágyik az akár linóleumot is használhat a földre járólap borítás helyett.



Mindenki tegye hozzá a magáét

A család minden tagja magáénak érzi majd a fürdőszobát, ha ez egységes előre eltervezett arculat helyett a családtagok mindegyike választ magának egy tárgyat vagy dekorációs elemet, amelyet szívesen látna a fürdőszobában. Az apuka lehet, hogy a kék falszínhez ragaszkodik, míg az anyuka virágos csempéhez, a gyerekek pedig delfines zuhanyfüggönyre vágynak. A végeredmény nem biztos, hogy bekerülne a lakáskultúra magazinokba, de biztosan egyedi és szerethető lesz.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Mi az új a fürdőszobában 2011-ben?

Legutóbbi fürdőszobákról szóló cikkünkben azt jártuk körbe, mit tehetünk, ha kis ráfordítással szeretnénk felfrissíteni fürdőnket, egy pár apró módosítással komfortosabbá tenni. Most nézzük, milyen irányba induljanak azok, aki a ráncfelvarráson túl teljes átalakítást terveznek. Szín-, anyag-, forma- és funkciótrendek 2011-ben.


Természetes, nyers, egyszerű
2011-et egyértelműen a természetesség, a visszafogottság és a modern minimalizmus évének tartják elsősorban az amerikai tervezők. Megmunkálatlan (vagy azt sugalló) kövek, nyers, halvány színek, természeti formák uralják a friss otthondesign és fürdőszoba katalógusokat.

Kövek és fa
A természetességben odáig mehetünk, hogy a fürdőszoba padlózatát akár megfelelően kezelt mészkővel, viaszolt fával borítjuk. Ugyanígy a zuhanyzó esetében sem kell a csempénél maradnunk, burkolhatjuk a falát is kővel (esetleg természetes kőmintázatot imitáló csempével, míg az alapja a mediterrán világban elterjedt beton vagy betontégla is lehet. Ettől igazán megnyugtató, kellemes, „spa” jelleget kap az otthoni fürdő is.



A szín kavalkád vége
Fehér, bézs, tengerkék, rozsda, arany, réz, barack – a sápadt, antik vagy természetes hatású színek veszik át a korábbi színes forgatag helyét idén – és talán hosszabb időre. Ugyanakkor, aki bátrabbak, vagy nem akarnak 100%-ban egy trendhez alkalmazkodni, választhatnak ezeken túlmutató színeket is, így 2011-ben is divatos marad a türkiz és a friss zöld, a csokoládé, a fekete, a sötétvörös, és fehér kontrasztozása.



A tükrök átveszik a terepet
Minden visszafogottság ellenére a hatalmas üvegfelületek, az égész falat betöltő tükrök (melyek egyébként a kis terekből is hatalmasat tudnak varázsolni) vezető designelemként vonultak be idén a korszerű fürdőkbe.

Fiú-lány sarok
Terjed a nemi szeparáció a fürdőkben is: legyen neked is, nekem is saját sarkom. Elmehetünk egészen addig, hogy önálló tükör, mosdó és a hozzá tartozó tárolóhelyet kap a férfi és a nő, vagy csak a holmiknak kerítünk egy jól elhatárolt helyet – ezt a férfikozmetikumok bővülő köre egyébként egyre indokoltabbá teszi.

Ha szeretnél exkluzív ajánlatokat és további érdekes híreket kapni a lakberendezés, a barkácsolás világából, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

legjobbotthon

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek